![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 3
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Kedves fórumosok,
89'-ben épült családi házunkra csináltattunk energiatanúsitványt. A ház 130m2 nagy, B30-as téglával építve (nem futóban hanem keresztben), új nyílászárókkal felszerelve (U 1,1W), a pince felöl 15cm Polisztirol borítás, a födémen 25cm kögyapot borítás. A hāz energetikai besorolása GG... Hogyan lehetséges ez? A födémen borítása nem lett elismerve, mert nem járható, illetve mert nem Polisztirol!? Lehetséges ez? Köszönettel, batil |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Kedves Batil!
Energetikát mostanában nem számoltam, és az erre vonatkozó szabályozás is változott, de az biztos, hogy ennyi információ alapján nem lehet érdemi véleményt mondani. A B30 önmagában elég keveset tud, ha nincs rajta hőszigetelés. (Az utolsó időkben megjelent a fejlesztett változata, a HB 30 is, de az is gyengébb volt a maiaknál). Azt nem értem, hogy a padlás hőszigetelést miért nem vették figyelembe a nem járható kialakítás miatt. Azt eltudom képzelni (tisztán műszaki logikával) hogy a nem fedett kőzetgyapotot a légmozgás miatt csökkentve veszik figyelembe , de számomra a teljes kihagyás fura. Az viszont biztos, hogy ha egy B30 házon csak a padlás, és a pince van hőszigetelve, az gyenge eredményt fog adni, és ráadásul az épület hőszigeteltsége csak a számítás első lépcsője. A végeredményt befolyásolják az épület tájolása, arányai, a fűtés módja ... Adott esetben csak egy energetikai szempontból kevésbé támogatott fűtési mód akár két besorolással lejjebb viheti az eredményt.
![]() |
#3 (permalink) |
Új tag
Összes hozzászólás: 3
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
![]() |
![]()
Kedves István,
köszönöm a gyors válaszát! Ha lefednénk OSB lapokkal az javítaná a szigetelést eszekszerint? Gáz cirkó futése van a háznak mint általában minden korabeli épületnek. Ön szerint egy 800l-es Puffer tartályal lehetne még érdemi megtakarítást elérni? |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Építész
|
![]()
Mint említettem az aktuális minősítési rendszert már nem követem teljes mértékben, de érzésem szerint ilyen "fejlesztésekkel" érdemi javulást a besorolásban nem lehetne elérni. (GG, vagy FF nem nagy különbség)
![]() |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|