Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-11-04, 20:37   #63 (permalink)
Sipres
Új tag
 
Csatlakozott: 12-11-04
Összes hozzászólás: 2
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Sipres Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás re: Saját költségkalkuláció

Hi!

Most állunk az első építkezésünk előtt. Először egy vállakozásnak akartuk kiadni, de látva, hogy alvállakozókkal dolgoznak ,olcsóbbnak tünik ha mi szervezzük össze a szakembereket.Viszont lenne jónéhány kérdésünk.


A tervek szerint a ház 130m2 alapterületü lapostetős, minimál stílusban. A földszint teljesen be van építve, az emeleten viszont kb 65m2 lenne csak hasznosítva,a többi a belmagasságot növeli.
Ez így bruttó 195, nettó 175 négyzetméter körül van.
Próbáltunk megközelítő számításokat csinálni,hogy kb mi mennyibe kerülne,de ezek nagyon durva saccolások csak,másrészt nem vagyok benne biztos,hogy reálisak. Az alábbiakban leírom,hogy mire kb. mennyit számoltunk, légyszi írjátok meg,hogy ezek az árak ti számitásaitok/tapasztalataitok szerint mennyire helytállóak.


1.Alapozás: 2,5 millió.
A neten csak annyit találtam, hogy egy 100m2-es családiháznak mennyibe kerül az alapja átlagban.A fenti összeget ebbol számoltuk.Erre esetleg tudna valaki konkrét árat mondani? (a telkünkben minimális szintkülönbség van csak)


2.Viz,Villany és Gáz: 1,5 millió összesen. (gáznál csak a bekötést és kazánt számoltam, a padlófütés külön tétel )


3.Falak: Ytongból építenénk.Ez tűnt a legolcsobbnak a nem könnyűszekezetes megoldások közül.Valóban az, van valami negetívuma? Anyagköltségre és falazási munkadíjakra találam konkrét árakat.
Amit nem tudok,hogy a habarcs+járulékos dolgok mekkora tételt tesznek ki és azt,hogy kívülrol az ytongra specialis vakolat kell vagy elég glett?
(ismerőstől hallottuk,h ő kívülre is glettelt és így a vakolás díját kikerülte.Jól néz ki,bár nem tudom jó megoldás-e)



4.Födémek,Tetö...Hát lapos tetöt szeretnénk. A szerkezetre nem csak a szigetelésre találtam megoldásokat és árat Ez ha jól értem ugye csak egy födém + speciális szigetelés (?).
Minden esetre a födémeinkre (Leier mesterfödémgerendákkal) összesen 1,2 milliót számoltunk anyagköltségben.Erre mennyi a munkadij és a szigetelés?
(Láttam egy kalkulaciot ahol kb. az födémárral megegyező volt a munkadij.Ez megállja a helyét?)



5.Nyílászárók: 50 m2 körüli üvegfelületet terveztünk.Errol is találtam viszonylag konkrét árakat. 25-30ezer/m2 beszereléssel
(low-e fóliás,argonos üvegek) Sajnos a telkünk nadrágszíj telek (16m széles )és pont észak felé nyúlik.Északra esne a nappali-étkezo egyik fala, amire a kertre való kilátás,terasz miatt jó lenne nagy ablakot rakni.
Tudom, északi falra nem tanácsos ,de még jó hőszigetelésű ablakokkal sem?



Olvastam a fórumon, hogy bármennyire is részletesen tervez az ember egy költségvetést, azt mindig túllépi (mondjuk ez jó messze van a részletestől ) például olyan dolgok mint változtatások,kényszermegoldások építkezés alatt,
hogyha azonnal kell az anyag arra felárat kell fizetni.
Ide még milyen "meglepetések",meg olyan dolgok sorolhatóak még ,amire abszolut nem gondol a laikus?(mint pl. én a felárra)


Ja és a szakemberek+ anyagköltség . Nagy szórást mutatnak,azonkívül hogy többet "megpályáztat" az ember milyen más lehetőségek vannak jobb árpozíciót elérni ? Kedvezöbben vásárol a szakember vagy esetleg én is kapok kb ugyanolyan engedményt.

Minden ötletet,információt köszönttel várunk!
Sipres nem elérhető   Válaszol idézettel