Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Megújuló energia (http://epitkezes.forum.hu/megujulo-energia/)
-   -   Ingyenes világítás (http://epitkezes.forum.hu/megujulo-energia/1259-ingyenes-vilagitas.html)

hadobas 2014-06-12 11:38

Ingyenes világítás
 
Szükségem lenne egy kis információra mert nem nagyon találtam semmit néhány napos keresgélés alatt sem. Láttam egyszer egy doku filmet arról, hogyan oldják meg a világítást ingyenese iskolákban és gyárakban nappal. Az egésznek az lenne a lényege, hogy üvegszálhoz hasonló anyaggal /valamilyen műanyag/ a fényt elvezetik a tetőről a szükséges termekig. Kutatások alapján a természetes fény segít a figyelemzavaros gyerekeknek koncentrálni az iskolában, plusz jobban figyelnek az átlagos emberek is miatta.

Viszont fogalmam sincs arról, hogy pontosan milyen anyagot használnak és hogy milyen vastagok a szálak. Azt tudom, hogy sokkal vastagabb, mint a sima üvegszál, hisz itt konkrétan a fény szállítása a lényeg. Az egyik környezetvédelemért felelős ismerősömnek meséltem róla, mert ő egy gyárnál dolgozik és talán érdekelné őket ez a megoldás, mert ott is világítanak 24/7-ben.

istvan62 2014-06-12 20:14

re: Ingyenes világítás
 
Magyarországon ilyen jellegű megoldás beépítéséről nincs tudomásom, ez persze nem jelenti azt, hogy nincs. Az első ilyen megoldást talán 20 éve japánból hallottam. Ennek megfelelően a részletekről sem tudok semmi. Azt el tudom képzelni, hogy nem sokkal vastagabbak a szálak, mivel egy nagy kötegről van szó.
Hasonló megoldás, ami sajnos csak kisebb magasságig működik a fényalagút, vagy fénycsatorna. Ez viszont már több változatban is elérhető.
Velux, Fakro, Solatube, Solarspot, és biztosan van még több is ...

sbs 2014-06-19 11:27

re: Ingyenes világítás
 
ilyen anyag a fényáteresztő beton is, üvegszálakkal.

Amit szeretnél arról nem hallottam gyakorlatban... nem véletlenül sajnos.


A pontos idő 06:02 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum