Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Faanyagvédelem (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/)
-   -   Fedéscserekor elázott fafödém (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/1749-fedescserekor-elazott-fafodem.html)

ToMa 2018-07-10 09:18

Fedéscserekor elázott fafödém
 
Tisztelt Fórumozók!

Házunk fafödémes (borított gerendás), a födém és a tetőszerkezet építész, építőmérnök és kivitelező szerint is egészséges, száraz volt, ám a cserép elöregedett, szétfagyott, így a csere mellett döntöttünk.
A csere során a tegnapi napon a födém egyik fele megázott egy előre nem jósolt kiadós esőben. (A másik fele már újra van fedve.) A lehetőségekhez mérten igyekeztünk csökkenteni a födémre jutó vízmennyiséget leterített lépésálló fóliával, amiről a vizet vödörbe gyűjtöttük, de azért így is kapott, a tetőszerkezet meg egy az egyben ázott, míg a tetőfólia rá nem került.
A plafonon csak a jelenlegi és a korábbi padlásfeljárónál jelent meg a víz kismértékben, máshol beázásnak nincs nyoma. A korábbi padlásfeljáró (és az egész helyiség) a megszüntetéskor alulról gipszkarton, párazáró fólia, 20 cm kőzetgyapot lezárást kapott, az eredeti szerkezet változtatása nélkül. A víz oldalt, a fal mellett jelent meg 2 ponton, minimális mennyiségben.

Ki tud a födém száradni komolyabb károsodás nélkül? Kell-e, érdemes-e a szigetelt padlásfeljárót bolygatni, szellőztetni (akár felülről)?

Előre is köszönöm a válaszokat, tanácsokat!

istvan62 2018-07-10 12:22

re: Fedéscserekor elázott fafödém
 
Tényleg a kulcskérdés a kiszáradás. Ahol alulról már kapott párazáró fóliát, ott lefelé kisebb mennyiségben, és korlátozottan jelenhet meg a nedvesség, ráadásul a gyapot szigetelés jól magába tudja gyüjteni a nedvességet. A szerkezet kiszáradására az egyszerű válasz az, hogy károsodás nélkül megtörténhet. Nehezebb kérdés az, hogy ehhez milyen segítséget kell neki adnunk. Erre a helyszín ismerete nélkül nem lehet választ adni. Lehet, hogy egy részen vissza kell szedni a hőszigetelést, vagy egyéb beavatkozásra van szükség, ezt a helyszínen kell eldönteni.

ToMa 2018-07-10 12:33

re: Fedéscserekor elázott fafödém
 
Köszönöm a gyors választ!

És ahol nincs alulról szigetelve, csak simán a borított gerenda födém, ott kiszárad magától, igaz?

istvan62 2018-07-11 09:12

re: Fedéscserekor elázott fafödém
 
Én inkább úgy fogalmaznék, hogy ott könnyebben kiszárad, de mindenhol érdemes odafigyelni rá, mert bárhol előfordulhat olyan helyzet, ami lassítja a folyamatot.

ToMa 2018-07-11 10:06

re: Fedéscserekor elázott fafödém
 
Köszönöm a segítséget!
Talán úgy tűnik nem kapott olyan sok vizet, hogy a födém döngölése átázott volna, a szigetelésig pedig már csak 1-2 helyen (régi és új feljáró) juthatott le a víz...
Bízom benne, hogy megússzuk komolyabb gond nélkül.
Mit érdemes figyelni/tenni az odafigyelés keretében? Mikor és hol ellenőrizhető a kiszáradás, az esetleges károsodás? Csak feltárással?

istvan62 2018-07-11 11:08

re: Fedéscserekor elázott fafödém
 
Ez az amire nem tudok általános szabályt mondani, itt következik a józan ész területe


A pontos idő 13:51 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum