2016-02-26, 17:16 | #21 (permalink) |
Tag
Hely: Kecskemét
Összes hozzászólás: 83
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 29 köszönetet 19 hozzászólással
|
re: Garázsépítés
Segítségeteket kérném!
A felmerült problémám körül érdeklődöm több helyen is, hátha itt választ kapok rá. Sok mindenben segítettetek már. Van egy garázs, műhely igazából mindegy, alapterülete 8 m x 8m és 25cm-es zsalukő a falazata a ferde rész nem tudom szaknyelven, hogy hívják az kisméretű tégla. Eredetileg fa tetőszerkezete volt. Egyedül a cserépléc alatti gerendák voltak 80x40 zártszelvényből az is fektetve, ezen cserépléc és cserép. 40.jpg A régi tetőszerkezet le lett dobva (látjátok elég ramaty állapotban volt igaz 30 évet kibírt). A kisméretű téglából és a zsalukőből vissza lett bontva, majd „koszorú” lett rá készítve. Adott a falszerkezet a tető dőlése stb. erre szeretnék egy trapézlemezes, vasszerkezetes tetőt. Én azt terveztem, mint a régi tetőszerkezet, középen egy erős rácsos tartószerkezetet csinálok, ami meg fogja támasztani a 80x40-es zártszelvényeket (ami régen is volt csak most állítva ) Ennek a rácsos tartónak a két végét nem csak a koszorúra lenne rátámasztva hanem a fal mellet, mindkét oldalon egy 3”-os csőből oszlop lenne csinálva ( Ez a cső nem a rácsos tartónak lett kialakítva, de ha már ott van akkor az is hozzá lenne rögzítve. A koszorú készítésekor ki lett alakítva azok a tüskék amihez a rajta futó zártszelvények rögzíthetőek, mintegy keretet alkotva és ehhez a kerethez lenne hegesztve a 80x40 –es zártszelvények. Merőlegesen a 80x40-es zártszelvényeken 50x50 faléc majd trapézlemez. A Kérdés az lenne, hogy középen elhelyezkedő rácsostartó "mestergerenda" mekkora is legyen? Milyen anyagból, milyen mintázattal ? Én ragaszkodnék egy rácsos áthidalóhoz de ha nem tervezhető mert akkor a súly akkor akkor legyen kettő. A másik kérdés hogy a 80x40-es zártszelvények elég erősek-e igaz eddig is ez volt, de az nem jelenti azt. áthidaló.jpg Segítségeteket előre is köszönöm. |
2016-02-26, 22:43 | #22 (permalink) |
Építész
|
Érzésből az a véleményem, hogy az elképzelés megvalósítható, de részletesen meg kellene tervezni, minden elemet megméretezni, természetesen a csomóponti kialakítást is.
2016-02-27, 07:51 | #23 (permalink) |
Tag
Hely: Kecskemét
Összes hozzászólás: 83
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 29 köszönetet 19 hozzászólással
|
Ez lenne, egy meglévő tervet alakítottam át a pontos méretekkel, előfordulhat ha valami nem szakszerűen van jelölve.
Tároló 1.jpg Tároló 2.jpg |
2016-02-28, 21:08 | #25 (permalink) |
Építész
|
Általánosságban vállalok, de most nagyon tele vagyok, 3 hónapon belül biztosan nem tudom vállalni.
2018-03-27, 16:31 | #27 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Jó napot kívánok.
Azért regisztráltam, mert néhány kérdésem támadt garázsépítés közben. Beton pillérzsaluzó elemből szeretném az oszlopokat készíteni, 30*30-as méretben. Vagy elég a 20*20-as? 4,5*5 vagy 4,5*5,5 méteres lesz. Milyen messze tegyem egymástól az oszlopokat? 12*12-es gerendára gondoltam, arra 7,5*15-ös palló, tetőfólia, léc, ellenléc, trapézlemez. A betonalap kész, masszív, de régi. Fel kell törjem, vagy elég vasalni az oszlopok közepét? Arra az oldalra ahol a garázs ajtaja lenne, ami 3-3,5 méter tolóajtó, szóval az is még csüngne az oszlopra tett 12*12-es gerendán, arra rá a palló egyik vége, ez így nem a legjobb elsőre, támaszkodhatnak az élére állított pallók, vagy túl nagy lenne a terhelés? Ha túl sok oszlop kell, akkor átváltok fára. Válaszaitokat előre is köszönöm! Kilu |
2018-03-27, 21:57 | #28 (permalink) |
Építész
|
Kedves Kilu!
Az elhangzott kérdésekre sokféle válasz lehetséges, és önmagukban megtévesztőek lehetnek. Egy kiragadott példa: a 20*20-as pillér is elég lehet, de nem mindegy hogy van vasalva, hogy van merevítve. A lényeg, hogy a sok részletet összehangolva kellne megtervezni.
2018-03-27, 22:14 | #29 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Jó estét István.
Nagyon óvatosan írnak erről a témáról a neten. Van az agyonbiztosított verzió, 12*12-es gerenda 60cm-enként mindenhová. Azután van a négy db 12*12 megtartja verzió. Láttam ilyet én is, még két férőhelyes beállót is négy oszloppal. Nekem a kettő között kellene valami, ami nem félmillió forint, de rá sem dől a kocsira. Régen négy oszlop tartott 4*5-ös szénatárolókat, nem dőltek össze. Ezért gondoltam tégla vagy hasonló oszlopra. Hogy lenne a legegyszerűbb, ahol még az árak sem szabadulnak el? A tető nagyjából jónak tűnik, alá kellene valami, ami megtartja. |
2018-03-28, 09:15 | #30 (permalink) |
Építész
|
Szerintem fa oszloppal sokkal olcsóbbra jön ki az egész, a tégla oszlopokat esztétikai okokból szokták választani. A fa keresztmetszetekkel pedig az a helyzet, hogy össze kell hangolni a különböző szerkezeti elemek keresztmetszetét a támasz sűrűséggel, és a terheléssel, és természetesen nem szabad megfeledkezni a térbeli merevségről sem. Erre nincs általános értelemben vett legjobb megoldás. Néhány alap kérdésben meg kell hozni a szubjektív döntést, és utána a méretezéseket lehet ehhez igazítani.
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|