Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Fűtés és klíma szerelés (http://epitkezes.forum.hu/futes-es-klima-szereles/)
-   -   Radiátor légtelenítés (http://epitkezes.forum.hu/futes-es-klima-szereles/1028-radiator-legtelenites.html)

maci81 2013-01-27 13:05

Radiátor légtelenítés
 
Olyan kérdésem lenne, hogy a fűtőtesteket hogyan lehet megfelelően légteleníteni? Van egy kb. 110m2-es házam, ebben 6db lapradiátor (minden helységben egy). Jelenleg turbó-cirkós gázkazánnal használom a rendszert, de folyamatosan lelevegősödik, ill. nem tudom normálisan lelégteleníteni! Lehet, hogy én nem csinálom jól, ezért kérdezem.
Mi a helyes sorrend? A legtávolabbitól kezdve a kazánhoz legközelebbiig? És, ha a levegős radiátor a rendszer közepén van, akkor hogyan kell eljárni? Mitől lehet az, hogy újralevegősödik? Ez ugye hőveszteséggel is jár, ezért érdeklődöm, ill. a "csörömpölő" hangok is idegesítőek.
Másik kérdés: mi a megfelelő vízhőmérséklet, amit a kazánon be tudok állítani, ahhoz, hogy a legoptimálisabban működjön a kazán? Most 60-65fokra van állítva. Azért vagyok bizonytalan, mert ha felemelem mondjuk 75-80fokra, akkor hamarabb felfűti a teret, viszont több energia kell a felfűtésre. Vagy nem így van?

krisz1986 2013-01-27 14:38

re: Kombi kazán problémák
 
Én a kazánt mikor elindítom rossz idöben sorend a következő. Kazán bekapcsol feltölt. Öszes radíátor szelep nyítva feltöltés mikor elérte a szintet vége a feltöltésnek én nálam egy olyan másfél óra szokott lenni. Utána van egy kis csavarja a radíátor szélének ott addig van nyítva mig a víz meg nem jelenik. Ha bizonyos idő után csörög akkor szoktam utána tölteni. Egyszer kétszer szükséges. Nyáron kiszoktam engedni a trutyit belöle. Állj be egy egységes 20 fokra és hadd ugy ne vedd le ha elmész akkor se. mert többet megzabál ha lehült lakást kell újra fütened.

maci81 2013-01-27 16:44

re: Kombi kazán problémák
 
Köszi a választ, de ha már most fűtési időszakban vagyok, akkor hogyan tudom megfelelően légteleníteni a radiátorokat?
A másik, hogy nem a szobahőmérsékletet kérdeztem, hanem hogy a fűtővíz hőmérsékletét milyen értékűre kell állítani?

gázpityu 2013-01-27 17:33

re: Kombi kazán problémák
 
Mennyi idős a kazánod? Mi a típusa?Ha üzemel mennyire zajos?Ha a zajszint ropogó,forrás közeli hangot hallat,akkor a hőcserélő kezd eldugulni.Ebben az esetben felforr a víz a kazán testben,és az oldott oxigén kiválik a vízből.Ezért is lehetséges az állandó légtelenítési probléma.

maci81 2013-01-27 19:52

re: Kombi kazán problémák
 
Igazából a kazánnak nincs baja! Nem az a hangos, hanem a levegős melegvíz, ami megy a fűtőtestekben...:)
A kazán egyébként kb. 7-8éves lehet. Pontosan nem tudom, de mikor vettük a házat (2éve), akkor 5-6 éve újíottak fel mindent, úgyhogy ebből gondolom. Egyébként az előző tulaj nem tudta fizetni a gázszámlákat sem, ezért kikapcsolták a gáz, így a 7-8 éves kazán csak kb. 5-6évet működött. Tavaly év végén üzemeltük be, és mikor aszerelő elindította azt mondta szinte új állapotban van.
A típus egyébként Quadriga-24kW-os.
Ilyen zajokat, amit írtál szerencsére nem hallok.

krisz1986 2013-01-28 18:48

re: Kombi kazán problémák
 
Akkor ezt elnéztem nagyon:)

sbs 2013-01-28 19:15

re: Kombi kazán problémák
 
Normál esetben ha rendesen fel van töltve a rendszer és le lett légtelenítve, akkor nem tudom hogyan kerülhet levegő a rendszeredbe. Az biztos, ha a buborékok mozogni tudnak, azt legfelül kell kiereszteni.

Gondolom, csak az emeleti radiátoraid zörögnek, a földszintikek nem.

krisz1986 2013-01-28 19:37

re: Kombi kazán problémák
 
Hát úgy barátom,hogy kedves lakok a radíátor csapját vagy elzárják meg stb. stb. és akkor kezd el nálunk csörögni. A rendszer mindig kinyomja magából a felesleget. és szerintem az ő rendszere zárt rendszer.

maci81 2013-01-28 20:21

re: Kombi kazán problémák
 
Ez egy "sima" családi ház. Tehát, nincs sem emelet, se pince...:)
Igen, Krisz ez egy zárt rendszerű kör, de nem tudom, milyen lakókról írsz, mivel ketten lakunk a feleségemmel itt (max. ő teheti ezt....;)).
Van automata légtelenítőm, de nem úgy nézem, mintha hatásosan működne....:(. Bár ettől függetlenül, ha lelégtelenítem "kéziben" akkor utána nem kellene visszajönnie.
Szóval a kérdés még mindig ugyanaz, mi a helyes sorrend a radiátorok légtelenítésénél?
A kör úgy van, hogy gázkazán->elágazás->egyik oldal kiszoba, a másik fürdő->hálószoba->nappali, ill. az első elágazás után egyenesen megy az étkező helységbe.
Ebből álltalában a fürdő, és a hálószobai radiátor levegősödik legjobban (leggyakrabban). Érdekes, hogy a körben a háló után lévő nappaliban viszont nem szokott lenni levegő....:confused:

sbs 2013-01-28 21:16

re: Kombi kazán problémák
 
Én még nem találkoztam "helyes" sorrenddel egy egyszintes lakáson belül, illetve ilyenkor a kazánoknál van egy olyan légtelenító automata, ami magasabban van mint a radiátorok felső pontja.

De kezdjük előröl (miután utána is olvastam az ügynek), mik jöhetnek szóba:

1. kevés a víz a rendszerben
2, hibás(ak) a légtelenőtő szelep(ek)

Először is hogyan állapíthatod meg, ha levegős a rendszer: Tipikusan az első jele ennek, ha csobogó hangot hallasz a radiátor belsejéből.
Ebben az esetben először tekerd fel a fűtést, és körülbelül fél óráig hagyd maximális üzemmódon működni. Ezután egyszerű tapogatással állapítsd meg, hogy a radiátor bizonyos pontjai hidegebbek-e, mint a többi rész. A levegő általában felülre kerül, így azt tudhatod meg, hogy hűvösödik-e valóban a radiátor oldala lentről felfelé haladva. Ha ez a helyzet, akkor biztos lehetsz benne, hogy légteleníteni kell.

A légtelenítés módjai:

A modern radiátorok legtöbbször automata légtelenítővel rendelkeznek, ezeket elvileg nem szükséges légteleníteni. Viszont ha elromlik akkor ezeket tisztítani, vagy cserélni kell, mivel nem tudják a dolgukat elvégezni.

Ha nem automata a szelep, akkor egy csavarhúzóval, vagy kis villáskulccsal kell a légtelenítést manuálisan elvégezni (ennek a folyamatát bizonyára ismered). Ha a szelep elfordítása után nem jön sem levegő, sem víz a radiátorból, akkor elképzelhető, hogy a légtelenítő szelep eldugult. Ilyenkor jobb szakembert kell hívnod, aki kicseréli a hibás szelepet. (a rendszerből nem keveset le kell ereszteni, légtelenítő csere, majd kezdődik minden előröl, stb... szóval ez szakimunka)

Ha levegő jön, de víz nem jön a radiátorból a légtelenítés végén sem, előfordulhat, hogy nem légbuborék okozta a fűtőtestek egyenetlen hőmérsékletét, hanem az, hogy a rendszerben nincs is elegendő víz!

Ebben az esetben próbálj meg egy másik fűtőtestet is légteleníteni. Ha abból folyik a víz, minden bizonnyal a szeleppel van gond, ha viszont abból sem, már biztos, hogy a víz kevés. Nyisd meg a befolyó szelepet a kazánnál.

Előfordulhat, hogy a légtelenítést háromszor-négyszer meg kell ismételned, mire megfelelően üzemelnek a radiátorok.

Tehát a te esetedben gyanakodnék a radiátor szelepeire, ha biztosan elegendő a víznyomás a rendszerben.:cool:

istvan62 2013-01-28 21:29

re: Radiátor légtelenítés
 
Valaha régen a házunk lapostetős volt, a fűtés előremenő vezeték a mennyezet alatt, az automata szelep ép hogy elfért. Akkor figyelmeztettek, hogy ilyen esetekben, tehát amikor a gerinc vezetékre ép csak rá van ültetve a szelep, az is előfordulhat, hogy a szivattyú hatása miatt a szelepnél beszív a rendszer.

Wattocsak 2013-01-28 22:10

re: Radiátor légtelenítés
 
Ez igaz, de nem a lapos tető és a kis hely miatt van:-) De még a hold Vénusz állása sem befolyásoló tényező.
Az automata légtelenítő automata légbeszívó is lehet, ha a rendszerben a nyomás kicsi és a szivattyú szívott ágán van a légtelenítő, pontosabban ekkor légbeszívó!

krisz1986 2013-01-29 17:43

re: Radiátor légtelenítés
 
Maci81 csak szimplán példát hoztam SBS cimborámnak.

sherpa 2013-10-04 14:18

re: Radiátor légtelenítés
 
Üdv!

Segítséget szeretnék kérni.
Nekem van egy társasházi lakásom (3 emeletes házban a legfelső szinten), az egész házban mindenhol van fűtés, de nálam nincs. Már lelégtelenítettem a radiátorokat is (4 db) de nincs eredmény minden hideg. És csak hideg víz van bennük. A radiátor alján van a bejövő és kimenő csonk mind a két végén van egy elzáró amiket 1/4-et lehet nyitni ill. ZÁRNI. Mind a kettő nyitva van. A szelepek beragadására azért nem tudok gondolni mert az elég törvényszerűtlen, hogy mind a négy egyszerre romlik el.
Kérem segítsen valaki, aki tud valami olyat ami eredményhez vezethet és fűtést produkálhat. :(

gázpityu 2013-10-04 20:08

re: Radiátor légtelenítés
 
Szép napot!Ez egy szép feladat.Ki kezeli a kazánházat,hőközpontot?A fűtési rendszer nyitott vagy zárt rendszerű,a szivattyú működik,nincs letapadva?
Érdemes lenne lemenni a (kazánházba,hőközpontba),és megnézni a fűtés rendszer nyomás értékét.Ha a ház hagyományos módon épült akkor a nyomás mérőnek 1 .5.és 2 bar felett kellene állni.A gépészeti szerelvények működnek? A fűtési rendszer milyen kialakítású? STB,STB?????????

sherpa 2013-10-05 14:40

re: Radiátor légtelenítés
 
Üdv gázpityu!


Ez konkrétan olyan sok kérdés (aminek a felére a választ sem tudom) hogy nem is tudom, hol álljak neki a válaszolásnak. A lényeg hogy a szelep biztos megy illetve az egész kazán jól működik, ugyanis az összes többi lakásban van fűtés.
Van a társasháznak egy külön "szerve" aki a fűtésért felel. Már én is gondoltam rá hogy hétfőn felhívom, őket és utána kérdezek, hogy egyáltalán mi lehet az oka. Egyedül attól tartok, hogy a külön-külön lakásokkal (egységekkel) nem foglalkoznak vagy nem is tudnak hozzászólni, hanem csak az egészhez vagyis a háztömbhöz. Ugyanis szerződés szerint ahhoz nekik nincs semmi közük. Egész egyszerűen csak annyi, hogy ha a lakásközösség megszavazza, a fűtés kezdeti időpontját vagy éppen a végét akkor be van jelentve és ők ki vagy be kapcsolják azt.

karczt 2014-02-01 17:07

re: Radiátor légtelenítés
 
Sziasztok,

Radiátor légtelenítésben szeretnék segítséget kérni. A gondom az, hogy az egyik szobában a radiátor alja hideg a teteje meg meleg. Gondolom levegős a rendszer. A nyomás megfelelő a kazánban (1,5bar). Próbáltam légteleníteni a kis szelepnél de már vagy 10 liter vizet leengedtem, de nem igazán javult a dolog. Mikor engedem a vizet a radiátor légtelenítő szelepénél akkor jön a víz és közbe hallom hogy sziszeg a levegő is kifelé. Mit javasoltok?

istvan62 2014-02-01 20:31

re: Radiátor légtelenítés
 
Én ugyan nem vagyok gépész, de nekem ez egyáltalán nem légtelenítési problémának tűnik. A radiátor normális működése során a felül bevezetett melegvíz a radiátorban lehűl, és alul távozik. Ha a radiátornak az alja hideg, és nem tudod felfűteni a szobát akkor lehet, hogy a beszabályozással van a gond. Amikor a teljes rendszert beszabályozzák, akkor az egyes radiátorokat a kilépő csatlakozásnál különböző mértékben lefojtják, a kazánhoz közelebb lévőket erősebben. A leírt problémáról nekem az jut eszembe, hogy lehet, hogy túlságosan le van fojtva a radiátor, vagy a kazán nem ad elég meleget.

Ha hülyeséget beszélek, legfeljebb a gépész kollégák majd fenéken billegetnek :rolleyes:

gázpityu 2014-02-01 21:37

re: Radiátor légtelenítés
 
Én a rad szeleppel és az alsó torlóval kezdeném,hogy nyitva vannak e. Utána zárnám a többi radiátort,és csak ezt az egyet kergetném meg,amíg át nem melegszik.Ha van beépítve szűrő vagy iszap leválasztó,akkor azokat is érdemes lenne átnézni.

karczt 2014-02-02 06:43

re: Radiátor légtelenítés
 
A lakásban 4 helység van. Ami a kazánhoz közel van ott a radiátorok rendesen át melegednek. A két utolsó szobában enyhébb de a leghátsóba a legrosszabb. Az a szoba rendesen hidegebb mint a többi. Érezhető a különbség mikor belép az ember.

gázpityu 2014-02-02 07:10

re: Radiátor légtelenítés
 
Van beépített szűrő? Ha Sunier Duválod van akkor abban gyárilag van beépítve!!!!

karczt 2014-02-02 07:41

re: Radiátor légtelenítés
 
Igen, Sanier duval a kázánom.

gázpityu 2014-02-02 08:20

re: Radiátor légtelenítés
 
A gépkönyve megvan? Ha gondolod telefonon segítek!:))

karczt 2014-02-02 08:53

re: Radiátor légtelenítés
 
Sztem megvan a könyve is. Most utazom el, éppen indulás előtt vagyok és köv hét szerdán este jövök haza. Akkor jelzem. Előre is nagyon köszönöm a segítséged!

gita3 2014-02-02 10:36

re: Radiátor légtelenítés
 
Ha a radiátor alul hideg az áramlás hiba is lehet. Ahogy előbb írták a visszatérő szelepnél fojtani kellene a szelepet a többi radiátornál. Lehet, hogy rosszul van bekötve a radiátor. :) 1200mm méret felett pl. illik keresztbe kötni (átlósan) a radiátort, hogy rendesen átmelegítse a felületét.
Lehet, hogy a kazán szivattyúja több fokozatú és legkisebb állásban van.


A pontos idő 12:24 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum