![]() |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
#1 (permalink) |
Vendég
Összes hozzászólás: n/a
|
![]()
Sziasztok,
ide írok, mert nem találtam meg a megfelelő topikot ennek a témának. Január 1-től csökkentették elvileg az építkezés áfáját 5%-ra. Ez viszont néhány helyen nem teljesen tiszta. Akárhány helyen olvasom, mindig más infót kapok, nálunk pedig elég bonyolult a helyzet alapból is. Adott egy kb. 80 nm alapterületű 3 szintes (garázs, földszint, tetőtér) ingatlan. Ehhez építünk hozzá 2 szinten 120 nm-es, emeleten csak 60 nm-es házat. Minden szint belmagassága 2,5 méter, tehát a garázs, és az emeleté is. Az ÁFA igénylés 300 nm hasznos terület alatt igénybevehető a legtöbb portal szerint. Mi számít hasznos területnek? Vagy már ott elbukjuk az egészet, hogy 2 lakásos lesz így a ház? A meglévő ház, és az új ház emelete lesz egy lakás, és az új ház garázs+földszintje a másik. Hogyan vehetem igénybe a kedvezményt? Anno a CSOK-ról már lemondtam, mert 160 nm-es korlát volt. Most a 10+10 milliónál se tudtak érdemi infot adni se a nemzetgazdasági minisztériumnál, se a bankomnál. Szóval CSOK-kal nem számolok. De azért az ÁFÁ-s téma jó lenne, ha működne. Előre is köszönök minden segítséget! |
![]() |
![]() |
#2 (permalink) |
Építész
|
![]()
Az állami támogatással kapcsolatos kérdések már meghaladják a kapacitásomat, de az egyik ügyfelemtől, aki érintett, és végigböngészte a rendeleteket, azt hallottam, hogy megszünt a 160 m2 határ!
Egyébként azt tudom mondani, hogy a támogatással kapcsolatos utolsó (?) módosítások a 206. közlönyben jelentek meg. Ha van türelmed, akkor a Közlönyök is letölthetők, és végig böngészheted a tartalmukat, illetve egy nyilvános jogszabály gyűjteményben rákereshetsz az érvényes szövegre.
![]() |
#3 (permalink) |
Vendég
|
![]()
Elolvastam a jogszabályokat, a közlönyt is. A 160 nm-es határt eltörölték, az egyértelmű. Ugyanakkor lett egy 300 nm-es helyette, csak nem írják, hogy milyen alapterület. Összes hasznos, vagy mit kell számolnom.
A közlönyt elolvastam mikor kijött a jogszabály, de nem túl egyértelmű. A nemzetgazdasági minisztériumnál nem tudták értelmezni tavaly a saját szabályaikat az én esetemben... Vajon ki/mi lehet az, akinél/ahol valós információt kapok? Az OTP-nél minden ügyintéző mást mondott ![]() Vagy igényeljem meg, és vagy kapok vagy nem? Nekem az ÁFA visszatérítés az egyetlen ami számítana. Ez a 10 milliós téma annyira már nem vonzó, miután ha mégse jön össze a 3 gyerek, akkor 60 nap van a visszafizetésre. |
![]() |
![]() |
#4 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
István lehet hülyeséget kérdezek, de a garázs az 100%-ban hasznos alapterületnek számít?
"A lakás hasznos alapterületének meghatározásánál a gépkocsitároló helyiség, az erkély, a loggia és a terasz alapterülete nem számítandó be." amúgy pár érdekes olvasnivaló ezzel kapcsolatban még van itt: https://hitelnet.hu/szocpol/mi-szami...-igenylesenel/ "A hasznos alapterületet az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) kormányrendelet határozza meg. Ennek értelmében egy ingatlan hasznos alapterülete a következő helyiségek alapterületének összegéből adódik ki: előszoba/közlekedő, nappali, hálószoba, étkező, konyha/étkezőkonyha, fürdőszoba, WC, kamra/tároló, gardrób, mosókonyha, kazánhelyiség és egyéb fűthető helyiségek, kivéve a gépjárműtároló és a pinceszinti helyiség." CSOK - Mi számít hasznos alapterületnek? - Őszinte ingatlanos Speede szerintem ezekből kéne kiindulni, nem a belmagasságból. A 300-ba igy símán bele is férhettek.
![]() |
#5 (permalink) |
Építész
|
![]()
A hivatkozásokat nem néztem meg, de feltételezem, hogy ott a CSOK irányából közelítik a témát, és arról tényleg azt az infót kaptam, hogy ott nem számít bele a garázs. Az OTÉK egyszerűen fogalmaz:
"46. Hasznos alapterület: a nettó alapterületnek azon része, amelyen a belmagasság legalább 1,90 m. 46a. Összes hasznos alapterület: az összes építményszint hasznos alapterülete." Ez a kiindulási alap, amiből az is következik, hogy az erkély, terasz nem számít bele. Ehhez képest tartalmaz további szűkítést a CSOK-ra vonatkozó szabályozás. A félterületes számítások már régen nem léteznek. Véleményem szerint a garázst az új, engedély mentességgel kapcsolatos számításnál is figyelembe kell venni. Erről remélem 20.-án estére többet tudok, akkor megyek egy konferenciára.
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/ Utoljára módosítva: istvan62 által : 2016-01-11 19:50 |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 (permalink) |
Vendég
|
![]()
A teraszos résznek örülök. A pince nálunk 2,5m belmagasságú, így azt sejtettem, hogy beleszámít. Ellenben van egy 60 m2-es teraszunk, ha azt levonjuk, akkor csak kb. 280 m2 a hasznos terület, és nem vontam le a 3 lépcsőt se. Ennek alapján jogosult lehetek áfa visszaigénylésre.
Egyébként így azon gondolkoztam, hogyha visszajön az áfa, akkor örülök, hogy kijön belőle a fűtés, víz, gáz... ha nem jön vissza, akkor ott vagyok, ahol most. Szóval ez ilyen próbálkozás lesz részemről év végén, hogy visszakapom-e, vagy nem. |
![]() |
![]() |
#7 (permalink) |
Könyörtelen tereprendező :-)
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
Na a végén csak beleférsz :-)
Persze nem kell a linkeket megnézned én átnyálaztam és kiszedtem a lényeget és hogy meglegyen honnan van.
![]() |
Címkék |
2016 csok, 5%-os áfa, csok |
Téma eszközök | |
Megjelenítési módok | |
|
|