Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-10-24, 13:38   #1 (permalink)
djarni
Törzsvendég
 
Csatlakozott: 11-03-03
Összes hozzászólás: 105
Kiosztott köszönetek: 18
Begyũjtött 16 köszönetet 15 hozzászólással
djarni Vannak jó hozzászólásaidjarni Vannak jó hozzászólásai
Alapbeállítás Csöpög a radiátorból a víz - Radiátor szerelőt, segítséget keresek

Röviden: csöpög a radiátorból a víz.

Hosszan...

Adatok: Társasház, központi fűtés, egyénileg szabályható, hőmennyiségmérővel és főcsappal.

A radiátor alsó részén, ahol bejön és kimegy a víz, onnan szivárog. Most így hirtelen nem tudom megmondnai, hogy a bejövő, vagy kimenő ág szivárog, mert meg kéne nyitni hozzá a csapot (akkor érezném, melyik melegedik fel először), de még nem akarok fűteni..

A lényeg az érdekesség. Mert számomra az, nem igen látok logikát benne. A főcsap, ami ugye a mérő mellett van, ha meg van nyitva (használom a fűtést), akkor a radiátorból nem csöpög a víz. Ha viszont el van zárva a főcsap, akkor csöpög. Ez számomra azért érdekes, mert szerintem pont fordítva kéne lennie.

És itt még nincs vége. Nyári szezonban nem csöpög semmi (akkor természetesen el van zárva a csap), csak ősszel kezdődik a történet, amikor elindítják a központi fűtést. Erre logikusan mondanám azt, hogy nyáron kisebb nyomás alatt van a rendszer, ezért nem szivárog a víz, de máris paradox elmélethez érek, mert tudom, hogy akkor folyik, ha el van zárva a csap. Ergo a lakás rendszerén belül nem változhat a nyomás, ha folyamatosan el van zárva, nem?

Azért kínos ez, mert csak azért nem akarom megnyitni a főcsapot, hogy ne csöpögjön a víz. Hiába tekerem a radiátorokon a termosztátot 0-ra, a melegvíz bejut a lakásba, keletkezik maradékhő is, stb.. ergo a mérő számol akkor is, ha nem fűtök. Persze ez elenyészű mennyiség, de akkor is, nehogymá akkor is fizessek, amikor nem fűtök. Ezért, amikor nem kell, én akkor a főcsapot zárom el, nem csak a radiátort. Viszont pont ilyenkor csöpög a víz.

Na most ezek után valaki meg tudja mondani, mi lehet a probléma? Esetleg Székesfehérvár körzetében van szakember, aki megtudná ezt nézni? Persze, ha magam meg tudom oldani, az lenne a legjobb, bár erre már valószínűleg rájöttem volna. Próbáltam meghúzni az illesztéseket a 2 csőnél, de nem tudtam, ergo nincs kilazulva semmi. Szerény véleményem szerint nem levegős a rendszer, mert ezt ellenőríztem a szelep megnyitásával (elvileg).

Jöhetnek kérdések is, ha abból több minden kiderül, de gondolom ezt szakember tudja csak, mit kell ilyenkor kérdezni.

Ha szükséges, akkor lefotózom a radiátort és bejelölöm a képen, honnan szivárog a víz. Feltéve, hogy ez segítség.

Üdv.: Arni
djarni nem elérhető   Válaszol idézettel