Építkezés Fórum   Hofstadter Tüzép Schiedel és Leier kémények - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Szaniter - Hofstadter Építoanyag Centrum Kft. Nyílászárók - Hofstadter Kft. Beltéri ajtók - Áron Ház Kft. Mixerbeton - HODA Beton Kft. Lájkolj a Facebookon! Kövess a twitteren!

Vissza   Építkezés Fórum > Érdekességek és minden egyéb > Faanyagvédelem

Válaszol
 
LinkBack Téma eszközök Megjelenítési módok
Régi 2012-01-28, 19:47   #1 (permalink)
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Azbeszt tartalmú pala tető

Azbeszt tartalmú pala tetők

A következő munkám 2008.-ban készült. Egy telken két épület van. Az egyik épület egy nagyon szép kis lakóház, a másik épületben konditerem és uszoda van, mert egyik híres sportolónk élt itt. Halála után eladásra került ez a budai ingatlan.
A munka azért készült mert a területen nem nagyon szívesen adnak ki építési engedélyt. Viszont az ingatlan tetőszerkezetét burkoló pala meglehetősen rossz állapotban volt, az anyagát tekintve azbeszt tartalmú.
A melléképületben : pala alatt borítódeszka, szigetelés és gipszkartonlap van. A vizsgálat idején röviden összefoglalva a lényeget a pala olyan mértékig átereszti a csapadékot, vizet, hogy a belső térben a gipszkartonlapok már erősen el vannak penészesedve, a szigetelés összezsugorodva, a deszkázat meglehetősen elázva. Erre az épületre nagyon ráfér a héjazat kicserélése. Az egészségügyi kockázat nem csak az azbeszt miatt alakult ki, a jelenlévő magas penész spóraszám allergén, fulladást, betegséget okozhat, arra érzékeny egyéneknél.
pala1
A lakóépület is ugyanilyen azbeszt palával fedett. Kívül mohás már nagy részben. Belül a borítódeszka ideig- óráig felfogta a vizet, de sok helyen tapasztalható beázás, penészesedés. Itt a helyzetet súlyosabbá tette, faanyagvédelmi szempontból, hogy a gerendákban 1-2 cm-es mélységű bogárrágás van, többségében házicincérek rágják nagy buzgón a gerendákat. A gerendák 10x12 cm-es méretéből a rovarrágott részek kiesnek szilárdság szempontjából. Ha egy 10x12 cm –es gerendák körben 4 oldalán csak 1-1 cm-rel fosztunk meg az átmérőjétől, akkor 8x 10 cm lesz a hasznosítható keresztmetszetem, vagy még ennyi sem, ha mélyebben rágják a kis bogaraink. A házicincérek, idős, kiszáradt faanyagban a szíjácsos részekben találnak tápanyagot. A szíjács a fa külső része, összetételében fehérjében gazdag rész. Fenyő károsítók. Ezeknek a faanyagoknak a koruk miatt van egy öregedésük, amit avulásnak nevezünk. Ezek miatt a szilárdsági mutatói rosszabbak
pala2
Az azbeszt palatetők Magyarországon 2005. óta veszélyes anyagként vannak számontartva. Elsősorban rákkeltő anyagok, a légzőszerveket támadja meg, ha a repedésekor a levegőbe kerül.

Azbesztózis:súlyos, progresszív, hosszú távú, nem daganatos betegség a tüdőben. Ennek oka, hogy a belélegzett azbesztszálak irritálják a tüdőt és szöveti hegeket okoznak. A szilikózishoz hasonlóan a tüdőben a kötőhártya túlburjánzását jelenti. A hegesedés megnehezíti az oxigén vérbe jutását. Tünete: légszomj; éles, pattogó hang levegővételkor. Nincs hatékony gyógymód.
Tüdőrák:Az azbeszttel kapcsolatos legtöbb halálesetért felelős. Azok az emberek, akik bányásszák, vagy az azbeszt gyártásában rész vesznek, ill. használják az azbeszt termékeket, azoknál nagyobb valószínűséggel alakul ki tüdőrák, mint a lakosság körében. Tünetei közé tarozik a légszomj, a tartós mellkasi fájdalom, rekedtség, és a vérszegénység.
Mesothelioma:A rák egy igen ritka formája, amely a tüdő, a mellkas, a has és a szív vékony hártyáján fordul elő, és szinte minden esetben kapcsolódik azbeszt kitettséghez. Ez a betegség csak az expozíció után évekkel jelentkezik. Ezért is tesznek nagy erőfeszítéseket, hogy megakadályozzák az iskolás gyerekek kitettségét
Az azbeszt veszélyessége a fajtájától is függ: a legnagyobb egészségügyi kockázatot a kék azbeszt jelenti. A szórt azbeszttel szemben a nem sérült azbesztpala nem jelent számottevő kockázatot, ám fúrni, fűrészelni nem szabad.
Az azbeszt belégzése a fent említettek mellett mellhártyagyulladást is okozhat.
Hazánkban 2005. január 1-től betiltották azbesztet tartalmazó termékek forgalmazását és felhasználását. Nem elég a veszélyes anyag használatának betiltás, a beépített anyagokat el kell távolítani, vagy olyan burkolattal ellátni, amely megakadályozza a szálak levegőbe való kerülését, hogy megakadályozzák a további egészségkárosítást.
Aki palatetőt vagy magas azbeszttartalmú hullámpatát bont, először nézzen utána, hogy a lakóhelyén hova lehet szállíttatni. Az azbeszt bontást a munkavédelmi felügyelőségnek be kell jelenteni, mivel a bontási termék veszélyes anyagnak számít. Ezt a feladatot csak nagy körültekintéssel, megfelelő védő felszerelésben lehet végezni. Az azbeszttartalmú építőanyagok kezelésére 16/2001 (VII.18) sz. KöM és a 26/ 2000 sz. EÜ rendeletek vonatkoznak. A mentesítés csak megfelelő védőruhában történhet. Az overall anyagának meg kell akadályozni a szálak átjutását, mert ha azok a bőrre kerülnek, nehéz őket vízzel eltávolítani. Egy idővel ugyan a bőrről a hámló részecskékkel leválnak, de ekkor a levegőbe kerülve a tüdőbe juthatnak.

Az azbesztmentesítést a 12/2006. (III.23.) EüM rendelet rendelet szabályozza. A mentesített területet légmentesen le kell zárni, hogy a bontás során ne jussanak a levegőbe a szálak. A bontott anyagok a veszélyes hulladékokat tároló lerakatokra kerülnek.
A veszélyes anyagot csak duplafalú műanyag zsákban lehet tárolni, és feliratozni kell, hogy mit tartalmaz. A bontási munkát állandó nedvesítés mellett lehet csak végezni, hogy ne kerüljön por a levegőbe.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Régi 2012-01-29, 11:49   #2 (permalink)
Tag
 
Csatlakozott: 11-01-09
Hely: Budapest és Zala megye
Összes hozzászólás: 85
Kiosztott köszönetek: 12
Begyũjtött 11 köszönetet 10 hozzászólással
zotya78 Vannak jó hozzászólásaizotya78 Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Azbeszt tartalmú pala tető

Kicsi a világ Ha jól látom a képek alapján, akkor ennek a háznak a kiviteli terveinek elkészítésében én is részt vettem, akkor még építészirodában, alkalmazottként dolgozva.
__________________
Mert mindenkinek kell egy otthon! Csigaterv
zotya78 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
Zsuzsa (2012-01-29)
Régi 2012-01-29, 13:27   #3 (permalink)
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.126
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 768 köszönetet 712 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Azbeszt tartalmú pala tető

Idézet:
zotya78 eredeti hozzászólása Hozzászólás megtekintése
Kicsi a világ ...
De az is lehet, hogy lassan a Fórumra is alkalmazhatjuk a régi mondást: Minden út Rómába vezet
istvan62 nem elérhető  
Digg this Post!Add Post to del.icio.usShare on Facebook
Válaszol idézettel
Válaszol

Címkék
azbeszt, beázás, bogarak a tetőben, pala, penészek

Téma eszközök
Megjelenítési módok

Hozzászólás szabályai
Új témákat nem hozhatsz létre
Válaszokat nem küldhetsz
Fájlokat nem csatolhatsz
A hozzászólásaidat nem módosíthatod

BB code : bekapcsolva
Pofik bekapcsolva
Az [IMG] kód bekapcsolva
A HTML kód kikapcsolva
Trackbacks are bekapcsolva
Pingbacks are bekapcsolva
Refbacks are bekapcsolvaA pontos idő 08:27 , a GMT +1 időzóna szerint.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2020, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum