![]() |
|
|
#1 (permalink) |
|
Tereprendező
|
Már csak azért is megjegyezném ezt az építőanyagot mert itt van a szomszéd faluban a lelőhelye. Sóskúton nagyon sok ház készült a Sóskuti kőből, amelynek ayaga üledékes mészkõ, korongos kõzetvágógép közvetlenül a sziklából vágja ki.
Néhány alapadat a Sóskuti kőről: Mérete: 38x19x19x+ 1 cm, hosszában 4-5 cm eltéréssel. Súlya: légnedves állapotban kb 24 kg/db Fagyállósága: mérsékelten fagyálló Tûzbiztonsága: lángbiztos Hõátbocsájtási tényezõk: 19 cm vastag fal + 2x1,5 cm vakolat: K=7,31 KJ/m2 OC 39 cm vastag fal + 2x1,5 cm vakolat: K=4,59 KJ/m2 OC Ára (2011 január): I. o: 290,- Ft / db II. o: 250,- Ft / db III. o: 220,- Ft / db A raklapon 50 db kõ van Sóskúti kõbõl Faragták a lánchíd oroszlánjait, valamint felhasználták neves középületek építésénél is mint pl: a teljesség igénye nélkül: - Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem, - Magyar Tudományos Akadémia, - Vigadó, - Budapesti Operaház, - Szt.István Bazilika, - Mátyás templom, - Országház, - Budavári Palota, - Citadella, - Honvéd Kórház stb. Könnyû megmunkálhatósága miatt még a Temesvári és Bécsi színházak építésénél is alkalmazták. Azért ez egy elég patinás referencia, arra lennék kíváncsi hogy a környéken kívül építkezik-e ebből az anyagból bárki is, ha igen akkkor miért? |
|
|
|
|
|
#2 (permalink) |
|
Építész
|
A mai építkezéseken nem tudom mennyire használják, nem nagyon találkozom vele.
Viszont régi vályog házon Tökölön találkoztam feltételezhetően sóskuti mészkővel. Ott a falakat kb térdmagasságig rakták kőből, ezzel tartva távol a talajszinti nedvességeket a vályogtól.
|
![]() |
| Címkék |
| sóskuti kő |
| Téma eszközök | |
| Megjelenítési módok | |
|
|