Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Csatornaszerelés (http://epitkezes.forum.hu/csatornaszereles/)
-   -   Szakszerű munka (jelen esetben duguláselhárítás) esetén keletkező kár. Ki fizet? (http://epitkezes.forum.hu/csatornaszereles/1739-szakszeru-munka-jelen-esetben-dugulaselharitas-eseten-keletkezo-kar-ki-fizet.html)

Hegedűs Lajos 2018-05-13 11:32

Szakszerű munka (jelen esetben duguláselhárítás) esetén keletkező kár. Ki fizet?
 
Egy kérdésem lenne amin már régóta rágódok, és ami sajnos már a gyakorlatban is megtörtént velünk, mint duguláselhárítókkal.

Ugye a lefolyók duguláselhárítását vékonyabb átmérőjű csöveknél spirálos teknológiával szokták csinálni.

Sajnos vannak esetek amikor a spirál nem jön vissza a csőből, és ha benne marad, akkor a cső használhatatlan mindaddig. Ilyenkor bontással kell kiszabadítani, vagy új vezetéket kell építeni, hogy a cső újra használható legyen, és ez hatalmas költségekkel járhat.
Nos még tudni kell, hogy ez a beszorulás történhet egyértelműen a duguláselhárító szakszerűtlen eljárásából (pl: kopott, meggyengült spirál használata), de lehet rajta kívül álló okok miatt is, tipikusan például:

1. A csőben valamilyen oda nem illő tárgy van, pl: drót, rongyok, ilyenek, beleakadnak a spirálba megnövelve annak keresztmetszetét, és így befeszül a cső oldalába, már nem tud elforogni, mozogni.

2.Valahol a cső egy aknába torkollik, de ez az akna fölülről nem látszik, mert leburkolták, és azóta már tulajdonost is cserélt, senki sem tud róla, tervrajzok természetesen nincsenek. Az aknában már elég nagy hely van ahhoz, hogy a spirál megforduljon, és csomót kössön magára, így a végén lévő csomót méreténél fogva már nem lehet visszahúzni a csőbe.
Ehhez hasonló eset játszódhat le akkor is ha egy cső valahol, ismeretlen helyen, ahol amúgy nem lehet számítani rá ki van bővítve. Nem az alapvezetékbe csatlakozásnál, hanem például egy 50-es mosogató ágvezetéke bármiféle becsatlakozás nélkül félúton kibővül 110-re. Ilyet gyakran csinálnak mosogatóknál valamiért, tisztítása/-tatása probléma, gyakran nem lehet hosszantartó eredményt elérni, van hogy már másnap újra eldugul, néha hetekig, hónapokig, vagy akár évekig kibírja.)

3.Azt tudni kell a spirálról, hogy a 40-es átmérőjű 90 fokos könyökidomokon nehezebben megy át, kicsit megfeszül. Ha úgy szerelik a lefolyót, hogy több ilyen idomot is közel helyeznek egymáshoz, akkor a spirál ugyancsak beszorulhat.

Ezek mind olyan esetek amiket a helyszínre érve lehetetlen előre felmérni, a csövek természetesen rejtve vannak szerelve, kamerázni nem lehet, mert tele van szmötyivel, tervek sosincsenek kéznél.

Nos a kérdéseim ezek lennének:

Ilyenkor köteles-e a dugító akinek a spirálja beszorul a saját pénzén feltárni a csövet, és helyreállítani a rendet a bontás után, vagy ez egy olyan költség ami a munkának a része, és így a tulajdonosnak kell kifizetni a bontást is, ha azt akarja hogy működjön a lefolyó?

Ha szakszerútlenül szerelték a lefolyót (2. , 3. eset), mármint úgy hogy abba utólag, egy tisztítás során menthetetlenül majd bele fog szorulni egy spirál (mert ugye a csövektől számítani lehet hogy idővel tisztítani kell majd őket) akkor nem-e a cső kiépítője válik felelőssé a kialakult kár miatt?

Egyáltalán vannak szabályok a lefolyó szerelésére amik arra vonatkoznak, hogy egy csőnek tisztíthatónak kell hogy legyen szerelve?

A biztosító bevonható?

Természetesen ilyen jellegű problémák nem csak duguláselhárítókkal fordulhatnak elő, hanem bármilyen szerelővel aki hozzányúl valamihez, amit lehetetlen előre teljesen felmérni. Mondjuk egy vízszerelőt aki felrak egy bojlert, de a falból ami elméletileg megfelelő vastagságú és erősségű, annak idején kispórolták a cementet, és összeomlik a bojler súlya alatt.


A pontos idő 12:17 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum