Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Garázs (http://epitkezes.forum.hu/garazs/)
-   -   Kétállásos nyitott kocsibeálló építése (http://epitkezes.forum.hu/garazs/439-ketallasos-nyitott-kocsibeallo-epitese.html)

sbs 2011-03-05 11:07

Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Szeretnék a házunk mellé egy kétállásos nyitott kocsibeállót építeni. Az elképzelésem egyszerű, betontuskók, abban horganyzott gerendatalpak, és 9 oszlop tartana egy lapostetőt.

A méretekből onnan indultam ki, hogy:
- milyen hosszú egy autó + 0.5m elöl, + 0.5m hátul
- milyen széles 2 autó + 0.5m baloldalt, + 0.5m jobboldalt, + 1.0m középen, hogy egy ajtót teljesen ki is lehessen nyitni.

Igy a méretek a következők lennének: 6m széles, 5,5m hosszú, 2m magas

Első elgondolásom a 9 tartógerendán nyugvó egyszerú lapos tetőszerkezet, valamilyen átlátszó tetőanyaggal borítva. A tető hátrafelé lejtene egy picit hogy az esővíz ott legyen elvezetve. Valami ilyesmi csak 2 autónak:

http://e-kert.hu/upload/termekek/606.3050.0.jpg

Kérdéseim:
- jól gondolkodtam-e a méreteknél
- van valahol kész ilyen terv amit átnézhetnék?
- a lapostető borításnak mit javasoltok?

sbs 2011-03-05 12:11

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Például ez az anyag alkalmas a fedésre?:

1. Polikarbonát lemez 1 cellás 6000x2100x10 mm átlátszó

http://webshop.webepker.hu/kep/kozep...nat-lemez_.png

Bár egy kissé drága megoldásnak tűnik: 3.200.- x 30 = 100e :-(
Igez ez inkább akkor kell ha höszigetelni kéne... igy ide nem a legjobb megoldás

2. PVC hullámlemez

http://www.tetouzlet.hu/user_files_i...liss%20pvc.jpg

Ennek máriscsak kb 1000.- Ft a négyzetméterára !!!

istvan62 2011-03-05 12:23

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Az elképzeléseddel kapcsolatban a következőket gondold meg:
  • Általában a faszerkezeteket úgy szoktuk tervezni, hogy max 4,0 méterenként legyen valami támasz. Ez nem csak teherbírás szempontjából érdekes, hanem a fa az idő múlásával vetemedni tud.
  • Az átlátszó fedés sem biztos, hogy nyerő választás. Igaz, hogy oldalt nyitott, de ha mellette van valami növényzet, és még a kocsik is alá állnak, akkor azért a légmozgás korlátozódik. Ez egyértelműen a kocsik nyári felmelegedését jelentősen növeli. Ha tehát átlátszó fedést akarsz, akkor érdemes fölötte egy megfelelően tájolt pergola jellegű kialakítást készíteni.
A méret egyébként normális, és ha maradsz az átlátszó fedésnél, akkor polikarbonátot javaslok. Létezik színezett változata is. És ha rákérdezel, valószínűleg azt fogják mondani, hogy engedély köteles.

istvan62 2011-03-05 12:27

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Ismét kerülte egymást a két bejegyzés. Erről a polikarbonátról beszéltem. Igaz, hogy drágább, de jobb a tapasztalatom szerint jobb a színtartósága, és az időállósága. Nagyon idős lemezeken sem láttam komolyabb öregedési jeleket. És a PVC talán érzékenyebb a melegben a lágyulásra, ezáltal a behajlásra.
Viszont sajnos a polikarbonát esetében több kiegészítővel kell számolnod. A hullámlemezt oldal irányban egy hullám átfedéssel rakod (ezzel a m2 ára nő), a PC lemez toldásánál egy toldó profilt illik elhelyezni. Találtam egy oldalt, ahol van napvédős is, árlistával. Tényleg nem olcsó. http://muanyaglemezek.hu/?base=static&type=product4

sbs 2011-03-05 18:51

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Az alátámasztás egyértelmű, 3 db hosszában és 3 db keresztirányban, tehát középre is kell, igy 9 db 10x10-es tartóoszlop lesz. Valamint utánajártam és oszloponként 0.5x0.5x0.8m-es betontuskók kellenek az alaphoz.

Mindenképp átlátszó tetőfedést szeretnék az biztos, csak nem tudom hogy valóban hol térül meg a polikarbonát háromszoros ára. Esztétikai szempontból, pedig a PVC-ben van trapéz alakú is ami újfent szinpatikus. Szóval még tervezgetek. Egyenlőre úgyis megint fagyok jönnek, igy elég nehéz betonozni a tuskókat.

papesz28 2011-03-05 18:56

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
István , lehet hogy már az az info nem él , amit apuéknak mondtak mikor hasonlón törték a fejüket, de akkor azt mondták, hogy nem számít épületnek, ha nincs benne nyílászáró, tehát elvileg nem engedély köteles, bár egy keritésen sincs, az meg illeték köteles, nem értem én ezt az egészet:)

már nem tudom, hogy mikor miért húzzák le az embert:)

papesz28 2011-03-05 18:59

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
A polikarbonát jégeső ellen ellenállóbb, ez már megtérülési ídőt csökkenti, vmint az hogy UV-t is jobban bírja, a hullámlemez hamarabb tönkremegy

istvan62 2011-03-05 19:21

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Nem véletlenül fogalmaztam, úgy, hogy "ha megkérdezed". Olyan jogszabály értelmezéseket kell tisztázni, ami hivatalonként változó lehet. Önmagában egy kerti építmény nem engedély köteles, de vannak olyan hivatalok, ahol megtalálják a hivatkozást arra, hogy ha gépkocsival állsz alá, az már nem kerti építmény, és akkor már kérik a tervet.
A kerítés az viszont jelen állás szerint nem engedély köteles.

papesz28 2011-03-05 20:10

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Igen nekem is ez a meglátásom,hogy ha nem engedély köteles, akkor illetéket kell fizetni (kerítés), ha az sem, akkor mindig találnak kiskaput, hogy lehúzzanak:)

Más (OFF):
Beszéltem a Húgommal a kemencei kisvasútról, azt mondta, hogy azért állt meg az építkezés, mert az engedélyezésekkel cseszekedtek, és tavaly nyáron lett belőle vmi, mondtam neki nézze meg a terveket Nálad, és majd megmondja hogy mennyire tartották:)(ON)
bocs az OFF-ért

istvan62 2011-03-05 20:38

re: Kétállásos nyitott kocsibeálló építése
 
Velünk az engedélyezési tervig sem jutottak el, ha készült, azt már mástól rendelték. Arról meg sejtelmem sincs, hogy milyen illetéket kérnek kerítés ügyben, még nem hallottam róla.


A pontos idő 14:09 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2018, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum