Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-12-22, 16:27   #2 (permalink)
dagadt
Új tag
 
Csatlakozott: 12-12-21
Összes hozzászólás: 22
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 3 köszönetet 3 hozzászólással
dagadt Vannak jó hozzászólásaidagadt Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás re: Mi az a készház?

Kedves Sbs

Megpróbálok válaszolni.

A készházat úgy lehetne a legegyszerűbben elmagyarázni, hogy egyes elemei egyben készülnek el a gyárba, egyben kerülnek kiszállításra az építkezés helyszínére. Pl, a fal teljes magasságában és teljes hosszában előre le van gyártva. Persze ez a valóságban különböző technológiai nehézségek miatt sokszor nem így valósul meg. Pl, hiába tudnék gyártani 16 méter hosszú falat, ha a kamion 13 méter hosszú, vagy épp nem tud befordulni az utcába a nyerges vontató így muszáj eltérni pár részletben.

A könnyűszerkezetes házak. Igazat megvallva minden épület könnyűszerkezetes amelyik 300kg/m2 súly alatt van.

A könnyűszerkezetes házakat alapanyagaikban, technológiai kivitelezésükben különböztethetjük meg.

Alapanyag alapján lehet fa, vagy fém szerkezetű.

Én a fa szerkezetűekhez értek jobban, így azokról írok.

A fa szerkezetűek is lehetnek több félék. Első nagy különbség, hogy helyszínen ácsolt technológiával készülnek, avagy panelrendszerrel. (A helyszínen ácsolt megoldás nem teljesíti a készház definícióját) A panelesek között is kettőt különböztetünk meg. Nagypaneles, vagy kispaneles megoldást. Ha jól emlékszem 6 méter falhossz alatt nevezzük kispaneles technológiának.

A helyszínen ácsolt, és a paneles megoldás között helyezkedik el az úgynevezett "félpaneles" technológia. Ennek a lényege, hogy az épület külső falait gyártják le egybe, de csak a külső oldal van burkolva az első rétegig. Ez a megoldás hazánkban nem jellemző. (Igazat megvallva nem tudok cégről, aki így dolgozna, de persze ettől még lehet) Angolszász vidékeken elterjedt.

Egy kis érdekesség így a végére. Ha jól emlékszem az összes kivitelezett épületek 4%-a készül valamilyen könnyűszerkezetes, faváz rendszeres technológiával Mo-on. Angliába ez az arány, 27%, míg Írországban 47%.

Ha valamit kifelejtettem, vagy valakinek kérdése lenne, nagyon szívesen megpróbálok válaszolni.
dagadt nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának:
sbs (2012-12-22)