Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Falazás (http://epitkezes.forum.hu/falazas/)
-   -   Kő falazat stabilizálása (http://epitkezes.forum.hu/falazas/2132-ko-falazat-stabilizalasa.html)

Northbridge 2020-06-20 08:48

Kő falazat stabilizálása
 
Üdv,

Adott egy 1937-ben épült, kő(bazalt) falazatú ház, kb 50-55 cm-es falvastagsággal. A homlokzati- és az egyik oldalfal, az alap gyengesége miatt, elindult kifele. A homlokzati fal belső oldalán még "csak" jókora repedés látható, de az oldalfal láthatóan kifele dől 5-7 cm-t.
A kőműves a homlokzati oldalon az alap megerősítését ajánlotta, az oldalfalnál pedig egy új alap készítését a tégi melett és arra egy uj fal felhúzását ami megtartja a régit. Valamint egy betonkoszorú elkészítését is javasolta.
Olvastam a Brutt-Saver technológiáról is, amit nem a fentiek helyett, hanem mintegy kiegészítésként gondoltam, de a kőműves szerint ez "hülyeség".
Segítséget szeretnék kérni, hogy adott helyzetben mi lehet a jó megoldás a falak stabilizálására? A kőműves álltal javasolt megoldás jó irányvonalnak tűnik?

Köszönettel,
Northbridge

istvan62 2020-06-20 15:54

re: Kő falazat stabilizálása
 
Kezdem azzal, hogy a pontos megoldás itt is nagyban függ a részletektől.

Az alap megerősítés nagy valószínűséggel kihagyhatatlan, de több módja is létezik. Egy alá alapozásos megerősítéssel stabilizálható a helyzet, és az olcsóbb kategória, viszont átmeneti romlást is okozhat. A műgyantás injektáláslehetősége függ a talaj minőségétől (laza, homokos szerkezetnél nem működik), de néha a visszaemelést is elérhetik vele, és drágább megoldás.

A koszorú is jó gondolat.

A falvarrás jó megoldás, de tényleg csak akkor, ha a kiváltó okot megszüntettük. Itt arra lehet jó, hogy a kialakult repedést stabilizálja. Amikor egy szerkezet átreped, a környezet regései miatt a repedés mindig előjönne, ezt lehet jelentősen csökkenteni. A Brutt-Savert én is szoktam ajánlani, ha kell tudok küldeni kontaktot.

Northbridge 2020-06-20 22:17

re: Kő falazat stabilizálása
 
Köszönöm a választ.

Még azt szeretném megkérdezni, hogy a mellé falazás, amit a kőműves javasolt, mennyire szokványos eljárás? Az aláalapozással szemben, ilyen megoldásról még nem nagyon hallottam, persze laikusként ez nem sokat jelent.
Mindig úgy gondoltam, a fal inkább függőleges és nem oldal irányú tartószerkezetként jeleskedik. Ezzel szemben a fenti megoldásnál, az új fal látszólag pont oldalsó irányban kéne, hogy megtartsa a kidőlő régit.

Köszönettel,
Northbridge

istvan62 2020-06-21 17:52

re: Kő falazat stabilizálása
 
A kérdés az, hogy ő ezt milyen formában gondolta. Használják olyan formában, hogy az alap mellé leásva, ott mellette alakítanak ki egy beton sávot. Én kevésbé hiszek benne, bár vannak esetek, ahol segíthet. A másik lehetőség, hogy kompletten egy falat (alappal együtt) a másik mellé húznak, ennek kitárgyalása már összetettebb, az eredmény a részleteken múlik.

Northbridge 2020-06-22 11:57

re: Kő falazat stabilizálása
 
Az utóbbira gondolt, egy új alap kialakítása közvetlenül a régi, meggyengült mellé és egy új fal felhúzása, pár centis légréssel a két fal között. A falhoz "15-ös ytong"-ot említett. A betonkoszorú ezen az oldalon az új falon ülne.

istvan62 2020-06-22 13:20

re: Kő falazat stabilizálása
 
Ennek így első hallásra nem sok értelmét látom, nálam többszörösen bukik

Northbridge 2020-06-24 09:40

re: Kő falazat stabilizálása
 
Köszönöm a segítséget!

Arra is gondoltam, hogy mivel a tetőszerkezet és a födém úgyis lekerül a betonkoszorú miatt, a meggyengült fal és alap bontása után egy megfelelő alap elkészítése és egy új fal felhúzása lehet, hogy jobb megoldás lenne. Az alapmegerősítő technológiák árait elnézve talán még olcsóbb is. Az új falat valamilyen Brutt-saverhez hasonló módszerrel be lehetne kötni a meglévő tartófalakba, az egész tetejére pedig kerülne egy betonkoszorú.

Persze lehet, hogy butaság, csak abbòl indulok ki, hogy az alap megerősítése is elég drága mulatság és a végére is csak egy stabilizált régi, rosszul szigetelő kőfalam lesz. Egy új fal felhúzása lehet jobban megéri.

istvan62 2020-06-24 16:23

re: Kő falazat stabilizálása
 
Teljesen korrekt elgondolás, műszakilag talán a legjobb, de a járulékos (belső aljzatot is érintő) költségei miatt nem biztos, hogy olcsóbb lesz


A pontos idő 22:18 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum