Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-12-28, 16:29   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Felelős műszak vezető

No ez sem lesz rövid.
Elsősorban nem nektek van felelős műszaki vezetőtök, hanem a kivitelezőnek, bár a családi ház építés gyakorlatában még mindig működik az a felállás, hogy az építtető hozza azt is. Jobb esetben a vállalkozó hozza és a költséget tovább hárítja.
Továbbiakban beszélhetünk a jelenlegi, a január 01 utáni szabályozásról, illetve az átmeneti helyzetről.
Jelenlegi helyzet szerint a családi ház használatba vételéhez az önkormányzat csak egy felelős műszaki vezetői aláírást kér. Arról a gépész kollégák tudnak nyilatkozni, hogy a gáz/vízművek mennyire kértek műszaki vezetői nyilatkozatokat, de amennyire én tudom, megelégedtek a szakkivitelezői aláírásokkal. Tovább cifrázza a képet, hogy az "A" kategóriás építész felelős műszaki vezető építési tevékenysége "korlátozás nélkül" van meghatározva. Jogszabály értelmezési kérdés, hogy ebbe a szakipar mennyire tartozhat bele?
Év elején változik a teljes rendszer. (Egy ki9s kivonatot már összeszedtem itt: Változások az építésügyi eljárásokban | Tóth és Erdélyi építésziroda ) Egyrészt (a hivatkozott oldalon ugyan nem szerepel, másik témában lesz) a törvény a kivitelezői tevékenység feltételéül szabja a vállalkozó saját jogosultságaként, vagy bejelentett alkalmazójaként meglévő felelős műszaki vezetőt. A megfogalmazás kizárja a korábban elterjedt szerződéses megbízást! Másrészt indul az elektronikus építési napló, amit az engedély kiadásakor az engedélyező hatóság nyit meg, és adja meg a hozzáférést építtetőnek. Ez azzal jár, hogy bármelyik építkezés naplóját a hatóság bármikor, az irodából is tudja ellenőrizni. (A naplóra vonatkozó rendeleten még nem jutottam túl) Az összes jogosultságot ellenőrizhetik, és az adatokat megőrizhetik. Valószínű, hogy ez az oka annak, hogy az új eljárási rendeletben a használatbavételnél nem is említik a felelős műszaki vezetőt, sem a közműnyilatkozatokat. Sőt, a használatbavételi engedély is csak akor kötelező, ha a munka műemléket érint, vagy szakhatóságot (ÁNTSZ, Katasztrófa védelem ... ) kell bevonni, egyéb esetekben csak használatbavételi bejelentés lesz. A hatóság helyszíni szemlén tisztázza a tényállást, majd ha minden megfelelő, akkor "a használatbavételt hallgatással tudomásul veszi." A használatbavételi engedély kérelem esetében kell mellékelni az építési napló összesítő lapját, tehát azt a részt ahol a napló elején a résztvevők vannak felsorolva.
Most jön a legjobb: az új eljárás év elején életbe lép. Nem találkoztam olyan rendelet résszel, ami azokra vonatkozna, akik korábban megkezdték a munkát, és az új eljárási rend szerint fejeznék be. Ebből mindenki vonja le a saját következtetéseit, én nem szeretnék tippeket adni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
krisz1986 (2012-12-28)