Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Kivitelezési hibák (http://epitkezes.forum.hu/kivitelezesi-hibak/)
-   -   Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház (http://epitkezes.forum.hu/kivitelezesi-hibak/1680-energetika-hoszigetelesi-hibak-beazas-tarsashaz.html)

djarni 2017-08-08 12:11

Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Sziasztok!

Röviden:
- kérnék a leírás alapján véleményeket
- Van itt igazságügyi szakértő?
- Ha igen, lehet olyat, hogy megvizsgálja a lakásomat, hogy megfelel-e a papír szerinti (törvény szerinti) paramétereknek?

Másik topikban nem kaptam választ a kérdéseimre, ezért újat hozok inkább létre.
(másik topik: http://epitkezes.forum.hu/engedelyez...html#post14363)

Adott egy 2016-ban épült társasház. Tavaly költöztünk be, és több kivitelezési hiba található. A jótállási igényemet beadtam, de inkább passzivitás jellemző a befektető részéről, mint hasznos segítség. Persze vannak dolgok, amiket vizsgálnak is..

Falak (papíron): 30 cm Ytong, 5 cm slovisol szigetelés, vakolat
Nyílászárók (papíron): VEKA 70 AD 4+16+4 mm-es argongázzal töltött kettos
float üvegezésu mua. keretes nyílászáró

Milyen problémák vannak?

- Beázás (ezen én is meglepődtem): a falon néhol vízfolt jelenik meg esőzés után.
- Penészesedés: ezt nyáron fedeztem fel a konyhabútor mögött. Itt tehát vagy hőhidas a rendszer és a téli pára miatt lett, vagy beázás miatt.. (konyhabútor levétele után talán többet tudok). Megjegyzés: megrögzött szokásom, hogy mindent mérek: hőt, párát, stb.. Ezért odafigyelek a megfelelő párára télen is, gyakori a szellőztetés. Főleg odafigyeltem, mert új építésű a lakás. Télen 23-24 fok mellett maximum 40-50%-os páratartalom volt. Műszaki dokumentációban 21 fok melletti 70%-ot írtak, hogy e felett páralecsapódás lehet. Ez kb. átváltva megfelel az én adataimnak, vagyis páralecsapódás alatt maradtam az ő adataik szerint.

- Hőszigetelés: saját méréseim:
(előzmény: http://epitkezes.forum.hu/futes-es-k...as-futese.html)

Télen egyik szobát képtelenség 22-23 foknál melegebbre fűteni (tudom, nem is feltétlenül kell, de így spórolni lehetetlen). A falak hidegek, az erkélyfödém "áthúz" rettenetesen. Egybe beton a lakással, de ugye elvileg körbe van szigetelve, de ezt nem igen érezni..

Konyhabútor homlokzati falon van. A lakás fűtése kb. 23.5 fokra van állítva, a bútorok belsejébe rakott hőmérő 10 fokkal kevesebbet mutat. Ez lehetséges? Ez azt jelenti, hogy nagyon hideg a fal is..

Ablaküveg: télen erősen hideg tapintású. Nyáron mértem. Klimatizált 26 fokos lakásban az üveg 32-34 fokos, a falak is 30 fok felettiek úgy, hogy nem süti a nap, csak érintkezik a külső levegővel

Radiátorok: elvileg jól méretezettek az adott helyiséghez, csak a hőveszteség nagy (saját tapasztalat)

Energetikai tanúsítvány: a társasház épületére van, a lakásokra külön nincs. Én ezt nehezményeztem, és küldtek egy hitelest, ami 2 nappal előtte készült el, fel is került a nyilvános adatbázisba (neten). Viszont a többi lakáshoz nincsen hiteles (más lakót nem zavar?). Milyen büntetést kaphat az építtető ezért, ha ellenőrizve van, vagy bejelentve? (92 lakás).

Hőkamerás felvétel ugye csak télen lehet. Ez azt jelenti, hogy bármit is mutat, javítani a következő nyár előtt lehet legfeljebb. Magyarul még egy telet át kell vészelni. Szívem szerint jobb lenen az egész lakás felőli részt újraszigetelni.

Nem tudom, hogy van-e értelme, de igazságügyi szakértővel végigvizsgáltatnék mindent, és eléjük tenném, mit kell javítani..

Üdv.

djarni 2017-08-11 09:09

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Akkor vélemény? :)

Üdv.

istvan62 2017-08-15 21:17

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Néha velem is előfordul, hogy szabadságon vagyok, ilyen az élet.

A műszaki szakértői jogosultságom meg van, de az igazságügyi műszaki szakértői névjegyzékbe nem jelentkeztem be.
A felsorolt problémák okának pontos behatárolása, a beépített anyagok műszaki megfelelőségének megállapítása várhatóan feltárásokkal (bontások) és esetleg labor vizsgálatokkal lehetséges. Ezeknek igen jelentős a költsége.

djarni 2017-08-17 09:21

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Köszi az infót..

Hőkamerás felvétel azért nem olyan eget verően sok pénz, gondolom.

Üdv.

sbs 2017-08-17 10:06

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Azta van gondod bőven. Csak annyit mondanék hogy nekem "mezei" 2 rétegű ablakom van és belül télen hideg rendesen.... nyáron nem fogdostam, de majd megnézem. Fűteni sem egyszerű a gáz+radiátor kombinációval, szerintem nem elég jó a hatásfoka ezeknek a rendszereknek, meg a gáz minősége is... hmmm. Ha begyújtok a praktikeres kandallóba télen, simán felfútöm a lakást 25-26 fokra is, ez radiátorral csak akkor menne ha fullban nyomnám a gázkazánt, amit nem teszek a költségek miatt.

istvan62 2017-08-17 14:55

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
A hőkamerás felvétel még relatíve tényleg olcsó, de az nem tisztázza a beépített anyagokat, nem adja meg a beázás okát, a fűtés méretezését, csak egy kialakult helyzet következményeit mutatja meg.

djarni 2017-08-22 10:24

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Csatolások: 1
Lekerült az egyik konyhaszekrény. Féltem is tőle, hogy mi lesz mögötte, a félelmem beigazolódott.

Nagyon úgy tűnik, hogy kívülről indult a penész, aminek az oka beázás lehet. Itt konkrétan nem lett feltárva beázás, de több helyen igen, a lakásban.

Csatolás 180

Ez valószínűleg az egész szekrénysor mögött megvan. Le kell szedni a szekrényeket, a falat lekezelni, festeni, majd szekrény hátlap csere minimum és vissza. Csak ugye a kiújulásra elég nagy az esély.

A beázás valószínűleg a szigetelésen jutott át, repedéseken.

Az aggaszt még, hogy a szigetelőanyag elvesztette funkcióját onnantól kezdve, hogy bejutott a víz. És ha eddig nem volt hőhíd, majd lesz, télen. És akkor arról nem beszélve, mi van ha megfagy a bejutó víz.

Szerintetek mi a legjobb megoldás, ami hosszútávon távol tarthatja a penészt a falon?

Üdv.

djarni 2017-08-25 17:43

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Amit meg lesz valósítva:

- szekrények levétele.
- falról penész lemosva (száradás)
- fal újra festése (száradás)
- szekrény visszarakás, javítva (pl. hátlap csere)

Ez egy rendben van, de melyik lépést hogyan érdemes?

Pl. "lezárhatom"-e egy olyan festékkel a falat, ami nem engedi át a nedvességet? (azért, hogy ne jöjjön be a penész) Az ilyen milyen festék?

Vagy szokványos festés legyen, majd a szekrény átszabása úgy, hogy légrés legyen mögötte? (és ha penészesedik így is, mert később is beázik a fal? illetve ha a rés tele megy porra annyira, hogy már nem szellőzik?)

Üdv.

istvan62 2017-08-25 21:42

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
A párazáró festés biztosan nem megoldás. Ha a penész oka pára lecsapódás, azon is le fog csapódni. Ha a nedvesség a falból jön, akkor pedig le fogja nyomni a festéket. Létezik penészgátló festék!

A szekrény mögötti átszellőztetés jó gondolat, úgy kell megvalósítani, hogy ki tudjon alakulni egy cirkuláció. Legalább 5 cm vastagságú réteg szükséges

djarni 2017-08-26 13:18

re: Energetika, hőszigetelési hibák, beázás, Társasház
 
Ha jön a penész, akkor a falból (beázás miatt, nem páralecsapódásból).

Azt mondod, átmegy a párazáró festéken?

Az 5cm rés nem oldható meg, maximum 1 cm..

Üdv.


A pontos idő 19:49 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum