Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-09-09, 10:48   #1 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás Fa teraszburkolat

Kedves Zsuzsa!

Elméletben régóta foglalkoztat egy műszaki kérdés, de most a gyakorlatban szembesülök vele.
Terjednek a különböző szabadtéri faburkolatok. Ezek részben valamilyen műanyaggal telítettek, de van olyan is ami a természetes állapothoz közelebb áll (pl:thermowood) Engem inkább az utóbbiak érdekelnek, szeretem a természetes dolgokat. Ez idáig a terasz burkolata. Előfordulnak viszont olyan helyzetek, amikor egy lakott tér fölötti födémen alakítunk ki teraszt, és ide kellene faburkolatot fektetni. A helyzet különlegessége, hogy itt a födémen vízszigetelést, és hőszigetelést is ki kell alakítani.

Ebben az esetben, ha az egyéb burkolatokból indulok ki, akkor (vázlatosan) a következő a rétegrend:
  • burkolat
  • aljzatbeton
  • hőszigetelés
  • szivárgó
  • vízszigetelés
  • födém
A faburkolatot kültérben ragasztott kivitelben nem tartom szerencsésnek, és a forgalmazó is párnafára csavarozást javasol. Így viszont a párnafát az aljzatbetonra, vagy betonba kell helyezni, így nem csak érintkezik a betonnal, hanem csapadékot is kap, ami megáll mellette / közte. A párnafát minimum egy bonomit kenéssel megvédeném, három, vagy négy oldalán, de nem vagyok biztos benne, hogy ez így faanyagvédelmi szempontból megfelelő. Ha nem szerencsés, akkor a másik irány az lehet, hogy a betont kihagyjuk a rétegrendből, és egy kavics rétegbe fektetjük a párnafát, ami jobb átszellőzést, és száradást eredményez, viszont a mai kivitelezőknek nem annyira megszokott, ezért a részletekre jobban kell figyelni.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel