![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#21 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 3
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Tisztelt Szakértők!
Szeretnék segitséget kérni. Adott egy kb 10 éves iker ház amiben gáz üzemű fütés van. A két kémény egy közös csatornában helyezkedik el ami egy 5cm téglafallal van elválasztva.Az iker fele kitalálta , hogy szilárd tüzelésre szeretne áttérni,a meglevő kémény meghosszabbitásával, de nem ùj kémény építésével. Lehetséges-e az átalakítás ha a másik fél változtatni nem szeretne a gázfűtésén. engedély nélkül |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 (permalink) |
Bölcs
Összes hozzászólás: 694
Kiosztott köszönetek: 62
Begyũjtött 46 köszönetet 44 hozzászólással
![]() ![]() ![]() |
![]()
Hát szerintem ott kezdödik a dolog,hogy engedély. De ha megkeresed István62-öt ő is tudd jó választ adni kérdéseidre. De SBS-nek is jó kis csemege ez. -
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 (permalink) |
Építész
|
![]()
Elnézést, hogy idáig nem válaszoltam, de egyrészt kicsit el vagyok havazva, másrészt elgondolkodtam néhány részleten, amit tisztázni kellene.
A legjobb az lenne, ha kapnánk egy kis vázlatrajzot, amiből kiderül, hogy
Ezen felül ellenőrizni kellene azt az 5 cm tégla elválasztást. A legvékonyabb tégla falazat az élére állított kisméretű tégla, az vakolatlanul 6 cm vastag. Ez egy kémény falának szabálytalan, ha csak elfalazás, akkor a mögötte lévő kürtőnek önmagában kell megfelelőnek lennie. Azt is jó lenne tudni, hogy a kérdés a kivitelezhetőségre, a használati biztonságra, vagy a jogi lehetőségre vonatkozik-e?
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/ Utoljára módosítva: istvan62 által : 2012-10-15 21:38 |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Köszönöm a gyors reakciót a kérdésemre.
Tehát az ikerház közös falán a található 1-1 fürdőszoba ,1-1 garázs(fsz). A fürdőkben van elhelyezve mind a két oldalon a gázkazán (JUNKERS) A kémény adatai: Egyedi A kürtő keresztmetszet:140mm Építési mód :bélelt (SCHIDEL) Falvastagság.12cm Kéménymagasság:10m Bekötések száma 1 terhelhetősége:28Kw A kérdés lehet e egymás mellett úgy egy szilárd tüzelésű(kazán) és egy gáztüzelésű rendszer ha a tető felett egy kürtőbe torkollik. Én az a szomszéd vagyok aki nem szeretne változtatni ,de szeretné ha a másik fél minden szabályt betartana!! De mik a szabályok??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 (permalink) | ||
Építész
|
![]()
Sok információt kaptam, de változatlanul számomra kicsit ködös a helyzet. Megpróbálom megfejteni.
Idézet:
Idézet:
Ha mindkét béléscső felmenne a kémény tetejéig, akkor nem éreznék veszélyt, viszont a 140-es cső egy szilárd tüzelésű központi kazánhoz nagyon karcsú, bármennyire hosszabbítják. A 28 kW terhelhetőség gáztüzelésre vonatkozhat. Ilyen jellegű információk elérhetőek a Schiedel honlapon. Csak viszonyításnak: (szilárd tüzelésre 160 alatt nem is adnak értéket) 160-as UNI rendszer 10 m hasznos magasság mellett a következő teljesítményű készülékeket tudja: földgáz: ~ 53 kW szén: ~ 43 kW fa: ~ 36 kW Ezen felül a gépész kollégák még biztosan tudják tovább finomítani a helyzetet, de ebből is látszik, hogy a váltás gázról szilárdra nem egyszerű készülék csere. Mellesleg a legtöbb szilárd kazánnak a bekötő csöve 150-es, ami a 140-es csőbe nem csatlakoztatható. Ha a kürtő tényleg falazott, akkor abban a béléscsövet valószínűleg nem tudják kicserélni nagyobbra, csak teljes bontással. Összegezve a helyzet nem egyszerű, így azt nem mondhatom, hogy biztosan nincs semmi veszély, de az is elképzelhető, hogy korrekt módon megoldható. Javaslok egy egyeztetést a helyi kéményseprő szolgáltatóval, ők rögtön az általános szabályokat a konkrét épületre alkalmazva tudnak válaszolni egy helyszíni szemle során.
![]() |
![]() |
#26 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
Nagyon Köszönöm a segítséget!!!!
Egyébként több mint valószínű , hogy nem megy végig a béléscső, mert több helyen a fuga hiányzik a téglák közül. Azt nem tudom, hogy a válaszfal végig megy-e kémény tetejéig, de kívülről csak egy kémény látszik. És még egy fontos dolgot megemlítenék ami miatt a magasság nem elhanyagolható ,hogy a kéménytől jobbra és balra is egy-egy tetőtéri ablak van elhelyezve , és a mostani kémény maximum 1m . A következő lépés tehát egy gépész és egy kéményseprő szemle. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 (permalink) |
Építész
|
![]()
Első körben szerintem inkább a kéményseprő szemle. A gépész főleg akkor lehet érdekes, amikor konkrét készülék bekötését, huzat igényét kell számolni.
![]() |
#28 (permalink) |
Új tag
Begyũjtött 1 köszönetet 1 hozzászólással
![]() |
![]()
Tisztelt Iker!
Amit az általad leírt információból kiszűrtem, van egy kettes kéménycsoport, amit mind a két lakás gázfűtésre használt.Az egyik házrész szeretne fa fűtésre átállni, ami természetesen lehetséges, mivel a két kémény teljesen különálló.Ezt persze abban az esetben teheti meg, ha a bekötendő készülék füstcsonkja, nem haladja meg a 130mm keresztmetszetet 140 szer 140mm falazott kéménynél.Abban az esetben, ha a Schiedel kerámia bélés van benne, és az alkalmas fa fűtésre, arról rendelkezni kell minősítéssel.Viszont megnyugtathatlak talán azzal,hogy max. 7 kw-os látványkandallónál nagyobbat, nem tud rárakni arra a kéményre, ha az 140 szer 140mm átmérőjű kémény.Olyan nincs hogy a két járat egybe torkollik a tetején, max. nem voltál a tetőn a kéménynél, és nem néztél bele.1 kéményfejet látsz lentről,de abban 2 járat fút végig. Mester Róbert Kéménymagasítás | Furakémény https://www.facebook.com/furakemeny?ref=hl |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 (permalink) |
Törzsvendég
Hely: Szeged
Összes hozzászólás: 358
Kiosztott köszönetek: 33
Begyũjtött 19 köszönetet 17 hozzászólással
![]() ![]() ![]() |
![]()
sziasztok SBS-hez irányítanám a kérdést de ha másnak van hasonló jó és pénztárca barát ötlete szívesen meghallgatom.
kaptam árajánlatot 2 kéményre biztos reális de én soknak érzem ki tudna ennél olcsóbat és érdemes e olcsóbbat választani, irom a paramétereket amit kaptam "Kémény építése samott béléscsővekkel, köpeny elemekkel. Szilárd, gáz és olaj fűtőközeggel működő nyitott égésterű fűtőberendezésekhez Termékszabvány: EN 1443 szerint egyedi Béléscsövek átmérője: 120-160mm Köpenyelemek külső mérete: 350x820x330mm Kürtőként 1 db kondenzátum elvezető idommal 2db tisztító ajtó Leier-LK 1216 s jelű levegő hőszigetelésű kémény két kémény 5,00 m 2db ára 440000-ft 2db felépítési munkadija 31152-ft amit tudni kell 1-ik kéményre fa tüzelésű kandaló lesz rá kötve míg a másikra 1 cirkó kazán ami a melegvizet fűtést segíti és 1 vegyestűzelésű kazán. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 (permalink) |
Építész
|
![]()
Valahol említetted, hogy lesz eng terved az átépítésre. Most új kéményekről beszélsz. Innen kezdve a lakásban, vagy légterével kapcsolatban álló helyiségben felejtsd el a nyitott égésterű gázkészüléket. Kb 2010 elején tiltották le az új beépítést. Ha zárt égésterű, akkor viszont más a kémény
![]() |
Címkék |
kémény, leier, montel, schiedel |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|