Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Építkezés előtt > Hitelek, támogatások

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2010-08-17, 21:30   #1 (permalink)
sbs
Tereprendező
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.589
Kiosztott köszönetek: 538
Begyũjtött 190 köszönetet 169 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Mivel a Szocpolról szóló topikban ez már többször felmerült, nézzük meg mi az a lakás előtakarékosság:

A lakás-előtakarékosság az egyetlen olyan államilag támogatott lakásfinanszírozási lehetőség, amelyet minden nagykorú magyar állampolgár igénybe vehet családi állapot, jövedelem megkötöttség nélkül. A lakás-előtakarékosság megtakarítás és hitellehetőség is egyben. A rendszeres lakáscélú betétgyűjtést az állam úgy ösztönzi, hogy a teljes éves megtakarítás 30%-ának erejéig, legfeljebb évi 72 000 Ft támogatást nyújt az előtakarékoskodónak. Ez már elég régi dolog. A megtakarítási idő lejártát követően, amely - a törvényi előírás szerint - minimálisan 4 év és 3 hónap, 3,9%-os fix kamatozású (THM 5,12-5,22%) lakáskölcsönt igényelhet a lakás-takarékpénztártól.

A zárt rendszer előnye, hogy mind a betéti, mind a hitelkamatok a teljes futamidőre rögzítettek, így a vállalt havi pénzügyi terhek előre jól kiszámíthatóak. Minden megtakarítási év végén a betétek után (évi 1%) betéti kamat, ill. 30% állami támogatás kerül jóváírásra a betétszámlán. Ezek együttesen kiemelkedő hozamot biztosítanak! Négy év négy hónapos futamidőre pl. évente akár 10,56% garantált hozam is elérhető.

A megtakarítási időszak végén a szerződéses összeg 40%-át adja a számlaegyenleg, azaz a saját megtakarítás, az állami támogatás és az ezek után jóváírt kamat. Ekkor kezdődik a törvényben előírt 3 hónapos kiutalási időszak, melynek letelte után történik a kifizetés. A szerződéses összeg fennmaradó másik részére az előtakarékoskodó, a teljes futamidőre rögzített kamatozású (évi 3,9%; THM 5,12-5,22%) lakáskölcsönt igényelhet. A lakás-takarékpénztárnak is természetesen meg kell győződnie ügyfele hitelképességéről, de a hitelbírálati eljárás jóval rugalmasabb és egyszerűbb, mint a bankoknál általában szokásos.

A teljes cikk itt található: Lakás-előtakarékosság - Sikeres pénzügyek - Szabó Nagy Katalin pénzügyi tanácsadó

Szóval ezekkel a dolgokkal jó lesz tisztában lenni, hiszen a szocpol helyett ezt kell majd szeretnünk. Hozzzáteszem mégegyszer a Szocpol esetén is ELŐRE kellett rendelkeznünk a pénzzel, csak a számlák után fizette az állam a vissza nem térítendő támogatást, ami persze nagyon fog hiányozni. És megjegyzem, ez nem csak a válságnak köszönhető , hanem a sok ügyeskedőnek és csalónak, akik rendszeresen jogtalanul csapolták meg ezt a csatornát....(is).
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-19, 08:40   #2 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-18
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Ági Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

TELJESEN BIZTOS, HOGY NEM LESZ SZOCPOL!

A kormány nem szándékozik visszaállítani a szocpol rendszerét, az új Széchenyi Tervben megfogalmazottak szerint a támogatás egész más területen jelenik meg: a hangsúly az előtakarékoskodáson lesz.
Ezért kiemelt szerepet szán a lakás-takarékpénztáraknak: az évi 72.000 Ft-os állami támogatást felemeli 100.000 Ft-ra, valamint az állam garanciát vállalna a lakáshitelekre de csak abban az esetben ha az ügyfél rendelkezik megtakarítással.

Vagyis: januártól senki nem fog tudni lakáshoz, lakáshitelhez jutni, ha nem rendelkezik előtakarékossági szerződéssel!

További kérdés esetén állok rendelkezésetekre:
06-70-601-02-41
Ági nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-19, 10:03   #3 (permalink)
Fórumtag
 
Csatlakozott: 10-05-12
Összes hozzászólás: 67
Kiosztott köszönetek: 7
Begyũjtött 7 köszönetet 5 hozzászólással
harzol Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Hát ez a megvastagított mondat elég érdekes. Leginkább hangulatkeltő és félrevezető.

Már a megfogalmazás is pontatlan. Mi az, hogy "lakáshoz jutni" sem lehet majd előtakarékossági szerződés nélkül? Úgy érted KP-ben kicsengetve sem lehet majd lakást venni? Nem hinném, igaz azt sem tartom valószínűnek, hogy valaki nem kap hitelt a 80%-ban befejezett házára csak azért, mert nincs lakáselőtakarékossági szerződése.

Már megbocsáss, de süt rólad, hogy valamelyik lakáskassza rendszer ügynöke vagy és mindenáron ezt akarod rásózni az emberekre.

Viszont ez egy fórum. Itt nem fog senki kapásból felhívni, majd ha már mindent megtudott, amit szeretne. Kérdez, infókat oszt meg, keresgél az interneten...

Szóval szerintem oszd meg velünk a forrásokat, szúd be releváns cikkek linkjét...
Ha tényleg mindenben igazad van, akkor egész biztos lesz aki felkeres, mint ismereteinek és a megoldási lehetőség elsődleges kulcsának forrását...
harzol nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-19, 12:56   #4 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-18
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Ági Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Szia!

Lehet, hogy a megfogalmazás túl erős volt, de a lényeg az, hogy az állam azon hitelekre vállal garanciát ahol az ügyfélnek van előtakarékossága.

És nagyon kevesek tehetik meg azt, hogy hitel nélkül, önerőből vegyenek lakást..

Forrásaim: olvasd át a Széchenyi Tervet, ill. keress rá Cséfalvay Zoltán, a Nemzeti Gazdasági Minisztérium államtitkárának nyilatkozatát erről a témáról.
(cikk címe: Ágyő szocpol!)
Ági nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-24, 07:42   #5 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-23
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Erika Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Kedves Harzol!
Lehet, hogy Ági "ügynök", de hidd el, van olyan jó a lakás előtakarékosság, hogy érdemes vele foglalkozni! Keresd meg Bencsik Jánossal, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energiaügyekért és otthonteremtési politikáért felelős államtitkárával készült interjút ( 2010.07.21.) Bencsik: "nincs más út, minden ebbe az egy irányba vezet" címmel, és egy kicsit világosabb lesz ez a téma.

A lakás előtakarékosság a fiataloknak létkérdés, de 0-100 éves korig sem elvetendő, ha csak 70%-át kell összegyűjtened valaminek, a többit meg kapod. Csak azért, mert TE gondoltál a jövődre.

A lakás előtakarékosság másik nagy előnye, a fix kamatozású, alacsony hitelkamat, ami tervezhetővé teszi az egész konstrukciót. Ez a kamat fele a banki kamatoknak és az első hónaptól az utolsóig a törlesztő részlet azonos.

Szerinted ez a jobb, vagy a változó, magasabb kamatozású banki hitel, amihez a jogszabályok szerint minimum 25% önerő azért kell!?

A legjobb persze az, ha a kedves szülők vesznek készpénzre egy ingatlant a csemetének, csak az a baj, hogy nem ez az általános.
Erika nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-24, 15:35   #6 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.204
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 786 köszönetet 730 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Idézet:
Erika eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
.... Ez a kamat fele a banki kamatoknak és az első hónaptól az utolsóig a törlesztő részlet azonos...
Nem akarok senkit lebeszélni az előtakarékosságról, mert én is szükségesnek tartom, csak mindenkit a gondolkodásra, és az apró betűk végigolvasására ösztönöznék. Önmagában az utolsó hónapig változatlan törlesztőrészlet nagyon jól hangzik, de nem valószínű, hogy ez fix kamatozást jelent. Ebben az esetben viszont a kamatok hirtelen, jelentős megugrása a futamidőt megnyújtja. Abszurd módon szélsőséges esetben, akár az is elképzelhető, hogy a változatlan törlesztőrészlet csak kamat törlesztésre elegendő, a törlesztendő tőke nem csökken. Ez pedig végtelen futamidőt jelent. Ez persze csak egy elméleti okoskodás arról, hogy abszolút tökéletes megoldás az egekbe szökő kamatok ellen nincs. Mindenkinek gondolkodni kell, hogy a saját esetében minek mi a kockázata.
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-24, 20:33   #7 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-18
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Ági Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Bocsáss meg, ebben picit tévedsz!

Az LTP törvény előírja, hogy a kamatok nem változhatnak! Vagyis ha ma most szerződést kötsz, azonnal tudni fogod, hogy a futamidő lejártával milyen forint fix törlesztőrészleted lesz mennyi futamidőre, amennyiben igénybe veszed a lakáskölcsönt. (olvasd el a törvényt ha lesz egy kis időd)

Ági
Ági nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-08-30, 13:43   #8 (permalink)
Fórumtag
 
Csatlakozott: 10-05-12
Összes hozzászólás: 67
Kiosztott köszönetek: 7
Begyũjtött 7 köszönetet 5 hozzászólással
harzol Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

No akkor vázolok egy teljesen reális helyzetet. A sajátunkat.
Lakás saját tulajdonba került hosszú évek során, már tehermentes.

Örökség révén egy nagyobb összeghez jutottunk, így most belevágtunk az építkezésbe.
Lakás előtakarékosság igencsak megvolt, hisz hónapról hónapra tettük félre a pénzt, amit előző hitelünk törlesztésébe fektettünk és nem lakáskasszába.

Az örökség viszonylag hirtelen jött és rögtön bele is fogtunk a telekvásárlásba, építkezésbe.

Most akkor nekünk pár hónapra (merthogy az alatt elfogy a pénzünk, majd a lakás eladása után is jó lenne gyorsan haladni) lakászkassza szerződést kellene kötnünk?

Igen jó készültségi fokig fogunk így eljutni saját tőkéből.
Ezek szerint azt mondod, hogy ha jövő nyáron a befejezéshez hitelt kívánunk felvenni, akkor nem fogunk kapni?

Komolyan érdekel, hogy mik a lehetőségeink. Miért tartod jobbnak, vagy egyedülinek a lakáselőtakarékossági szerződést?
harzol nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-09-02, 09:29   #9 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 10-08-18
Összes hozzászólás: 7
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Ági Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Nem, nem kell ennyire sarkítva gondolni, hiszen nem tudom, hogy mennyi pénzre lesz szükségetek a befejezéshez. 1-2 millióra vagy többre? És mikorra kellene?
Azt kell mérlegelnetek, hogy a lakáskasszáknál elérhető kölcsönök kamatai még mindig kevesebbek, mint a kereskedelmi bankoknál. Nem szükséges a futamidőt megvárni,áthidaló kölcsönökkel az időt le lehet rövidíteni. A futamidő végén az áthidaló kölcsön átalakul lakáskölcsönné melynek kamata visszaugrik 3,9 %-ra. És mivel lakáscélra fogjátok fordítani az összeget, az állami támogatást jóváírják a számlátokon.1-2 éves előtakarékosságnál 72.000 ft/év is pénz szerintem.
Azért fogalmaztam így mert senkit nem akarok rábeszélni a lakás előtakarékosságra csak az előnyeit fogalmaztam meg tényszerűen..
Ági nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2010-09-02, 12:04   #10 (permalink)
Fórumtag
 
Csatlakozott: 10-05-12
Összes hozzászólás: 67
Kiosztott köszönetek: 7
Begyũjtött 7 köszönetet 5 hozzászólással
harzol Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Mi az a lakás-előtakarékosság ?

Hát azért 1-2 milliónál kicsit többről lenne szó. Ennyire sajnos nem állunk jól.

Írok privátba.
harzol nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
lakás előtakarékosság, takarékosság

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 03:20 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum