Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Födémkészítés (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/)
-   -   Fafodem statika (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/2023-fafodem-statika.html)

balazs_ 2019-03-05 13:28

Fafodem statika
 
Sziasztok,

Laikuskent hazvasarlas elott allunk epp, es egy fafodemes, tavaly befejezett hazat neztunk ki.

A haz 2 szinten osszesen 120 negyzetmeter, a szinteket 15x25-os fenyofa gerendazat es rajta 8cm vasalt beton valsztja el. Ez egy lako szint, amiben elhelyezkedik egy furdoszoba is, furdokaddal.

Ami miatt kisse aggodunk, hogy vajon ezt a terhet a fodem el fogja-e birni.

Errol a szerkezetrol, illetve annak a teherbirasarol tudtok esetleg tanacsot adni?

Elore is koszonom!

istvan62 2019-03-05 17:25

re: Fafodem statika
 
Erről így senki nem fog tudni érdemi véleményt mondani, mert minimum információként még kellene a fesztáv, és a gerenda sűrűség.

Megnyugtatásként azt el tudom mondani, hogy a tervdokumentáció kötelező része a tartószerkezeti dokumentáció, amit csak statikus tervezői jogosultsággal lehet elkészíteni. A statikus tervezőnek pedig úgy kell megadni a szerkezet paramétereit, hogy a szerkezetnek a saját súlyán, és a rákerülő szerkezetek (aljzatbeton, válaszfalak ...) súlyán felül teljes felületen négyzetméterenként 200 kg terhet el kell bírnia, biztonsági tényezőkkel növelve, és ez még nem a vége. A szabvány a fesztáv függvényében korlátozza a födém lehajlását, és ez általában még szigorúbb követelmény, mint a teherbírás.

Én inkább azt tartom kérdésesnek, hogy milyen fából építették be a gerendázatot. Az elmúlt néhány évtized piaci helyzetének ismeretében (és ez napjainkra fokozottan igaz) azt kell mondanom, hogy a "közönséges" fatelepen beszerzett faanyag nagyon friss vágás, még messze nincs kiszáradva, könnyen repedezik. Minél nagyobb keresztmetszetű egy gerenda, annál nagyobb valószínűséggel fog megrepedni. A repedés pedig csökkenti a fa teherbírását. Ezt azzal lehet megelőzni, ha szárított anyagot vesznek, az viszont drágább.

A másik fontos kérdés a vegykezelés gomba, rovar, és tűz ellen. Amennyiben nincs csőtörés, akkor remélhetően a gomba elkerüli a szerkezetet, de a farontó bogarak jó étvággyal rágják a fát, és a nem kívánatos tűzre is érdemes felkészülni.

balazs_ 2019-03-06 15:04

re: Fafodem statika
 
Koszonom Istvan, valamivel nyugodtabbak vagyunk a valasza utan!

Legjobb tudomasom szerint a kiosztas <=1.m, de nem kevesebb, mint 0.8 m. A fesztavolsag a kritikus szobaban 2.2-2.5 m kozott van.

A vegykezelesnek utana jarok a kivitelezonel.

istvan62 2019-03-06 19:13

re: Fafodem statika
 
Lehet, hogy a szoba mérete 2,20-2,50 m, de ez biztosan nem a szerkezeti fesztáv. A válaszfalak nem teherbíróak, így nem tekintjük szerkezeti támasznak. A szerkezeti fesztáv 5-7 m körüli lehet.

György Bresi 2020-11-09 13:23

re: Fafodem statika
 
Tisztelt Építész !

Fafödém statikával kapcsolatban szeretnék tanácsot kérni !
Új építésű házikó, 8.5m hosszú mestergerenda (keresztmetszet; 160x320BSH),
5 méternél van egy betonpillér.
A kereszt, vagy födém gerendák a kérdés; elegendő keresztmetszet a 80x120 BSH vagy inkább 80x160 Bsh legyen ? A szélesség 6 méter, ezt felezi a mestergerenda. A sürűség 90 cm.

Köszönöm megtisztelő tanácsát !

istvan62 2020-11-09 17:15

re: Fafodem statika
 
Kedves György!


Erre azt kell válaszolnom, hogy új építés esetén biztosan kellett készülnie tervdokumentációnak, és annak ez is része. Javaslom egyeztetni a kérdést a tervező kollégával.

Lallr79 2021-05-25 15:04

re: Fafodem statika
 
Kedves István!

Nem szeretnék visszaélni a segítőkészségeddel, de egy harmadik témában is segítségre lenne szükségem. Padlásszobát szeretnék majd kialakítani a nyeregtetős padláson, de úgy képzeld el, hogy a gerinc alatti vonalban lenne egy kb. 4 méter széles és kb. 5 méter hosszú "box", aminek az oldala és a teteje is teljesen független lenne a tetőszerkezettől. A tetőszerkezet nem lenne része a szobának (ez csak egy "keskeny" szoba lenne a tető azon részén, ahol a belmagasság így is adott). Egymástól tehát kb. 3,8 - 4,0 méter távolságra levő 10x10-es, párhuzamosan futó vízszintes fagerendák adnák a szoba mennyezetét tartó keresztgerendázat végponti alátámasztását. A keresztgerendánál (a minél kisebb súlyterhelés miatt) 5x10-es keresztmetszetre gondoltam, 60 cm-es közökkel (a padlás talaja fafödém). A majdani padlásszoba felől OSB-t csavaroznék rá, mint mennyezeti burkolást (kb. 8-as vastagságra gondoltam), felülről pedig a gerendaközökbe menne 10 cm vastag kőzetgyapot tábla, aztán az egészre még 10 cm (legalább 20 cm szigetelést szeretnék). Mással nem lenne terhelve. A kérdésem pedig az, hogy a kb. 4 méteres fesztáv áthidalható-e 5x10-es fenyőgerendával (persze élére fordított helyzetben), vagy kellene alátámasztás, illetve nagyobb keresztmetszet?
A keresztgerendák egymáshoz való elmozgását felülről léccel rögzíteném, amíg alulról az OSB nincs felrakva, aztán már az tartaná a távot.
Köszönöm szépen a segítséget!

istvan62 2021-05-25 20:31

re: Fafodem statika
 
A sok kérdésből egyelőre csak azt tudom megválaszolni, hogy a 4,0 méteres fesztáv esetében az 5/10-es palló, élére állítva egy álmennyezetet elbír, néha rá is lehet mászkálni, de inkább az5/15-öt javaslom.

A többihez kellene valami ábra, mert jelenleg azt érzem ki belőle, hogy a tető alatt van egy belső hasáb, ami egy ablaktalan szobát rejt, mert sehol nincs kapcsolata a külső térhez. Talán nem ez az igazi cél

Lallr79 2021-05-26 08:11

re: Fafodem statika
 
Csatolások: 1
Kedves István,

Köszönöm szépen, a lényegi kérdésre megkaptam a választ, miszerint egy 5x15-ös palló 4 méteres fesztávon megfelelő lesz a mennyezetnek, ha az csak az alulról rá csavarozott 8-10 mm-es OSB-t, felülről pedig kb. 20 cm kőzetgyapot szigetelés terhét viseli.
Teljesen jól képzelted el egyébként szerintem, csak azt elfelejtettem írni, hogy a szoba egyik rövid oldala a tűzfal lesz, amin van egy ablak :)
Azt, hogy nincs kapcsolata a szerkezetnek a tetőszerkezettel úgy értettem, hogy a szoba nem a hagyományos értelemben készül, amikor a tető szarufái között szigetelünk, és a szoba oldalfalának ferde falrésze is van, hanem csak egy belső hasábról van szó, ahogy írtad.
Rajzot próbáltam csinálni, remélem átlátható.
A tűzfalnak fontos szerepe van, mert a szoba két hosszú oldalának egyik végét ahhoz "rögzítem", illetve a meglévő tetőszerkezet elemeit (pl. székoszlop, székszelemen) is felhasználom a szoba falának rögzítéséhez. Sajnos a fafödém, rajta salakbetonnal nem a legoptimálisabb a szerkezeti elemek rögzítéséhez...így alapvetően a meglévő fix tetőszerkezeti elemeket próbálom felhasználni a szoba falszerkezetének a rögzítéséhez, úgy mint a székoszlop, székszelemen, fogópár (ennek gerendája egyébként a beltérben át fog futni a mennyezet alatt), valamint a tűzfal és a kémények. A salakbetonos födémbe csak a salakbetonon átmenő, és alatta deszkát, jobb esetben gerendát találó szerkezetépítő csavarokkal próbálom meg valamennyire fixálni. A mennyezetet pedig a már megbeszéltek szerint 4 méteres fesztávban, alátámasztás nélkül próbálom meg kialakítani. Tudom, hogy kicsit "barkácsolás" jellege van az egész dolognak, de a helyzet és a környezet adott, ebből próbálom meg kihozni a maximumot, a lényeg, hogy statikailag rendben legyen azért...
Nem tudom, így mi a véleményed az egészről? Kivitelezhető? Gyenge pontnak az eltolt szint felső részén (rajzon bal oldal) levő szobafal vázának kialakítását érzem, mert ott messze van a székoszlop és székszelemen, de valahogy majd megoldom - gondoltam olyanra is, hogy alátámasztok a fogópárnak és kapok egy viszonylag fix függőleges elemet, valamint az egyik kémény is bevonható a merevítésbe.

istvan62 2021-05-27 05:35

re: Fafodem statika
 
KB ezt képzeltem az előző bejegyzés alapján. Általánosságban megvalósítható, a kulcskérdés az alatta lévő födém teherbírása, de az oromfalnál is előfordulhatnak bizonytalanságok. Nem ritka, hogy féltégla vastagsággal falazták, és akkor nagyon óvatosan kell vele bánni.


A pontos idő 17:53 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum