Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Munkák az épületen belül > Fürdő, konyha, WC

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2011-12-30, 13:46   #1 (permalink)
sbs
Tereprendező
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.589
Kiosztott köszönetek: 538
Begyũjtött 190 köszönetet 169 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Jó ha tudod! Kerámia fúrása - lakótelepi mosdótál

A lakótelepi fürdőszoba felújítását végeztük éppen, amikor eljutottunk a lakótelepi mosdó cseréjéhez. Lakótelepi mosdót nem is olyan egyszerű vásárolni hiszen olyan kézmosótál szükséges, amely nem középen van megfúrva, hanem valamelyik szélén, mivel egyetlen csaptelep kell a mosdókagyló és a fürdőkád vízellátásához.

Gyakorlatilag két lehetőség közül választhatunk, vagy megvesszük az Alföldi szabvány lakótelepi mosdókagylót (üzlettől függően 10 ezer forint, bár magam nem ezt vettem mégis ezt ajánlanám mindenkinek), vagy ennek feléért (kb 5e forint) keresünk valami nevenincs csaptálat. Feleségem az utóbbit választotta, igy volt vele mit tenni.

1. Először is a megfelelő oldalon lyukat kell ütni a csaptelepnek. Csakis olyat vegyünk, ami elő van készítve erre, azaz megvannak a helyek amiket át kell ütni, máskülönben biztos el fog törni a csaptál. Ezt az előkészített lyukat is át kellett fúrni középen, majd óvatosan kocogtatva ki lehetett ütni a lyukat a megfelelő méretben.2. A következő meglepetés, hogy nem a szabvány helyen vannak a mosdótál felrögzítéséhez a furatok, így két megfelelő méretű lyukat kell rá fúrni, ahhoz, hogy felhúzhassuk a falból kiálló menetes rögzítőszárakra.A kerámia csaptál fúrása

Gyorsan rákerestem a neten, hogyan álljak neki ennek a két jókora lyuknak a mosdótál hátulján, de azon kívül hogy gyémántfejes fúrószárat használjak (ami nincs) és lassan kell végezni a fúrást, valamint ütvefúrva ne fúrjunk, mást nem találtam. Nos én az útvefúrást választottam, máskülönben semmi esély, hogy belefúrjunk a kerámiába, a hagyományos vídiabetétes SDS-es falfúrószárral (ez volt kéznél).

Pontosan kimértem a lyukak helyét, majd a legvékonyabb fúrószárral (6-os) kezdtem a lyuk fúrását, óvatosan, a leglassabb fordulatra állítva a fúrógépet. váltogatva a fúrószárra gyakorolt nyomást. Miután megvolt mindkét 6-os lyuk, cseréltem a fúróbetétet 8-asra, majd 10-esre és végül 12-esre, ami már csak a széleket vágta-pattintotta nagyobbra. Itt már szinte alig nyomtam a fúrógépet.
Minden esetben mikor átért a fúrószár lepattantak nagyobb (vékony) darabok is a túloldalról (a képen jól látható), de ez nem zavart, mert úgysem látszik.

A lakótelepi mosdókagyló cseréje esetén a következő problémák merülhetnek fel:

1. Nincs lyuk előkészítve a csaptelep oldalra történő felszerelésének (ez esetben szinte semmi esélyünk, hogy ne törjük el a mosdótálat).

2. Nem megfelelő helyen lesznek a lyukak a mosdótál falra történő rögzítéséhez (ez esetben vagy fúrunk két lyukat a mosdótál hátuljába, vagy a rögzítő menetes szárakat vesszük ki a falból és teszünk be újakat).

3. Az új csaptálra felszerelt régi csaptelep nem éri be a fürdőkádat (csaptelep csere).

4, Az új csaptál lefolyónyílása nem úgy esik majd mint a régié (a csatorna lefolyót is át kell majd alakítani, esetleg újat kell venni).

5. Az új csapteleppel szállított vízbekötő gégecsövek nem érnek el a hideg és melegvíz zárószelepeihez (ez esetben tegyük át a régi csapét, vagy a gégecsövekből is hosszabbat kell venni).

Ugye nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik ?
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
haliholaci (2015-02-22)
Régi 2012-01-17, 15:10   #2 (permalink)
Bölcs
 
Csatlakozott: 11-11-12
Összes hozzászólás: 694
Kiosztott köszönetek: 62
Begyũjtött 46 köszönetet 44 hozzászólással
krisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útján
Alapbeállítás re: Kerámia fúrása - lakótelepi mosdótál

Én annyit hozáfüznék a csap helyét szépen kocoktasuk ki mondjuk kis vésövel én aval szoktam. A felfogatásnál vagy a dübel a nyerő vagy menetes szár. A menetes szárat jobban szeretem mert biztosabb. A sarokszelepekre ha már kaptál új flexiket és rövidek én nem raknám visza a csaphoz. Elöferdül sürün velem,hogy a flexi vége és a sarokszelep vége nem egyezik. Ha új idomot szerelsz érdemes a menetes részét mekarcolni fürészlapal. Tömítésekhez jó találmány a gumiám paszta.
krisz1986 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2012-01-19)
Régi 2015-02-22, 18:16   #3 (permalink)
Új tag
 
Csatlakozott: 14-05-25
Összes hozzászólás: 3
Kiosztott köszönetek: 1
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
haliholaci Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kerámia fúrása - lakótelepi mosdótál

Nos én az Alföldit választottam, de sajnos nem volt középen a lyuk gyárilag, csak a kikönnyítés alulról.
Én leragasztottam maszkoló szalaggal, kijelöltem a csap furatának a helyét, és 2 mm-es üvegfúróval körbefúrogattam. Azaz nem kifúrtam, csak a felületét fúrtam meg. Középen egy teljes átfúrás, aztán úgy,h rajta maradt a maszkoló szalag kopogtattam ki. Persze nem lett elég nagy, így még folyamatosan vizezve egy 30mm-es mini köszörűvel növeltem meg a kész méretre.
Kb 30 perc, de többnek tűnt...
haliholaci nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2015-02-23, 08:14   #4 (permalink)
Szakember
 
Csatlakozott: 12-02-27
Hely: ÜLLŐ
Összes hozzászólás: 389
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 80 köszönetet 77 hozzászólással
gázpityu Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Kerámia fúrása - lakótelepi mosdótál

A mosdón a csap lyuk kiütése nem több mint 3 min!Egy egyszerű 10 dkg kalapáccsal! Semmi értelme fúrogatni,bátran ki lehet ütni!)
gázpityu nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
fúrás, kerámia, kerámia fúrása, lyukfórás a mosdóra, mosdótál, mosdótál fúrása

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 08:14 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum