Építkezés Fórum

Építkezés Fórum (http://epitkezes.forum.hu/)
-   Burkolás (http://epitkezes.forum.hu/burkolas/)
-   -   Hajópadló lerakása, kezelése (http://epitkezes.forum.hu/burkolas/1374-hajopadlo-lerakasa-kezelese.html)

McGregor 2015-02-20 10:46

Hajópadló lerakása, kezelése
 
Üdvözletem!

Nemrég vásároltam téglaépítésű lakást, így elkezdőtek a felújítási munkálatok. Első körben a hálószobát szeretném burkolni. Itt jelenleg szalagparketta van, elég viseltes már szegény, így csere szükséges.
Hajópadlót (borovi) szeretnék saját kezűleg lerakni, ehhez kérnék javaslatokat.
A szoba 2,05*4,03méter, a keskenyebbik oldalon vannak a nyílászárók.

Úgy tudom, hosszanti irányba volna érdemes fektetni, viszont a közlekedő folyosó adta lehetőség miatt a 4méter szálhsszúságú padlólapokkal nem férnénk be, így úgy gondoltuk, a szálakat megfeleznénk és kereszt irányba fektetnénk, megfelelő tágulási rést hagyva.

Viszont ami dilemmát okoz, az az aljzat kialakítása!
Megfelelő lehet a 20-22mm magasságú alátét léc alkalmazása? Kell e valamilyen fólia, szigetelő gyapot közéjük?

A lerakott padlót gondolom érdemes csiszolni, lehet kézzel, vagy inkább gépi?

A kész felületet nem szeretném lakkozni, olaj és viasz kezelést alkalmaznék. Milyen javasolt termékek vannak?

Zsigmond2 2015-02-20 11:57

re: Hajópadló lerakása, kezelése
 
Üdv az ablakon nem lehet beadni a parkettát akkor beférne talán a 4 méteres

McGregor 2015-02-20 12:22

re: Hajópadló lerakása, kezelése
 
Szia!

Sajna 4. emelet! Bár lehet egyenként fel lehetne húzni a lapokat :/

sbs 2015-02-21 16:15

re: Hajópadló lerakása, kezelése
 
A megvett hajópadlót érdemes 3-4 hétig abban a helyiségben tárolni, ahol le lesz rakva. Ez idő alatt a hajópadló alkalmazkodik az adott helyiség nedvességtartalmához, a deszkák mérete csökkenni vagy nőni fog. A hajópadlót mindenképpen fektetve kell tárolni, ha van rá lehetőséged, akkor a deszkákat letehetjük oda, ahol a végső helyük lesz. Ha nincs lehetőséged a teljes felületen való tárolásra, akkor fektess le egy sort sík felületen, tedd rá párnafákat 20-30 cm távolságban, majd erre jöhet a következő sor és így tovább. Ez azért fontos, hogy a levegő így is átjárja az egész anyagot.

Ha a hajópadlót nem pihenteted, akkor ez később vetemedést okozhat, a keletkező feszültség tönkreteheti a padlót.

A hajópadló lerakásának több módja is lehetséges, ezek közül a párnafázás a leginkább javallott. Ilyenkor egy deszkákból álló tartórendszert építünk ki, erre kerül majd a hajópadló. A párnafákat 30-80 cm távolságra kell egymástól elhelyezni, ez nagyban függ a választott hajópadló paramétereitől,. Minél közelebb kerülnek egymáshoz a sorok, annál kevésbé süllyedhet meg a hajópadló. A párnafák közét hőszigetelő anyaggal érdemes kitölteni.

Ha a párnafák túl messze kerülnek egymástól, a hajópadló megsüllyedhet. Ha a párnafák nincsenek tökéletesen megmunkálva, akkor le kell csiszolni, gyalulni őket. Minden esetben vízmértékkel kell ellenőrizni a tökéletes egyenességet, különben a deszkák közt feszültség keletkezhet, ami nyikorgást, rosszabb esetben roncsolódást okozhat.

A hajópadlót direkt erre a célra tervezett hajópadló kapoccsal érdemes rögzíteni, mert ezzel sérülésmentesen lehet lefogatni a szálakat, így később könnyen visszaszedhető. Az első deszkát hornyával a fal felé, a faltól 1 centiméterre helyezd fel, majd fogassd le. A felfogott deszka és a fal közé tegyél faékeket, majd a következőt üsd fel a már felfogott deszka csapjára. Ezt követően ezt a deszkát is rögzítsd hajópadló kapoccsal, majd jöhet a következő. A már felrakott hajópadlót még a befejezés előtt érdemes tesztelni, hisz ilyenkor még könnyebben javíthatóak az esetleges hibák. Ha recsegést tapasztalsz, akkor üsd szorosabbra a deszkákat. Ha besüllyed a fa alattunk, akkor nem elég szorosan vannak a párnafák. A munkánkat 3-4 lécenként érdemes tesztelni.

Nagyjából mi is e szerint raktuk le egy ismerősnél. Ne felejtsd el a padló kiegyenlítést! A 2 cm-es párnafa magassága jónak tűnik, de ahogy irtam érdemes 20-as austrotherm (vagy más) lappal közé szigetelni.

Bövebben amúgy sok helyen olvashatsz róla:
Ezermester: Hajópadló fektetése - Ezermester 2003/5
Fadepo Fatelep oldala: Hajópadló lerakási útmutató - Fadepo Fatelep
Lambériaház: Hajópadló lerakása 4 pontban

Itt egy egész jó anyag: http://barkacsolas.uw.hu/Hajopadlo_fektetes_RJ.pdf

McGregor 2015-02-22 15:09

re: Hajópadló lerakása, kezelése
 
Köszönöm, jól használható dolgok!


A pontos idő 01:10 , a GMT +1 időzóna szerint.

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright © 2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.3.2
Copyright © 2016 Építkezés Fórum