![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Tisztelt Szakertok!
A padlasteret szeretnem idovel beepiteni, igy az egyik szobabol levalasztottunk egy 180x180 cm-es reszt az uj lepcsofeljaronak, mivel a folyosan levo lenyithato padlasfeljaro merete elfoglalta volna az egesz folyosot. Az uj feljaro ki lett alakitva, ki lett vagva a fodem, miutan felulrol fa gerendakkal lett megoldva a mardek fodem felfuggesztese. Ez statikussal lett terveztetve, jovahagyva. Elerkerkeztunk a felujitas azon reszehez, hogy a regi padlasfeljaro a folyoson elbonhato, illetve a fodemben a regi kivagas megszuntetheto. Ezt ugy oldottam meg, hogy ket oldalon, a tarto falakkal parhuzamosan, gerendapapucsokat (3 x3 db) rogzitek fel beutos, nagy teherbirasu tiplikkel, melyeknek elmeleti terhelhetosege 420 kg/db. Illetve a papucsokra 10x10 cm-es fagerendakat helyezek, majd erre jon egy reteg fa, illetve erre betonvassal 5-6 cm beton. A folyoso szelessege 125 cm. A regi lepcsofeljaro merete: 140x70 cm. A lepcsofeljaro a folyoso falahoz kepest ugy helyezkedik el, hogy a jobb fele csak par cm-re (kb 5cm) van a tartofaltol, a bal oldala a falig vasbeton (3 db-ot talaltam aranyosan elosztva, ha jol lattam, akkor 2 db vas volt egy helyen) illetve korben ki van ontve betonnal. A kerdes, hogy hogy butasag volt e a beton, vagy eleg lett volna csak egy fa keretet erre a harom fagerendara raultetni es vegul szinten faval befedni? Okozhat barmifele dilettacios problemat a fenti megoldas? Elore is koszonom a segitseget. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Érdemes lenne a helyzetet a korábbi, födém megerősítést (kiváltást) tervező statikus kollégával egyeztetni. Sokféle probléma kerülhet elő, az első, hogy nagyon ritka az, hogy egymástól 125 centire két tartófalat találjunk, válaszfalra pedig nem érdemes födémmezőt terhelni
![]() |
#3 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
valoban, rosszul irtam, a bal oldali csak egy valaszfal.
igen, probaltuk a korabbi statikust, csak tul kicsi feladat es nem igen aktivkodik, hogy foglalkozzan a temaval. |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Építész
|
![]()
Általánosságban azt tudom még felvetni, hogy ezeket a lehajtható létrákat leggyakrabban két födémgerenda közé építik be, (nincs kiváltott gerenda csonk) és ha jól értettem fafödémről beszélünk. Ebben az esetben jó esélyt látok arra, hogy csak a környező födémmezőt kellene megvizsgálni, és azzal megegyező módon, a meglévő födémgerendákra építve zárni le a nyílást.
![]() |
#5 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
nem, betonfodemrol van szo.
igen, a ket fodemgerenda is megvan. Ami erdekes, hogy hasonlot latok keresztben is, de nem tudom, hogy ha tenyleg az, akkor az mikent is lenne rogzitve a ket fodemgerenda koze. Ma is probaltam a statikust, megint jovo het volt a valasza, mert ezt valoszinuleg tenyleg latni kene, gondolom olyan jol egy foto nem adja vissza, mint az eloben latas. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
Építész
|
![]()
Igen, sajno9s a helyszíni szemle az igazi, mert a fotó csak egy kiragadott részlet, és arról azt sem biztos lehet beazonosítani, hogy mit kellene még megkutatni
![]() |
#7 (permalink) |
Új tag
![]() |
![]()
azert erosen gondolkodom rajta, hogy kivagom a betoltott betont, hisz csak az 120 kg es minek feleslegesen terhelni a fodemet, ha egy fem(vagy fa) kerettel es bedeszkazassal ugyanugy - csak joval konnyebben - megoldhato.
Mondjuk utana lepesallo szigeteles, osb es padlo megy ra, igy nem is tudom mit gondoltam korabban a betonnal. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Címkék |
födém betonozás |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|