Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Hőszigetelés (http://epitkezes.forum.hu/hoszigeteles/)
-   -   Födém szigetelés bővítése (http://epitkezes.forum.hu/hoszigeteles/2144-fodem-szigeteles-bovitese.html)

Starlight 2020-12-01 10:46

Födém szigetelés bővítése
 
Üdv

Adott egy téglalap alakú ház, fa födémgerendákkal:

http://kepkezelo.com/images/md7vi0rt3oafagffa4cn.jpg

A gerendák közt üveggyapot szigetelés, alatta párazáró fólia és gipszkarton, felette OSB a járhatóság miatt, mert a padlás tárolóhelyiségnek van használva.
Sajnos csak 10 centi gyapot van a gerendák közt, úgyhogy ezt bővíteni szeretném, viszont nem tudom csak úgy legurítani a tekercseket, mert továbbra is járható padlást szeretnék, ehhez viszont meg kell magasítanom a födémgerendákat, hogy bele tudjak rakni +10 centi gyapotot, és újra rá az OSB lapokat(ezt lebontom az előző helyéről és ide újra
felhasználom)
Szóval ehhez meg kell magasítanom minimum 12 centivel a födémgerendákat(azért nem 10, hogy legyen valami légrés a gyapot és OSB között az átszellőzéshez)

Tegyek 12 centis pallókat merőlegesen a födémgerendákra rászögelve, vagy épp ellenkezőleg rá a gerendákra, végig hosszában? Nem lenne baj ha erősítené, merevíteni is a födémet, de legalább ne terhelje mert
elég vékonyak a födémgerendák. (15x7,5 cm, igaz csak 4,4m fesztávon)



Támadt még egy olyan ötletem is, hogy nem is gerendáznám be újra, csak tennék monduk 12centi magas gerendából vágott darabokat tartóbaknak a födémgerendákra olyan 40-50 centinként, gyapotot legurítani közé, és erre rá az OSB-ket, szerintem simán stabil lenne így is mivel 22mm-es az OSB,annyira nem hajlik. Ez így milyen ötlet szerintetetek?



Ti hogy oldanátok meg ezt a szigetelés bővítést? Szivesen várok minden ötletet!

istvan62 2020-12-01 15:06

re: Födém szigetelés bővítése
 
Ha a gerendák állapota nem azt mutatja, hogy túlterheltek, akkor nem szükségszerű, hogy erősítésre gondolj. Hőszigetelési szempontból úgy jársz jobban, ha a födémgerendákra merőlegesen teszed a magasítást. A kis tartóbakok ötlete is jó lehet, bár a kivitelezését bizonytalannak érzem, és így az OSB erősítő hatása nem igazán érvényesülne, viszont a jól beépített, keresztben elhelyezett pallóknál jelentkezhet ilyen hatás. A keresztben elhelyezett gerendáknál kiküszöbölöd a fagerendák hőhíd hatását. Az OSB alatti légrésről pedig azt érdemes tudni, hogy annak akkor van jelentősége, ha át tudod szellőztetni, az pedig 5 cm alatt nem működik.


A pontos idő 14:07 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum