2016-09-04, 11:32 | #1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 27
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Gerendás födémek áthidalóképessége
Sziasztok!
A következő évben szeretném megterveztetni a jövendőbeli otthonom, melynek koncepciójának kidolgozása során a következő problémába ütköztem: A ház 7,5x11,5 méteres befoglalóméretekkel rendelkezne (semmi kiugrás), a falazat 30-as porothermből készülne. A tető hajlásszöge 45 fok, térdfal 1 méter, tetőtér szintén beépítve. A ház elrendezése, takarékos mérete, illetve a későbbi rugalmasság miatt nem szeretnék belső tartófalakat, így a porotherm 7,25 méteres gerendáját néztem ki, melynek áthidalóképessége 7 méter (így jelen helyzetben a szükséges 12 cm-es felfekvés helyett 17 cm biztosítható). Az alkalmazástechnikai útmutató szerint, a gerendák sokszorozásával növelhető a teherbírás, amely a gerendaárakat elnézve, számomra teljesen elfogadható koncepciónak tűnik. A fentieket a megkérdezett építész egyértelműen elutasította, mondván ekkora teret már meg kell osztani. Kérdéseim tehát: 1, Tényleg kivitelezhetetlen ez a koncepció? 2, Amennyiben a porotherm rendszere erre alkalmatlan, akkor van más megoldás, amellyel ez megvalósítható? Egyáltalán minek gyártanak ekkora gerendát akkor? 3, E-gerendás födém? 4, Amennyiben a gerendás födémrendszerekkel ez nem megvalósítható, abban az esetben a monolit födémrendszernél mekkora felárral kell számolni? Segítségeteket előre is köszönöm, remélem nem szükséges az egész koncepciót kidobnom az ablakon... |
2016-09-04, 19:53 | #2 (permalink) |
Építész
|
re: Gerendás födémek áthidalóképessége
A rövid válasz az, hogy a Porotherm födémmel is megoldható.
A kolléga védelmében is annyit a történelemről el kell mondanom, hogy az Eurocode bevezetése kapcsán a gyártó egy ideig a szabvány által megengedett egyszerűbb méretezés felől közelítette meg a terméket, és ennek megfelelő méretezési táblázatot adott ki. Ebből az jött ki, hogy a 7,0 méteres falköznél már a háromszoros gerendázat is csak a lakótehernél kisebb terhelést bírt el. Feltételezem, hogy emiatt visszaesett a forgalom, és ezért szabványos laborvizsgálatok alapján idén kiadtak egy új táblázatot. Ebben már a 7,0 méteres falköznél kettőzött gerendával, 45-ös béléstesttel lakóteherre a szerkezet megfelel. Van egyébként más gerendás lehetőség is. A Leier, és a Nádép-Fabeton is gyárt Mesterfödém néven gerendás rendszert és ezek akár 10 méterig is rendelhetőek. Ettől függetlenül nem biztos, hogy érdemes ilyen méretnél a gerendás födémet eröltetni, mert a nagyob fesztávból következő nagyobb mozgások miatt nagyobb valószínűséggel jelennek meg hajszálrepedések.
2016-09-06, 15:56 | #3 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 27
Kiosztott köszönetek: 2
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
|
Kedves István!
Nagyon köszönöm válaszát, sokat segített! Közben rátaláltam a magasított E gerendára, amely elviekben 6 cm felbetonnal (vasalat?), és duplázott gerendákkal ki tudná elégíteni az elvárásokat. Ön mit gondol, melyik födémrendszert lenne célszerű választani? Nehezítésként még megemlíteném azt is, hogy a lépcső párhuzamosan futna a gerendákkal, így két gerenda között egy 1,9-2 méteres monolit szakaszt kellene kialakítani a ház teljes szélességében. Utoljára módosítva: Kristóf által : 2016-09-06 16:22 |
2016-09-06, 18:04 | #4 (permalink) |
Építész
|
A BVM megszűnése előtt én is ismertem az E7M gerendát, nem tudom, hogy most létezik-e valamilyen klónja.
A különböző rendszerek összehasonlításánál sok szempont kerülhet szóba, ezeket a statikus tervező kollégával érdemes átbeszélni (ekkora fesztávnál kötelező a kiviteli födémterv) A lépcső átvezetésének problémája szintén egy olyan terület, ahol a konkrét terv alapján kell dönteni, de nem biztos, hogy megoldható belső támasz nélkül.
|
|