Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Érdekességek és minden egyéb > Házi praktikák

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2016-08-22, 16:54   #1 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 16-03-30
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
BouT Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Terepszint enyhe megemelése ház 2 oldalán

Sziasztok,

Parapet falon ablak alatt kb középvonalban repedés van. Statikus látta és annyit mondott nincs semmi gond az alap nincs fagyhatár alatt és az nyomhatta fel. A ház valamikor 60 körül épült kisméretű tömör téglából 1,5-es vastagságban, lábazat van ami kb 80 centi magas. A statikus ilyen hivatalos sablon javaslata az volt h ha tovább is mozgás van akkor max érdemes aláalapozni, hogy megálljon. Az alap mellett leástam és kb 60~65 centi mélyen van a terméskövek alja, a szakaszon repedés nem látszik. Az a kérdésem, hogy nem lenne egyszerűbb az érintett oldalon megemelnem a ház körül kb 1-2 méter szélességben a terepet 15-20 centivel? Az ötlet, hogy akkor az alap úgymond lent lenne 80 centin is már.
Megcsinálnám még idén, és ha a gipszpogácsáim nem nyílnak akkor a fal mellett betonoznék járdát jövőre. Az érdekes az az egészben, hogy van eresz ezen az érintett oldalon. A ház ablak nélküli hátsó oldala eresz nélküli már amióta épült, ott semmi nyoma bármi mozgásnak. Mondjuk az is igaz, hogy tavasz elején csaptam ki egy öreg meggyfát ami pont ez az ablak előtt volt kb 1,5 méterre.

A bölcs meglátásaitokat/tanácsaitokat előre is köszönöm.
Tamás
BouT nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2016-08-22, 20:43   #2 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Terepszint enyhe megemelése ház 2 oldalán

Így látatlanban csak általánosságokat tudok mondani, de az ilyen repedések az ablak alatt tényleg az alapozással kapcsolatos problémára utalnak, és valószínűleg nem jelentenek veszélyt. Abban már nem vagyok biztos, hogy csak a fagy okozhatta, elképzelhetőnek tartom, hogy kisebb hiba történt az alap kivitelezésénél. Mindkét esetben a javítás az alap megerősítése, de ezt érdemes átgondolni. Amennyiben nem nyílik a repedés, akkor nem biztos, hogy szükséges foglalkozni vele. Az alap megerősítésének főbb módjai az injektálás, illetve az alábetonozás. Az első a drágább, és biztonságosabb, süllyedés esetében a visszaemelésre is alkalmas, de laza homok talajokban nem alkalmazható. Jelenlegi árat nem ismerek, de tíz éve ~ 150 EFt / méter áron végezték. Az alábetonozás olcsóbb, de mivel ideiglenesen szakaszosan megszüntetjük a kapcsolatot a talaj és az alap között, kismértékben megmozgatja az épületet, ami a repedések tágulását, illetve új repedések megjelenését eredményezheti.
Az épület melletti feltöltés a fagyhatáron tényleg javít, de a faggyal kapcsolatos hatások nem szükségszerűen tisztázódnak egy tél alatt. A fagynak az alapra gyakorolt hatása akkor ismerhető meg, ha a tél folyamán erős, tartós fagyok jönnek, és közben a talajban bőven van nedvesség.
A probléma nem szükségszerűen függ össze az eresz méretével mivel a talajban, az alap alatt lévő nedvesség a kritikus. A csapadék nem biztos, hogy függőlegesen szivárog le.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2016-08-23, 21:02   #3 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 16-03-30
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
BouT Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Terepszint enyhe megemelése ház 2 oldalán

Köszönöm István. Egyelőre a részen ahol picit kibontottam vissza is betonozom egy 40 centis szélességben az alap alá.
Annyit még elfelejtettem, hogy a ház sarkán túl a másik fal is a villanyóraszekrény alatt is kb függőleges repedés van, de az az óra felett is megvan kb folytatásban, bár felülről a villany tetőtartó rúd átrohadt és ott felülről emiatt is repedt és vált el a vakolat.
Az is bejön a képbe, hogy a szomszéd ház nagyon közel van, kb 3.8 méter és lehet a csapadék a két ház között valahol az enyém fele szikkad. emiatt is gondoltam, hogy a két ház között is emelnék 10-20 centit és le is burkolnám térkővel leejtéssel, így a csapadék nagy része elfolyna az utcára.
BouT nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolva



A pontos idő 08:01 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum