![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 4
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Sziasztok,
bővítésbe kezdtem, és már az elején elkezdtek gyűlni a kérdések. A bővítés tárgya egy 6x6,7 méter befoglaló méretű szuterén, és felette földszint beépítése. A tervező az engedélyeztetési tervbe monolit vasbeton födémet írt. A kiviteli tervet még nem készítettem el, de beszéltem egy statikussal, aki inkább e-gerendát javasolt, mivel 6.6 méter fesztávig nem kell e-naplóba kiviteli terv rá, és olcsóbb is. Én mindenütt 5.4 méterrel találkozok. Hol az igazság, hol lehet ennek pontosan utánanézni? Csak a födémről nem kell ilyenkor tervet feltölteni, vagy a koszorúról sem kell? Vasalási terv nélkül a kivitelező műszaki ellenőre képes lehet jó minőségű koszorút csinálni? most ezek közt vacillálok, szeretném összehasonlítani ezeket árban és minőségben: Előzetes anyagkalkuláció szerintetek megfelelő? monolit födém: Ahogy látom lakossági felhasználásra L/30 vastagságú és m3-ként 90 Kg vasalású födémmel szoktak számolni? e-gerenda: Mindenféleképpen kettőzött gerendák. Béléstestnek nádép fabetonon gondolkodtam súlycsökkentés/jobb hőszigetelés miatt, erről mi a tapasztalat/vélemény? |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
A kiviteli terv kérdését a 191/2009 korm rendelet 22.-23.§ szabályozza. Ez előregyártott gerendánál tényleg a 6,60 m falköz méretet adja meg.
Árban várhatóan az "E" gerenda jobbat fog adni, de nem minden monolit födém váltható ki előregyártott gerendással (bár feltételezem, ha ilyen gond lenne, akkor a kolléga nem vetette volna fel) Az L/30 inkább egy határérték a karcsúságra, az Eurocode alapján ennél vastagabb szerkezeteket tervezünk. Ha már van egy statikus akkor őt kellene megkérdezni, hogy várhatóan milyen paraméterei lesznek a monolit szerkezetnek. Az "E" gerenda esetén arra számítani kell, hogy a mennyezet rendszeresen megreped a gerenda mentén, illetve a költségeknél azzal is számolj, hogy a monolit födémet nem kell vakolni, csak egy glettelés kerül rá.
![]() |
#3 (permalink) |
Vendég
Összes hozzászólás: n/a
|
![]()
Szerintem ezt nem lehet kijelenteni, hogy rendszeresen megreped.... Ezt szerintem Te se így akartad mondani.
Helyesen az előfordulhat, hogy megreped, illetve sokszor megreped a jó kifejezés. Nekünk az egész ház E gerendás, kettőzött 6,6-os gerendákkal, és 1 helyen volt, hogy megrepedt, ki lett javítva, és nem repedt újra. Remélem, hogy az új résszel se lesz több gond. |
![]() |
![]() |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|