![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Éppen benne vagyok a témában és eszembe öttlött valami. Milyen módszerekkel érdemes szigetelni a kémények tetőn kívüli részét? Természetesen nem a Leier-Schiedel kémények esetére gondolok, hanem a régi kémények utólagos szigetelésére.
Érdekesség képpen megjegyezem, hogy ezek a kémények sose láttak ilyen szigetelést: Régi tégla kémények – képgaléria | Kémény , de hát ezek jó régiek. (ma fotóztam jónéhányat...) Viszont a szigeteléssel javíthatunk a kémény hatásfokán és a tartósságán is.
![]() |
#3 (permalink) |
![]()
Ez azt jelenti, hogy béléscső esetén nincs jelentősége a külső szigetelésnek (pl dryvit) ?
![]() |
#4 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 2 köszönetet 1 hozzászólással
![]() |
![]()
A kéményt akkor érdemes ill. kell ellátni külső hőszigeteléssel, ha pl. szabadba épült, vagy pedig külső falba. Ha a kéménytest lehűl, van esély a kürtő kátrányosodására, nem beszélve arról hogy ha nem elég meleg a kürtő, kisebb a felhajtóerő, gyengébb a huzat.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 (permalink) |
![]()
Erről a "külső fal"-ról, rögtön eszembe jutott valami. Ritkán, de látok olyan kéményeket (épített téglakéményről beszélek), amik egy ház oldalába vannak beépítve és igy haladnak fölfelé. Még rosszabb esetben, már ilyet is láttam, egyszerűen a külső fal külső oldalán vannak.
Működhet egyáltalán rendesen egy ilyen kémény? Hiszen ez óriási tervezési hiba (már ha az építtető nem csinálta meg rosszul)...
![]() |
#6 (permalink) |
Szakember
|
![]()
Télen egy ilyen házban voltunk egy teljesen új kéményt rakni és a régit pedig teljesen visszabontani. A házba állt a korom meg a kátrány. Az egész, mivel így volt megoldva, hogy a külső falon volt a kémény, az egész megvolt folyva és egy idő után nem bírta.
Bár én is nehezen viseltem magamon ezt a szagot ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 2 köszönetet 1 hozzászólással
![]() |
![]()
Régi építésű többszintes belvárosi házak tűzfalainál gyakori látvány, hogy a kémények nyomvonalán hullik a vakolat, rosszabb esetben annyira tönkremennek, hogy a téglák közül kihullik a kötőanyag, kilyukad a kémény, ezzel persze a huzat is romlik. Újabban a tüzelőberendezések hatásfoka már annyira jó, hogy a távozó füstgáz hőmérséklete már igen alacsony. A régi építésű téglakémények hamar lekátrányosodhatnak. Ha a kátrány már a szoba mennyezetén is megjelenik és szaga van, általában az egyetlen egészséges megoldás a kémény visszabontása, újjá építése. Az utólagos béléscsövezés ilyenkor már nem segít.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 (permalink) |
Törzsvendég
Hely: Szeged
Összes hozzászólás: 358
Kiosztott köszönetek: 33
Begyũjtött 19 köszönetet 17 hozzászólással
![]() ![]() ![]() |
![]()
ej ha menyi érdekes infó, énis most fogok belem a kémény helyre pofozásához
megnéztem a régi kémények fotókat nagyon állat, van 1 olyan kémény mintha 1 faág lógna ki belölle.. noh az én kéményem csak 4 évig kell hogy bírja mert addig fogom használni már ha még működik a cserépkályha ![]() tehát kivan potyogva itt ott a téglákat összefogó kötőanyag és arra gondoltam hogy maszívabb anyaggal töltöm ki a hibákat esetleg azt hogy az egész felületre huzok a csempe ragyasztóból 1 réteget , tehát a terv hogy csemperagyasztóval töltöm ki a hézagokat és rekonstruálom a probkémás részeket, mi a véleményetek erről? és jó, hogy végig olvasgattam a topicot, mert pont azt terveztem hogy a helyhiány miatt a kazán mint 1 melléképület lenne a ház mellé felépítve vegyestüzelésüvel, és itt a ház tűzfala mentén kivül menne a kémény, akkor ez nemtuti megoldás? nem lenne rendes huzata mert csak az a rész lenne állandóan melegen tartva ami tető alatt(kazánházban futna) vagy igyi megoldható ha kivűl fut a fal mellett a kémény, melyiket érdemesebb alkalmazni? |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 (permalink) |
Építész
|
![]()
hypernek:
A kémény javítgatása ideiglenes megoldásként működhet. Az épület mellé külön épületben rakott kazán több problémát vet fel: A kémény huzatát alapvetően a következők határozzák meg: keresztmetszet / kürtő méret hatásos magasság /a bekötés és a kémény teteje közötti távolság kitorkollás (kémény teteje) és a környezet viszony a kémény szigeteltsége A megfelelő működéshez általában min 4-6 méter magasság kell, de ezt általában a környezetben lévő tetők magassága is megkívánja. Ha ennek jelentős része tető fölött szabadban van, az a lehűlés miatt a huzatot is csökkenti, és a kémény állékonysága is megoldandó. Ezeken túl még nem elhanyagolható a kazán, és a vezetékek hővesztesége sem. |
![]() |
![]() |
Hálásak a hozzászólás írójának: | hyper (2010-08-01) |
![]() |
Címkék |
kémény, külső szigetelés, szigetelés |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|