Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2013-05-05, 16:28   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Födémpalló házilag

Szia!

A leírt eljárás létező technológia, bár nem teljesen ebben a formában, és helyszíni előregyártásnak hívják. Nem véletlen, hogy (különösen családi házaknál) alkalmazása nem túl sűrű. A következő problémákkal kell számolni:
  • Az nem járható út, hogy a végeleges alaprajzi helyén készüljön a panel, mert külön megtervezendő méretű, de biztosan legalább 10 cm nagyságú felfekvést kell biztosítani, és így már a falat nem lehetne megépíteni. (létezik olyan technológia is, de az már egész más terület, és sokkal nagyobb speciális gépesítettséget igényel)
  • Ha az épület területén kívül alakítasz ki egy előregyártó területet, akkor az építésszervezés szempontjából külön tervezést igényel, hogy a legyártás helyéről a daru a végleges helyére tudja emelni a panelt. Az általad leírt méretű panel súlya a 20 cm vastagság esetén is 9 tonna, ezt akár 15-20 méter oldal kinyúlással kell tudnia a darunak. Pontos adatokat nem tudok, de érzésem szerint egy ilyen daru óradíja legalább 100.000,- + kiállás.
  • Ahogy a paneleket egymás mellé rakod, ott a mennyezeten a repedés mindig meg fog jelenni, és akár 1-2 cm szintkülönbség is kialakulhat a mennyezeten.
  • Végül egy általános szabály: vasbeton szerkezetnél az nem méretezés, hogy 20-30 cm vasrag, és x db háló! (http://epitkezes.forum.hu/kiviteleze....html#post1416) Vasbeton födémet vasalási terv nélkül nem szabad elkezdeni! (És ezt tényleg nem csak a vonatkozó rendelet miatt mondom!)
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel