Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-11-05, 10:07   #66 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Saját költségkalkuláció

A fajlagos m2 árat tapasztalati alapon, és esetleg segédletekkel lehet becsülni, hangsúlyozva, hogy az a (nem létező) átlagra vonatkozó közelítő érték. Ebből kiindulva a konkrét elképzeléssel kapcsolatban szoktam megvizsgálni, hogy mik az esetleges növelő, és mik a csökkentő tényezők, illetve a tervezés közben mindig jelzem, hogy melyek azok az igények, amelyek különleges költségeket generálnak. Családi ház esetén a lapostetőt is költség növelő tényezőnek érzem.
Emellett a költségekre jelentős hatása van a kivitelezés módjának is, ahogy írtad, bar ennek a hatásnak a mechanizmusa erősen változik, ebbe most nem mennék bele, mert több témában, különböző módokon szóba került.
A keskeny telek költség növelő tényező lehet. Ezzel arra gondolok, hogy minden kötöttség amit meg kell oldani hatással van a tervre, ezáltal növelheti a költségeket. A keskeny telek miatt például lehet, hogy egy hosszúkásabb formát kell kialakítani, ami növelheti az épületen belüli direkt, vagy rejtett közlekedő felületek nagyságát.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel