Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2013-03-02, 19:31   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Ajtónyitás tartófalon

Szia krennerg!

Az elmélet majdnem pontos, csak a részleteket kell tisztázni, mert tudva lévő, hogy az ördög ott rejtőzik.

Elsősorban a kerámia áthidalók között létezik a nyomott öv nélküli, és az elemmagas. A nyomott öv nélküli utólagos beépítéshez nem javaslom, mert fontos az együtt dolgozás az áthidaló, és a fölötte lévő tégla / beton között. Ezt a szakemberek sem mindig tudják rendesen megcsinálni. Ha valaki mégis belekezd, akkor vagy több sornyi kibontást, és visszafalazást, vagy duzzadó habarcs kitöltést javaslok. Ennek a teherbírása nagyban függ egyrészt az említett együtt dolgozástól, másrészt a fölötte lévő szerkezet (nyomott öv) magasságától. Az elemmagas áthidaló abban az állapotban, ahogy vásárolod, már teherbíró, a beépítés módját jól leírtad, legfeljebb annyi, hogy felékelés (hézag kitöltés) anyaga inkább cementhabarcs, finomabb szemszerkezetű beton csak vastagabb hézagnál lehetséges.
Arra még felhívom a figyelmedet, hogy gyári előírások oldalanként minimum 12,5 cm felfekvést írnak elő, amit a leírásod teljesít is. De figyelembe kell venni azt is, hogy alatta nyílást bontasz, és így a nyílás két oldalán kialakuló falvégek bontott felületűek. Egy gyengébb minőségű falban a véséstől könnyen kilazulnak a téglák, és így az áthidalók nem megfelelő felületre támaszkodnak. Ennek megelőzésére egy méretlépcsővel nagyobb áthidalót szoktam javasolni, vagy néha megoldás lehet a nyílás szélének vágása flex koronggal.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
krennerg (2013-03-02)