![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#11 (permalink) |
Építész
|
![]()
Szia!
Jelenlegi állapot szerint a leírt munkákhoz engedélyt nem kell kérni, és (ha jól értem, hogy semmi bővítés nem lesz) egyszerű bejelentésre sem kötelezett. (A helyi szabályozás ettől még előírhat településképi eljárást, erről a helyi hatóságnál kell érdeklődni) A 10 cm vastag válaszfal bontásához semmiképp nem kell statikus terv. A teherhordó falban nyílásbontásra azt kell mondanom, hogy a szabályozása szerintem kicsit furcsa. Ez a munka átalakításnak minősül, amihez, ahogy az elején írtam, nem kell engedély, nem kell egyszerű bejelentés. A kivitelezési tervről szóló rendelet szerint: 22. § (1) Kivitelezési dokumentáció alapján végezhető a) ... b) az az építési tevékenység – ideértve az építési engedélyhez nem kötött építési tevékenységet –, amely esetében ba) a tartószerkezet támaszköze 5,4 méter vagy azt meghaladja, bb) az épület tartószerkezete vagy annak elemei monolit vasbetonból készülnek, kivéve az 5,4 méteres fal- vagy oszlopköznél kisebb előregyártott födémszerkezethez csatlakozó vasbeton koszorút, bc) az épület a rendezett terepszint felett legalább két építményszintet tartalmaz, valamint pinceszint esetén ... bd)... be) a falszerkezet vagy pillér megtámasztatlan magassága 3,0 méter vagy azt meghaladja úgy, hogy a koszorú nem számít megtámasztásnak, bf) ... bg).... bh) az építmény tűzvédelmi jellemzői változnak, valamint A várhatóan közömbös részeket kihagytam. A terepszint felett két építményszint kitételt már egy tetőteres családi ház is kielégíti, tehát akkor kötelező. Földszintes esetében, ha a többi szempont nem vonatkozik rá, akkor nem kötelező, bár én azért javasolnám. Megemlítem, hogy ha a terv kötelező, akkor az e-napló is kötelező.
![]() |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|