Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Födémkészítés (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/)
-   -   Regi lepcsofeljaro megszuntetese (http://epitkezes.forum.hu/fodemkeszites/1737-regi-lepcsofeljaro-megszuntetese.html)

zolo 2018-04-20 09:05

Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
Tisztelt Szakertok!

A padlasteret szeretnem idovel beepiteni, igy az egyik szobabol levalasztottunk egy 180x180 cm-es reszt az uj lepcsofeljaronak, mivel a folyosan levo lenyithato padlasfeljaro merete elfoglalta volna az egesz folyosot.
Az uj feljaro ki lett alakitva, ki lett vagva a fodem, miutan felulrol fa gerendakkal lett megoldva a mardek fodem felfuggesztese. Ez statikussal lett terveztetve, jovahagyva.
Elerkerkeztunk a felujitas azon reszehez, hogy a regi padlasfeljaro a folyoson elbonhato, illetve a fodemben a regi kivagas megszuntetheto.

Ezt ugy oldottam meg, hogy ket oldalon, a tarto falakkal parhuzamosan, gerendapapucsokat (3 x3 db) rogzitek fel beutos, nagy teherbirasu tiplikkel, melyeknek elmeleti terhelhetosege 420 kg/db. Illetve a papucsokra 10x10 cm-es fagerendakat helyezek, majd erre jon egy reteg fa, illetve erre betonvassal 5-6 cm beton.

A folyoso szelessege 125 cm. A regi lepcsofeljaro merete: 140x70 cm. A lepcsofeljaro a folyoso falahoz kepest ugy helyezkedik el, hogy a jobb fele csak par cm-re (kb 5cm) van a tartofaltol, a bal oldala a falig vasbeton (3 db-ot talaltam aranyosan elosztva, ha jol lattam, akkor 2 db vas volt egy helyen) illetve korben ki van ontve betonnal.

A kerdes, hogy hogy butasag volt e a beton, vagy eleg lett volna csak egy fa keretet erre a harom fagerendara raultetni es vegul szinten faval befedni?
Okozhat barmifele dilettacios problemat a fenti megoldas?

Elore is koszonom a segitseget.

istvan62 2018-04-20 13:16

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
Érdemes lenne a helyzetet a korábbi, födém megerősítést (kiváltást) tervező statikus kollégával egyeztetni. Sokféle probléma kerülhet elő, az első, hogy nagyon ritka az, hogy egymástól 125 centire két tartófalat találjunk, válaszfalra pedig nem érdemes födémmezőt terhelni

zolo 2018-04-20 14:00

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
valoban, rosszul irtam, a bal oldali csak egy valaszfal.

igen, probaltuk a korabbi statikust, csak tul kicsi feladat es nem igen aktivkodik, hogy foglalkozzan a temaval.

istvan62 2018-04-20 15:49

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
Általánosságban azt tudom még felvetni, hogy ezeket a lehajtható létrákat leggyakrabban két födémgerenda közé építik be, (nincs kiváltott gerenda csonk) és ha jól értettem fafödémről beszélünk. Ebben az esetben jó esélyt látok arra, hogy csak a környező födémmezőt kellene megvizsgálni, és azzal megegyező módon, a meglévő födémgerendákra építve zárni le a nyílást.

zolo 2018-04-20 17:23

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
nem, betonfodemrol van szo.

igen, a ket fodemgerenda is megvan.
Ami erdekes, hogy hasonlot latok keresztben is, de nem tudom, hogy ha tenyleg az, akkor az mikent is lenne rogzitve a ket fodemgerenda koze.

Ma is probaltam a statikust, megint jovo het volt a valasza, mert ezt valoszinuleg tenyleg latni kene, gondolom olyan jol egy foto nem adja vissza, mint az eloben latas.

istvan62 2018-04-20 20:17

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
Igen, sajno9s a helyszíni szemle az igazi, mert a fotó csak egy kiragadott részlet, és arról azt sem biztos lehet beazonosítani, hogy mit kellene még megkutatni

zolo 2018-04-21 09:22

re: Regi lepcsofeljaro megszuntetese
 
azert erosen gondolkodom rajta, hogy kivagom a betoltott betont, hisz csak az 120 kg es minek feleslegesen terhelni a fodemet, ha egy fem(vagy fa) kerettel es bedeszkazassal ugyanugy - csak joval konnyebben - megoldhato.

Mondjuk utana lepesallo szigeteles, osb es padlo megy ra, igy nem is tudom mit gondoltam korabban a betonnal. :)


A pontos idő 03:19 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum