![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Üdv!
Belefutottam néhány kérdésbe új kémény építésével kapcsolatban (ezek egy része volt már, de talán januártól új szabályok léptek életbe): - Kell-e engedély már meglévő ház esetében 5-6 méter magas kémény építésére engedély, valamint milyen szabályok vonatkoznak rá. A kémény kisméretű, nagyszilárdságú téglából épülne 14-es belső mérettel az épületen belülre, fal mellé, új, megfelelő betonalappal, az épület fő szerkezetének megbontása nélkül, kivéve a plafon áttörése, bádogozás, stb... - Kötelező-e kifejezetten fém tisztítónyílás fent/lent? Mert erről is sokféle infót hallottam. Volt, aki szerint beton/kerámia nem használható, de valaki szerint igen. - Kell-e a tetejére betonlap (záróelem)? Nem szeretnék százezreket költeni valamire, ami miatt megbüntetnek, majd lebontatják. Előre is köszönöm a válaszokat. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Kezdem azzal, amit biztosan merek mondani:
Építési engedély nem kell hozzá, és egyszerű bejelentési kötelezettség sincs. A kitorkollás magasságával kapcsolatban a szabályozás egy 14 oldalas iratanyag, és emellett a rákötött készülék teljesítménye, valamint a kémény geometriai adatai (kürtőméret, hasznos magasság) az áramlástechnikai méretezésnek is meg kell felelni. Új kémény kisméretű téglából már bélelten sem építhető, csak kémény rendszerből. Fedlap kell a tetejére, különben szétfagy. A koromzsák ajtó a rendszer eleme, és fémből készült. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy a munka minden terv nélkül elvégezhető, vagy sem. Amennyiben az épület legalább két szintes (min földszint + tetőtér) akkor a jelenlegi szabályozásból kijöhet olyan értelmezés, miszerint kiviteli terv alapján, e-napló vezetése mellett végezhető a munka. (191/2009 kormány rendelet 22§ bc) pontja )
Hálásak a hozzászólás írójának: | achilles (2017-03-17) |
![]() |
#3 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Köszönöm! Megtaláltam az említett, kitorkollási magasság kiszámításához szükséges dokumentumot. Már most nem úgy van a dolog, ahogy a kűműves mondta.
Azt sem említette, hogy téglából már nem is szabad építeni. Azt lehet tudni, hogy mióta van ez így? Még nem volt ellenőrzés nálunk a kéményekkel kapcsolatban. Mi történik abban az esetben, ha építek egy kéményt, és azt mondom, hogy 3-4 éves? Nincs sajnos pénzem komplett kéményrendszer vásárlására, pedig az lenne az igazi. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Építész
|
![]()
2010. december 01.-én lépett hatályba az MSZ 845:2010 szabvány
Hálásak a hozzászólás írójának: | sbs (2017-03-19) |
![]() |
#5 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
De jó annak aki mindennel tisztában van :-)
![]() |
#6 (permalink) |
Építész
|
![]()
Ezt azért a mai viszonyok között egyáltalán nem merném mondani.
![]() Pillanatnyilag néhány órát biztosan tudnék beszélni arról, hogy mit nem értek.
![]() |
Címkék |
kémény, tégla, tetőn kívül |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|