Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Faanyagvédelem (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/)
-   -   Tüzifa és a farontó bogarak (http://epitkezes.forum.hu/faanyagvedelem/1323-tuzifa-es-faronto-bogarak.html)

Zsuzsa 2014-10-18 11:51

Tüzifa és a farontó bogarak
 
Tüzifa és a farontó bogarak
A fűtési szezon megindulása után a tüzelésre szánt faanyagokkal farontó bogarakat hurcolhatunk be az épületbe.
Téli időszakban sokan felhívnak, hogy olcsón szereztek tüzelőanyagnak döntött, kéregben lévő faanyagot, amiből azután a furatliszt hullik. Ez még nem zavarna senkit, a gond később kezdődik, ha a farönkökből kirepülő bogarak beleköltöznek a tetőszerkezetbe, vagy más beépített faanyagba és azt is boldogan rágják. A tartószerkezetek előbb utóbb megadják magukat és eltörnek, elfogy belőlük a hasznos keresztmetszet.
Azért írtam le, mert a napokban is jártam egy nagyon szép családi házban, ahol a verébdeszkát szép faoszlopok tartják, és sajnos az oszlopokban már megtelepedtek a cincérek. Amikor kicsit körülnéztem megláttam, hogy a tüzelésre szánt fát szépen strukturálisan elhelyezték, közel a beépített faanyaghoz, és szinte mindből kis furatliszt halmok hulltak ki.
Jobban körülnézve a kertben még korhadt, gombás fadarab, bogaras rönk,stb. került elő. Ezzel a megoldással csak egy versenyhelyzetet teremtünk a bogarak és a védőszer között,ki bírja tovább?
Hát csak ezért szólok, mert sokba kerül a megszüntető védelem és utána a behurcolt bogarak újra-újra utat találnak a faanyaghoz, a repedésekben, vágási felületeken. A vásárlás előtt nézzük meg mit akarnak olcsón eladni tüzelőnek, mert később nagy árat fizethetünk miatta.


A pontos idő 14:59 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum