Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Építési napló (http://epitkezes.forum.hu/epitesi-naplo/)
-   -   Építési napló (http://epitkezes.forum.hu/epitesi-naplo/1262-epitesi-naplo.html)

Kredo 2014-06-21 08:27

Építési napló
 
Kedves Fórumozók!
Ha nem akartok az e-naplóval foglalkozni, de az építkezéshez kell, akkor nézzétek meg az e-naploiras oldalt. Aki kéri, annak szívesen állunk a rendelkezésére. Az építőiparban eltöltött 20 év elég sok tapasztalatot adott. Az adminisztráció elvégzését, egészen a használatbavételi engedély megkéréséig tudjuk vállalni.
Együttműködésünkben bízva, üdvözlettel, Éva

sbs 2014-06-25 09:19

re: Építési napló
 
"2013. október 01-től minden engedélyköteles építkezés dokumentálását elektronikusan kell végezni, így szól a törvény.
Akik nem akarnak időt, energiát arra fordítani, hogy elvesznek az ügyintézés erdejében, vagy az e-napló rejtelmeibe nem akarnak elmélyedni, inkább az építkezéssel foglalkoznak akár mint építő, akár mint építtető, ajánljuk szolgáltatásunkat.
Vállajuk ugyanis az e-napló megírását Önök helyett, a megnyitástól a lezárásig, napi kapcsolattartással, mind építtető, mind kivitelező felé."


Nekem tetszik :-) Bár én nagy naplóíró vagyok, biztos sok magánépíttetőt érdekelhet ez a szolgáltatás.

istvan62 2014-06-25 10:07

re: Építési napló
 
A napi naplóírás a vállalkozó feladata!
Az építtető is megteheti benne a megjegyzéseit, de "kellemetlenségek" elsősorban a vállalkozónál jelentkeznek. Bár azt is hozzá kell tennem, hogy tapasztalatom szerint a normális vállalkozók, amellett, hogy morognak, már rájöttek, hogy naponta 2-3 percnyi munkával letudják a kötelezőt. Ha telefonba kell mondani valakinek, az is tovább tart.

Krisztina36 2014-06-27 12:01

re: Építési napló
 
Kedves Fórumozók!

A Veres Bau Kft. nagy segítséget nyújt az e-építési napló vezetéssel kapcsolatban mindenkinek! Gyorsak, ügyesek, és jó áron dolgoznak. A honlapjuk: www.e-epitesinaplovezetes.hu

Zsuzsa 2014-08-13 12:08

re: Építési napló
 
Át kellett néznek egy építkezés naplóját, mert a szarufák penészesek lettek.1 napra van beírva eső 2 hónap alatt. Májustól tart az építkezés, 3 hónapja.
Elmaradt a faanyagvédelmi kezelés.A kivitelező azt mondja miért nem az építtető kezelte.
Napi 2-3 sor van írva, a fontos dolgok kimaradnak.Lehet bíróságozni évekig.
Kifejezetten látszó szerkezet van a tetőtérben, agyon repedezve, penészedve.Sikerült a faanyagot hulladékfává alakítani.

Se védőkezelés, se páraelszívás nem történt.

pirosss 2016-04-07 13:20

Lezárt napló
 
Kedves Fórumozók!
A tanácsotokat szeretném kérni a következő ügyben:

2014-ben kezdtük el a családi házunk építését. Az alapozási munkálatokra szerződést kötöttünk egy céggel és az ők műszaki vezetője kapott felhatalmazást az e-napló vezetésére, amit a saját ügyfélkapuján keresztül nyitott meg. Az idén szeretnénk folytatni az építkezést más vállalkozóval, de az enaplóhoz nem fértünk hozzá. A műszaki vezető küldött meghívást építtetői szerepkörre, így mar be tudtunk lepni a naplóba, de mást nem tudtunk csinálni benne. Kértük hogy adja át az építési területet, amit meg is tett, viszont elfogadni már nem tudtuk, mert pár percre rá le is zárta a naplót olyan FVM nyilatkozattal, hogy az alapozás elkészült. Azt mondta, hogy csak az általa nyitott főnaplót zárta le és mi tudunk új főnaplót nyitni, de nem engedi a rendszer, lakattal lezártnak mutatja a naplót. Az egyetlen dolog, amit enged, új napló készenlétbe helyezése, de ha új naplót nyitunk, akkor mi lesz az alapozási munkákkal?
Szerintetek mit lehet ilyen esetben tenni?
Előre is köszönöm a válaszokat!

istvan62 2016-04-07 16:43

re: Építési napló
 
Amikor belépsz az e-napló rendszerbe, akkor a naplók listájánál két sort kell látnod. Egy fekete, vastag betükkel szedettet, és alatta egy kék, normál betűkkel szedettet. Amennyiben csak a kék sor végén van lakat, akkor egyszerűbb a helyzet, valószínűleg könnyebben megoldható, ha az első, vastagon szedett sor végén is van lakat akkor csak a rendszergazdák tudnak segíteni, és hozzájuk nyílvános telefonszámról nem tudok, csak az e-mail cím van: enaplohelpdesk@e-epites.hu
Az első esetre azért nem írok most leírást, mert látni kellene a részleteket is, de mindenképpen lesz felelős műszaki vezető, sőt az új vállalkozó miatt már a műszaki ellenőr alkalmazása is kötelező lesz, ők pedig remélhetőleg segíteni tudnak.

MűmenDia 2016-05-03 19:11

E-napló szakdolgozathoz
 
Kedves Fórumozók!

A Széchenyi István Egyetem Építőmérnöki szakán, Szerkezetépítés szakirányon írom a szakdolgozatomat. Viszont olyan gondba kerültem, hogy szükségem lenne egy kis segítségre. A dolgozatom témája: Elektronikus rendszerek az építőiparban. Ehhez kellene néhány olyan személyt meginterjúvolnom, akik szoktak e-építési naplót vezetni és esetleg még az ÉTDR-t is ismerik. Ez az interjúztatás elektronikus formában is történhet.
Mellékelem az interjúhoz a kérdéseimet.
Ha ki tudnák tölteni, vagy itt a fórumon megválaszolni, sokat segítene nekem. Nem kellenek rá túl hosszú válaszok (bár a hosszabb jobb, de nem szeretnék időt rabolni). :)

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Interjúkérdések:
1. Hogyan hívják?
2. Melyik vállalatnál dolgozik (hol használja az e-építési naplót)?
3. Milyen pozícióban dolgozik a vállalatnál (tervező, projektmenedzser, kivitelező munkatárs, üzemvezető, szakmai munkatárs, stb.)?
4. Milyen gyakran és milyen régóta használja az e-építési naplót?
5. Milyen céllal használja az e-építési naplót?
6. Milyen feladatkörrel és szerepkörrel van felruházva az e-naplón belül?
7. Mennyi időt tölt egy-egy bejegyzés alkalmával, az e-építési naplóval?
8. Hogyan ítéli meg a rendszer használatát: könnyen kezelhető, nehezen kezelhető, tanulható a rendszer, stb.?
9. A hagyományos építési naplót használta korábban?
10. Ha igen, akkor milyen előnyöket és hátrányokat tapasztalt a hagyományos naplóval szemben az e-építési napló vezetése során?
11. Milyen fejlesztési javaslatai lennének a rendszerre vonatkozólag?
12. Mi a véleménye az e-építési napló elektronikus formájáról és általánosságban a rendszerről?
13. Ismeri az ÉTDR-t?
14. Ha igen, szokott feltölteni dokumentumokat a rendszerbe?
15. Milyen előnyöket és hátrányokat érzékel az ÉTDR-el kapcsolatban?
16. Érte már Önt bármilyen negatív vagy pozitív következmény az ÉTDR vagy az e-építési napló vezetéséből fakadóan? (Bírságolás, peres ügy, kötbér, stb. – amit hagyományos napló esetén másképp ítéltek volna meg?)
17. Mi a véleménye az ÉTDR rendszerről?

istvan62 2016-05-03 20:11

re: Építési napló
 
Érzésem szerint nem sok választ fogsz itt kapni:

  1. Tóth István
  2. EV
  3. tervező, mindenféle mérnöki tevékenység
  4. min heti szinten, kezdetektől
  5. Legtöbbször kötelező
  6. változó: műszaki ellenőr, műszaki vezető, tervezői művezető, építtető meghatalmazottja
  7. 5-10 perc
  8. számomra kezelhető, a napi rutint bárkinek megtanítom egy negyed óra alatt (ha a számítógépet már tudja kezelni) - elsőre néhány részlet ijesztő, nehezen érthető
  9. igen
  10. rákényszerít a tényleges napi vezetésre
  11. Nekem hiányzik a közvetlen keresés a korábbi bejegyzésekben. Ez jelenleg csak a pdf print után lehetséges. Nem használja ki azokat a lehetőségeket, amivel az informatika a felhasználót támogatni tudná, inkább csak dokumentál
  12. A két rendszer közül messze ez a jobb, és használhatóbb, különösen jó, hogy van hozzá demo változat. A szerepkör osztás feleslegesen túlbonyolított.
  13. Igen (ha lehet hinni a sorszámnak, országosan a huszadik voltam a regisztrációban)
  14. Rendszeresen
  15. Hátránya, hogy bizonyos részei nagyon nehézkesek. A regisztráció során a viszonya az ügyfélkapuhoz furcsa, az első évben több ügyfél regisztrációja elakadt, egy idő után inkább nem is próbálkoztunk. Most nem tudom ez hogy áll. (A probléma lényege az volt, hogy a bejelentkezés az ügyfélkapun keresztül történik, az adatokat ki tudja olvasni, de a mezőket manuálisan kell kitölteni, informatikailag tökéletes azonossággal - viszont bármilyen eltérés megakasztotta a folyamatot, és nem biztos, hogy vissza tudtam jutni a folytatáshoz)
  16. Legfeljebb annyi, hogy a legkisebb dokumentálási szabálytalanság, elégtelenség kiválthat egy ellenőrzést
  17. Hivatkozva a 12. válaszra, itt csak annyit mondanék, hogy sokkal többet ki lehetne hozni belőle, és vannak olyan részek, amiket helyenként csak most kezdtek használni.

MűmenDia 2016-05-03 21:17

re: Építési napló
 
Kedves István,

Már ezért az egy válaszért nagyon megérte! :)

Köszönöm szépen a segítséget!

Üdv.: Klaudia

villany 2017-07-20 19:59

re: Építési napló
 
Kedves Fórumozók!
E-napló napi jelentés kapcsán lenne kérdésem:
ha a vállalkozó szakember és segédmunkásokkal dolgozik, akkor az új szakmához be kell vezetni külön a vállalkozó szakmáját is és a segédmunkásokat vagy csak a segédmunkásokat kell?
Köszönöm!

istvan62 2017-07-21 09:07

re: Építési napló
 
A naplóba az építkezésen munkát végző létszámot kell bevezetni, szakmánként, az közömbös, hogy egyikük maga a vállalkozó.

villany 2017-07-21 14:08

re: Építési napló
 
Köszönöm szépen. De ha nem írok be oda semmit, akkor is elfogadja, le lehet menteni.

Quema 2017-07-29 20:43

re: Építési napló
 
Kedves Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni.

Másfél éve kötöttünk szerződést egy családi ház szerkezetkész kivitelezésére. Az átadás ideje januárban lejárt. Sajnos még az alapozási munkák sem készültek el. A szerződés lehetőséget adott a szerződéstől való elállásra, amit meg is tettünk egy hónapja.

Kértük a vállalkozót, hogy számoljunk el és az építési területet adja vissza. Ez sajnos nem történt meg, hiszen szóba se áll a vállalkozó velünk.

A napokban megjelent a vállalkozó a kivitelezés helyszínén és az alapozáshoz elkészített zsaluzatot szétszedte, elvitte. Közöltük vele, hogy ezt nem teheti, mivel mi elálltunk a szerződéstől, de ő azt mondja, hogy a területet nem adta vissza és ő azt csinál, amit akar.

Nála van több millió Forint előleg. Az elvégzett munka értékének többszöröse.

Nem kíván megegyezni és azzal fenyegetőzik, hogy nem adja vissza az építési területet az építési naplóban, így pedig mi nem tudjuk folytatni a kivitelezést. Ha perre megy a dolog, akkor pedig évekig elhúzza a pert, és addig sem építkezhetünk, hiszen birtokvédelem illeti meg.

Tehetetlennek érzem magam. Szerintetek milyen megoldás lehet részünkre?

istvan62 2017-07-30 06:09

re: Építési napló
 
A javaslatom sajnos az ügyvéd minél előbb.
Azt azért én is mondhatom, hogy szerintem a kivitelező a hivatkozott módon az építkezést nem tudja évekkel hátráltatni, legfeljebb az elszámolást. (A pénz visszaszerzése ilyen esetekben amúgy is bizonytalan)
A határidő lejárt, munkavégzés alig történt, a szerződés felmondható. Az elkészült munka állapotának, értékének felmérésére lehet kérni közjegyzőtől független igazságügyi szakértő kirendelését. Az általa készített anyagot a bíróság is tényként kezeli, lehet tovább dolgozni. A napló kezelésére is van megoldás. Elsősorban jogilag kellene a helyzetet rendezni, utána már a naplóba feltöltött iratokkal a helyzet tisztázható.

Borosan4 2018-06-11 15:43

re: Építési napló
 
Udv, Mi Augusztusban fogunk elkezdeni epitkezni es an e-naplo valamint az osszes papirmunka es ellenor egy kicsit ketsegbeejto szamomra.
Egy ceggel fogjuk teto ala hozni a hazat generalkivitelezeskent. Ahogy tudom ahhoz nem kell Muszaki vezeto mivel general. Ok teto ala fogjak hozni a hazat de a nyilaszarokat a ceg teszi be akiktol rendeltuk a termeket, valamint belulrol a gepeszeten kivul mindent mi szeretnenk csinalni. Burkolas, festes stb.A kerdesem az lenne hogy ha mi bentrol mindent megcsinalunk azt is vezetni kell az e-naploba? A parom is az epitoiparban dogozik de egy masik orszagba igy vallalkozasa nincs otthon es nem irhat a naploba. Az epiteszeink, mindenki tudja hogy belulrol mi akarjuk befejezni a hazat es azt mondtak nem problema de en aggodom egy kicsit a sok szabaly miatt.A nyilaszarok betetelet is be kell irni? A cegnek aki beteszi oket vajon van erre jogosultsaga? Mikor zarul le az epitesi naplo? Amikor statikailag kesz van a haz? Tetoteres hazat epitunk de egyelore ugy tervezzuk hogy csak a lenti reszt csinaljuk meg teljesen es majd meglatjuk mennyi penzunk marad. Ha elkezdjuk a tetoteret akkor ujra meg kell majd nyitni a naplot vagy addig amig csak benti munkak addig nem kell aggodni.
Tudom hogy sok a kerdes de szeretnek mindent szabalyosan intezni.

Elore is koszonom

:confused:

Patrix 2018-10-14 13:07

re: Építési napló
 
Sziasztok egy kérdésem lenne pl alaptól a koszorúig egy köműves dolgozik a házon vele general vagy sima kivitelezői szerzdődést kell kössek? Egy csomó minta szerződést megnéztem és mindegyikbe kéri a felelős műszaki ellenőr nevét de nekem a tervezőm azt mondta h csak azután kell miután belép a 2. Kivitelehő az építkezésbe egyszerűen töröljem ki a szerződésből vagy hagyjam csak üresen azt a részt? Előre is köszönöm a választ. Illetve ha valaki tud küldeni egy mintaszerződést azt megkoszonném. pat94@freemail.hu

istvan62 2018-10-14 19:18

re: Építési napló
 
Szia!


Az igazi generál kivitelezői szerződés arról szól, hogy egy vállalkozó, egy szerződés alapján kivitelezi az egész épületet. Néha azt is generál szerződésnek tekintik, ha egy vállalkozó pl szerkezetkészre építi a házat, esetleg alvállalkozók bevonásával.

Az alaptól a koszorúig terjedő munka nem a generál kategória, egyébként nem az a fontos, hogy generálnak, vagy nem generálnak van címezve a szerződés, hanem az, hogy miket szabályoznak benne.


A felelős műszaki ellenőr egy fogalom keveredés. Minden vállalkozónak kell egy felelős műszaki vezető, és az építtető alkalmazhat, illetve bizonyos esetekben köteles alkalmazni műszaki ellenőrt. Ennek megfelelően a szerződés mintákban szerepel a műszaki ellenőr megadásának lehetősége. Az igaz, hogy csak onnan válik kötelezővé, amikor a második vállalkozó belép a naplóba, de megemlítem, hogy ez már az alapozásnál megtörténhet, ha a gépész berakja az alapvezetékeket. Természetesen amikor nincs műszaki ellenőröd, egyszerűen üresen hagyhatod azt a részt


A pontos idő 13:34 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum