![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 1
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
üdv Mindenkinek.
Tanácsot szeretnék kérni, illetve ötleteket. Most tervezzük egyszintes, 130 m2 es családi házunkat, és nem tudunk dönteni fa födém vagy beton legyen. Nem lesz tetőtér beépítés. Nekem a beton szimpatikusabb, de elfogytak az érveim. És ráadásul drágább is. Jól tudom, hogy a kezelt fából tényleg párolog a gombaölő? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Szia!
Azt nem tudom, hogy mennyire párolog a védőszer a fából, de az biztos, hogy a beltérben használható favédőszer külön kategória. Viszont ha egy földszintes épületben fafödémet készítesz, akkor annak a belső felületén, közvetlen a gipszkarton mögött van egy párazáró fólia, légzáró módon beépítve, vagyis ebből a szempontból a "kigőzölgés" már a kültérben jelentkezik. Egyéb infók a döntéshez: Minden vb födémnek van hőtehetetlen tömege, ami a nyári felmelegedés elleni védelemben jelent segítséget. Ez a tömeg a hanggátlást is segíti. A 130 m2 már akkora terület, aminél lesznek belső teherhordó falak is. Ez vb födémre, és hagyományos fafödémre is igaz, bár a fafödémnél ez egyszerüsíthető fa oszlopokra, és szelemenekre. Ekkora méretnél már felvetődik az a kérdés is, hogy a tető milyen formájú, és fesztávú lesz, mert ha rá kell támasztani a födémre, akkor a fafödémet erősíteni kell, ami a költség különbözetet csökkenti. És még egy infó a döntés bonyolításához: amennyiben véglegesen lemondtok a tetőtér használatáról, létezik szeglemezes tetőszerkezet. Ez nagyságrendileg egy vb födém árából adja a tető, és a födém tartószerkezetet egyben. Többletként adja, hogy a belső teherhordó falak elhagyhatók (akár 20 m feletti fesztávot is áthidal belső támasz nélkül), és egy terasz fedését akár 2-3 méter szélességben is tudja, anélkül, hogy pillért kellene alátenni.
![]() |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|