Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Építkezés > Gépészet > Gázszerelés

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2018-08-08, 11:59   #31 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 18-08-08
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Jómadár Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kondenzációs kazán

Egy 20 éves házban tervezem a meglévő gázkazán lecserélését. A jelenlegi gázkazán a házzal egy idős, öntöttvas, nyílt égésterű. Vagyis nem a leggazdaságosabb.
Újra lett számolva a ház hővesztesége, az 30 kW, vagyis 32 kw-os kombi kazánt keresek. A házban egyetlen magas hőmérsékletű fűtőkör van, ahol a fűtőkörök száma elfogadható költség mellett nem módosítható. Jelenleg dolgozik egy épületgépész tervező, és a radiátorok nagysága meg lesz növelve, viszont az egyetlen kör adottság, amit a ház szétvésése nélkül nem lehet megváltoztatni, és amit emiatt nem is szeretnék. Vagyis a radiátorrendszer átalakítása után létrejön majd egyetlen alacsonyabb vízhőmérséklettel is üzemképes fűtőkör, de kimondottan alacsony hőmérsékletű kör, mint padlófűtés nem lesz. vagyis a kondenzációt ezen az egyetlen körön kellene maximálni.
Szeretnék még hozzá egy indirekt fűtésű 200-250 literes tartályt melegvízhez.
Az extra igényem, ami a típusválasztást meghatározza: Azt szeretném, ha olyan vezérlésem lenne, ami a szoba beállított és tényleges hőmérsékletének különbségével szabályozná a vízhőmérsékletet. Tehát nem egy egyszerű külső hőmérsékletfüggő vízhőfok szabályozást keresek, hanem olyat, ami figyelembe veszi a szoba beállított és tényleges hőmérsékletét. Az épületben egyetlen helyen mérünk hőmérsékletet, és ezzel kéne a víz hőmérsékletét is vezérelni.
Vagyis nem egy ki/be típusú vezérlést keresek, hanem egy folyamatost. A puszta külső hőmérséklettől függő vezérlést azért nem tartom optimálisnak, mert a beállított vízhőmérsékletnek nyilván támogatni kell azt is, hogy felfűtsük az épületet, pl. amikor hazaérkezünk egy hétvége után. Vagyis a vízhőmérséklet nyilván nagyobb, mint ami a hőmérséklet puszta szintentartásához kell. Ilyen esetben egy erősebben, de még nem extrém hideg napon is előfordulhat, hogy a kazán a puszta külső hőmérséklettel beállított vízhőmérséklet mellett sem tud kondenzációs űzemmódban működni, majd rendszeresen kikapcsol, mert különben túlfűtene.
Egy a szobaban mért hőmérsékletkülönbség alapján ilyenkor elég lehetne a vízhőmérséklet csökkentése, vagyis ilyen (egyébként már meglehetősen magas) gázfogyasztású periódusban is fenn tudna maradni a kondenzáció, ha nincs éppen felfűtés, tehát jobb lenne a hatásfok.
Magyarán olyan vezérlést szeretnék, ami a kívánt hőmérséklet elérésekor az előremenő víz hőmérsékletét csökkenti, nem pedig egyszerűen kikapcsol.(Nyilván egy tartományon belül, előbb-utóbb kifutunk a modulációs tartományból, de ezen belül működhetne így.) Mindez pedig megjelenne komfortérzet javulásként azokban a kevés számú helységekben, ahol termosztátos fej van a radiátoroknál. Nem szeretem, hogy az ilyen helységeknél elég nagy tud lenni a hőingadozás, Ha akkor nyit egy ilyen termosztátfej, amikor a fő termosztát éppen lekapcsolja a kazánt, akkor nem kezdődik el a fűtés és a helység tovább hűl. Ha csak a vízhőmérséklet lenne lelszabályozva, de maga a kazán alacsony teljesítményen működne, akkor az ilyen helységekben rögtön el tudna indulni a fűtés, és alacsonyabb lenne a hőingadozás.
Van valakinek ilyen megoldással tapasztalata? Milyen kazánt és milyen vezérlést használ? Nem hiszem, hogy én találtam volna fel a spanyoviaszt, valaki már nyilván rájött, hogy így jobb hatásfokot lehetne elérni. Nem azzal van bajom, ha van külső hőmérsékletérzékelő, de meglátásom szerint ez önmagában kevés az adott korlátok melletti maximális hatásfok eléréséhez.
Jómadár nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2018-08-08, 20:05   #32 (permalink)
Szakember
 
Csatlakozott: 12-02-27
Hely: ÜLLŐ
Összes hozzászólás: 391
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 80 köszönetet 77 hozzászólással
gázpityu Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kondenzációs kazán

Ez nagyon szépen hangzó elvárás!
A mostani kondenzációs kazánokat ,két féle képen lehet vezérelni! Egyszerű termosztáttal: on_of . Illetve saját termosztáttal: folyamat láng szabályzással! Az nem működik.hogy szinte nulla beruházással prémium elvárásokat támasztasz! Vagy beruházol,vagy beletörődsz a felkínált lehetőségekbe. Hiszen sz...ból várat építeni igen nehézkes!! Szinte nulla beruházással csodát várni lehet,de nem valós dimenzió!

Üdv: Gázpityu
gázpityu nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2019-01-27, 23:06   #33 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 19-01-20
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Samuka Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kondenzációs kazán

Hú, nincs itt frissebb bejegyzés?

Megerősítést szeretnék kapni a kondenzációs kazán homlokzati kivitelezésének feltételeiről. Az OTÉK egy paragrafusa alapján ez működhet nálunk (kétszintes társasház földszinti, sarok-lakásánál, ilyen olyan távok a csőtől OK lenne.) Ahol ki lehetne vezetve, ott fölötte nincsen ablak, csak sréhen, de 2 méteren túl. Van is pont az általunk is belőtt falrészen az elsőn lakónál egy gyanús kivezetőcső, be fogunk csöngetni hozzá, hogy ugyanerről van-e szó. Mi ez alá tennénk a miénket. Kérdés (kivitelező első blickje részéről is ), hogy ezt a kazán teljesítményétől függetenül is ki lehet vinni a homlokzatra? (58 nm, kb. harmadrészben lenne padlófűtés, többi radiátoros gáz.) A kazán mennyire lehet távol a vízfogyasztás helyétől? Ugyanitt kombi-kondi-kazán javaslatokat is nagyon köszönnék! - Tanácsolta már valaki, hogy legyen külön víztartály a kondikazánhoz, de olyan mini a fürdő, és olvastam itt olyan előírásokat, hogy kád mellett nem lehet egy méterre, stb. (erről írásban valakinek valami?), ami ott betarthatatlan lenne.. 1 fő lakná amúgy, tehát nem mosogatna és fürdene egyszerre, pl. (A képen szereplő sarokfalon lenne, sajna a képen lányos zavar okán csupán a felső szomszéd kivezetője nem szerpel.. Valahol az ő kivezetőcsövéből folyó fehér cucc és a villanyvezeték kereszttüze mellett lehetne elhelyezni. Lehetetlen? Közönöm, köszönöm!
Samuka nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2019-01-28, 05:15   #34 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.284
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 818 köszönetet 760 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Kondenzációs kazán

A homlokzati kivezetést az építészeti jogszabályok alapján elképzelhetőnek tartom, a belső gyakorlati részekről a gépész kollégák tudnak valamit mondani
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2019-01-28, 18:35   #35 (permalink)
Szakember
 
Csatlakozott: 12-02-27
Hely: ÜLLŐ
Összes hozzászólás: 391
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 80 köszönetet 77 hozzászólással
gázpityu Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kondenzációs kazán

Szép estét!
Szépen sorban:
A 2008 előtti építésű ingatlannál lehetőség van az oldalfali kivezetésre,ha az előírt védő távolságok betarthatóak!
Vizes helyiségben a kádtól való minimum távolság: 1m
A tároló beépítését nem látom szükségesnek!
Ár-érték arányában én az Ariston class one készüléket javasolnám!
A por allergia padlófűtés esetén ott alakul ki 35-40 C esetén ,ahol hiányos a takarítás!
A radiátorok magasabb hőfokon üzemelnek 60-65 C ez által a konvekciós áramlás jelentősen megnövekszik!
gázpityu nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
buderus, kazán, kondenzációs kazán, termomax, veissmann, wolf

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 10:32 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2022, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum