Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-11-05, 20:46   #69 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Saját költségkalkuláció

Remélem a gyakorlat majd rám cáfol, de tartok tőle, hogy a hasonló becsléseket a családi házakkal kapcsolatban januártól újra kell értelmezni.
A tegnap jelzett jogszabály változások között szempontunkból az egyik legérdekesebb a felelős műszaki vezető kérdése.

A rendelet többek között így fogalmaz: "Építőipari kivitelezési tevékenységet az folytathat, ... aki ... vele munkaviszonyban vagy tagsági jogviszonyban álló olyan személyt alkalmaz, aki az a) pont szerinti tevékenységi körbe tartozó, csak felelős műszaki vezető irányításával végezhető kivitelezési tevékenységek tekintetében a felelős műszaki vezetői feladatok ellátására jogosult. "

Ez alapján a jelenleg a kisebb vállalkozók között elterjedt gyakorlat, a megbízási szerződés nem folytatható. Innen kezdve egy kis kőműves vállalkozónak két lehetősége marad, ha önállóan akar dolgozni:
- alkalmazottként felvesz, bejelent, és fizet egy műszaki vezetőt (nem sok realitása van a felállásnak)
- megszerzi a műszaki vezetői jogosultságot (megfelelő gyakorlattal egy kőműves is elmehet a jogosultsági vizsgára, és "C" kategóriás, műszaki vezetői jogosultságot szerezhet) Eddig nem sokan vállalkoztak erre, az építészkamara országosan 98-at, a mérnök kamara 671-et tart nyilván országosan, ráadásul a jogosultságot 5 évente meg kell újítani, és ehhez rendszeres továbbképzéseket kell igazolni.

Ebből nagy valószínűséggel az következik, hogy a műszaki vezetőt igénylő kisebb munkákat is azokkal a cégekkel lehet elvégeztetni, amelyek méretük, felkészültségük, kapcsolataik miatt idáig a nagyobb, generálkivitelezői tevékenységgel foglalkoztak. El lehet gondolkodni, hogy ez mit fog eredményezni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel