Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Fűtés és klíma szerelés (http://epitkezes.forum.hu/futes-es-klima-szereles/)
-   -   Radiátoros kör hőszivattyús rendszeren (http://epitkezes.forum.hu/futes-es-klima-szereles/1611-radiatoros-kor-hoszivattyus-rendszeren.html)

JannY 2016-11-15 06:07

Radiátoros kör hőszivattyús rendszeren
 
Sziasztok!
Laikus vagyok ezért nem röhögni. :-)
Mostanság érkeztünk el oda hogy agyalunk a házunk fűtési rendszerén, és mivel még nincs gáz a területen és kb 800ezer lenne bevezetni ezért szóba került a levegő levegő hőszivattyú rendszer kiépítése, mert összességében árban kb ugyanott lennék mint a gázzal.

Azt már sikerült megtudni hogy egy megfelelően méretezett radiátoros és padlófűtéses rendszer tud működni a hőszivattyú alacsony Max 45 fokos vízhőmérsékletével.
+
A hőszivattyúval nem csak fűteni hanem hűteni is lehet. :-)

A padlót az nem hűtjük, mert nagyon rossz érzés lehet a nyári melegbe rálépni a 10 fokos padlóra.

DE.....

A háló szobákba kizárólag radiátorban gondolkodunk. És akkor a kérdés.

Láttok-e abba rációt, hogy a radiátor mint hőfelvevő viselkedj a háló szobákba, ezzel a nyári melegbe hűtse a helyiségeket?
Tényleg tud működni egy radiátoros fűtés 40 fokos előremenő vízzel?

Köszönöm.

Üdv Jani!

sbs 2016-11-20 18:25

re: Radiátoros kör hőszivattyús rendszeren
 
Most nem nézek utána mert kevés az időm, de nagyjából a passzív ház fűtési rendszeréről beszélsz, azaz geotermikus energiával fűteni a házat. Ez egy működő rendszer/fogalom, feltéve hogy a falazat és nyílászárók is megfelelnek (no meg az össze többi) a nagyon-nagyon jó hőszigetelő képességnek, ami ugye a passzív ház rendszerére igaz.

istvan62 2016-11-20 20:52

re: Radiátoros kör hőszivattyús rendszeren
 
A levegős hőszivattyút nem csak a passzívháznál használják. Nem geotermikus rendszer. A geotermikus rendszerek a talajból nyerik ki a hőt, a levegős hőszivattyú a szabad levegőből. Az azért igaz, hogy a viszonylag jól hőszigetelt épületeknél alkalmazzák

Kriszmd 2016-11-27 11:31

re: Radiátoros kör hőszivattyús rendszeren
 
Levegő/levegőt írsz, de ez levegő/víz hőszivattyú (lenne). Működni tud radiátorral is, de 45 fokos előremenőnél alacsony lesz a COP értéke, nem hatékony. Túl sok racionalitás nincs abban, hogy csak radiátorban gondolkodtok a hálóban.

Radiátorral nem lehet hűteni, egyszerűen túl kicsi a felülete hozzá. Mennyezetfűtésnél is az az ökölszabály, hogy hűtéshez 2x akkora felület kell mint a fűtéshez. A radiátor is akkor tud működni ilyen alacsony előremenővel, ha nagyon túl van méretezve.

Radiátor + padlófal nem fogsz tudni hűteni (fűtésnek sem praktikus), ehhez hozzátéve a hőszivattyú felárát valószínűleg jobban jársz ha bevezetteted a gázt. Vagy változtatsz az elképzeléseiden. De a gépész terveződ ugyanezeket el tudja mondani.


A pontos idő 12:34 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum