![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#191 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Sziasztok!
Remélem mindenki jól van! A korábban itt elkezdett témát szeretném folytatni így fél évvel később ![]() Még egy kérdés. Anyagnedvesség mérővel próbáltam a kőzetgyapotban nedvességet mérni, és fa anyagra állítva 14% körüli, betonnál 2% körüli értéket mutatott, ha a tüskéire rászorítottam a gyapotot. Ez normális? A levegőből is felvesz ennyi nedvességet, a szerkezetének köszönhetően? Olyannál mértem, ami még ki sincs csomagolva, csak a henger fel van állítva a padláson, becsomagolva, gyakorlatilag csak tárolva van jelenleg a padláson. |
![]() |
![]() |
![]() |
#192 (permalink) |
Építész
|
![]()
Ezek az EPS dekorlapok tényleg erősen fékezni fogják a párát, de ezeknél is nagy kérdés a fal csatlakozás lezárása, és emellett a lapok toldásainál a zárás.
A nedvességmérő az adott anyag fizikai jellemzői alapján határozza meg a nedvesség tartalmat, a kőzetgyapotnak sem a faanyaghoz, sem a betonhoz nincs köze, így a kapott érték nem jelent semmit.
Hálásak a hozzászólás írójának: | Lallr79 (2021-12-08) |
![]() |
#193 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 19
Kiosztott köszönetek: 13
![]() |
![]()
Kedves István! Köszönöm a gyors választ. Tudom, hogy ez a mennyezeti dekorlap sem teljes értékű megoldás a párazárásra, de ha megoldja, hogy a pára nagy részét nem engedi fel, akkor szerinted a padlástérrel kapcsolatban megnyugodhatok abban a tekintetben, hogy ha nem teszek párazáró fóliát az egyébként felül átszellőző hidrofóbizált tulajdonságú 22 cm vastag kőzetgyapot szigetelésre, akkor sem lesz gond? (gond alatt azt értem, hogy mondjuk idővel a kőzetgyapotban lecsapódó pára károsítja a szigetelő anyagot, netán a födémet).
Viszont jól gondolom azt, hogy ha a pára nagy része a mennyezeten nem fog tudni távozni, akkor megnő a penészesedés esélye a lakótérben (esetleges hőhidaknál), vagyis a szellőztetésre jobban figyelni kell? Ezzel kapcsolatban megoldást jelent (persze a napi 1-2 szellőztetés mellett), ha a műanyag nyílászárókra résszellőztető kerül? A homlokzat még nincs szigetelve, de arra is kőzetgyapotot szeretnék majd (így a pára arra is tud majd távozni a szigetelést követően is). A nedvességmérővel kapcsolatban leírtakat értem, és gondoltam én is hogy így van. Csak mivel minden anyagtípusra állítva épp kb. a száraz/nedves határértéket jelezte ki, nem pedig nullát, ezért gondoltam, hogy valami nedvesség biztos van benne... Az EPS dekornál a falak felől esetleg valami sarok elem, ami kicsit rátakar a falra javítja a falak mentén a párazárást? Utoljára módosítva: Lallr79 által : 2021-12-08 07:15 |
![]() |
![]() |
![]() |
#194 (permalink) |
Építész
|
![]()
Szerintem a padlástérben a hőszigetelés nedvesedésétől ezzel a kialakítással nem kell tartani. A szerkezeteken keresztül távozó pára viszont csak töredéke a belső térben keletkező párának, így alapvetően nem ez a zárás fogja a lecsapódást kiváltani.
Hálásak a hozzászólás írójának: | Lallr79 (2021-12-08) |
![]() |
#195 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 1
![]() |
![]()
Adott egy fafödém. Ennek rétegrendje fentről lefelé a tervrajz szerint a következő: salakborítás -> hézagos deszkaborítás -> 15 cm polisztirol hab -> fólia -> alsó deszkaborítás -> nádazott vakolat (stukatúr??).
Ez a valóságban úgy néz ki, hogy a felső salakborítás kb. a teljes felület 30 %-án található, valamint a hézagos deszkaborítás között bevilágítva a polisztirol hab szigetelés nem látható, úgy tűnik, ezt anyagi vagy kényelmi okokból kihagyták a rétegrendből. Jelenleg a lecserélt és megnövelt radiátorszám miatt a rendszer elég jól felfűti a lakást, ez azonban az éjszaka folyamán elég gyorsan lehűl, akár 17-18 fokra. Ezenkívül nyáron a nagy melegekben nagyon gyorsan felmelegszik a lakás 26-27 fokra, a hidegfrontok következtében gyorsan lehűl 22-23 fokra. Azt gondolom, ez a födémszigetelés hiányának köszönhető. Szeretném szigetelni, ezzel kapcsolatban csak az alábbi aggályom van. A jelenlegi páratartalom 35-50 % között mozog minden helységben, ez elég száraznak tűnik, attól félek, hogy ha felrakom a födémre (párazáró és páraáteresztő fólia nélkül) a 2x10 cm kőzetgyapot szigetelést, akkor veszélyes mértékben növekedni fog a páratartalom a lakásban és nem szeretnék a penésszel szembesülni. Igaz, nem csak a lakásban, de a födémben sem. A ház 5 cm vastag Nikecellel szigetelt, tetőn BRAMAC tetőcserép, mindenféle szigetelés nélkül. Mennyire reális ez a félelem??? Mi a véleményetek?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#196 (permalink) |
Építész
|
![]()
Ha a födémre teszel egy hőszigetelést, ami ráadásul még páraátersztő is, az semmiképp nem növeli a páratartalmat. Egyébként amennyire tudom, egészségügyileg ez a páratartalom nagyon alacsony, jó lenne egy kis növekedés. Az egy másik kérdés, hogy az épület hőszigetelési adottságai mellett egy ilyen növekedés mennyire jelenten problémát.
![]() |
#197 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 1
![]() |
![]()
Az itt eddig olvasottak alapján ezt a páraáteresztő hőszigetelést kőzetgyapot táblákkal képzelném el, bármilyen fólia alkalmazása NÉLKÜL.
A következő variációkat néztem ki: KNAUF INSULATION NOBASIL PTN20/15 - KŐZETGYAPOT HŐSZIGETELŐ TÁBLA Ez 20 cm vastag, lépésálló. 1390 Ft/m2, ez azért elég olcsónak tűnik. KNAUF INSULATION MPN PLUS 037 (100MM) - ÁSVÁNYGYAPOTTÁBLA Ez 10 cm vastag, nem lépésálló. 1550 Ft/m2 Mi lehet a kettő között a különbség?? |
![]() |
![]() |
![]() |
#198 (permalink) |
Építész
|
![]()
Egy apróságot elnéztél: a NOBASIL PTN vastagsága 20 mm
A lépésálló kőzetgyapot ennyire drága, mivel jelentős nyomószilárdsága van
![]() |
#199 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
![]() |
![]()
A zártcellás purhab kiváló megoldás épületének szigetelésére aljzatbeton alatt vagy padlásfödémen. A járható szigetelőréteg teljesen homogén, hézagmentes.
https://isopur.hu/aljzat-padlasfodem-szigeteles/ |
![]() |
![]() |
![]() |
Címkék |
födém, födém szigetelés, utólagos szigetelés |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|