Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-07-22, 14:21   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás Benczúrfalva, kastély faanyagvédelmi vizsgálata

Egy Nógrád megyei barokk műemlék
Benczúrfalva, Kastély faanyagvédelmi vizsgálatát végeztem el idén nyáron.
Barokk épület, röviden az épület múltja:

A ma már Szécsényhez tartozó Benczúrfalva az egykori Dolány, a Megyer-patak mellett, Szécsény től mintegy 5 km-re található. Az első feljegyzések Dolányról a XIV. századból maradtak fenn. A települést sajnos a törökök 1550-1552-ben teljesen elpusztították. A Wattay-család a XIX. század elején építtetett itt egy kastélyt. Az épület szépen illeszkedik környezetéhez, harmonikusan uralja a Szécsényi-medence fölé magasodó domb peremét. A barokk jellegű kastély több átalakítás nyomát viseli. Többszöri tulajdonosváltás után 1910-ben híres festőművészünk Benczúr Gyula – Mikszáth Kálmán rábeszélésére – vásároIta meg a kastélyt. Benczúr élete utolsó éveit itt töltötte és a kastély mellett létesített műteremben dolgozott. 1920-ban bekövetkezett halála után vette fel a kis falu a Benczúrfalva nevet. A híres festő műterme nem maradt árva, az utóbbi években ugyancsak ismert személyiség, id. Szabó István szobrászművész dolgozott a műteremben, jelenleg Szabó István, 85 éves Munkácsy Díjas szobrászművész tevékenykedik itt, feleségével. A művész szobrairól készült képeket bemutattam.
Most az épület tetőszerkezetéről mutatok be néhány képet, mert nagyon szép ácsszerkezet:
benczurfalva
Gyakorlatilag 3 részből álló épület együttes, az I és III. épület között egy átjáró épült, ez csak két szoba. Az első két épületen cserép van, nagyon sok elemben van bogár, és beázás is bőven van. A gerendák viszonylag nagy átmérőjű gerendák, a padlás szellős, levegős, szép ácsszerkezet.
A III. épület barokk tető, nagy kémény van a tetőtérben, ez a padlás pala fedésű, meglehetősen rossz állapotban van a tetőszerkezet. Ez a pala is átereszti a vizet már.
A gerendák kis átmérőjű gerendák, 10x12 gerenda is van közötte. A rovarrágás is csökkenti a hasznos keresztmetszetet, a 10 cm-ből nem igen lehet már levenni.
231 elemet ítélt az előző szakértő csekély mértékben károsodottnak és 165-öt javasolt cserére, kiváltásra. A 231 elemről le kellene bárdolni a rovarrágott részeket, itt el lehet gondolkodni, hogy a bárdolás mennyire gazdaságos lépés. Az esztétikai végeredményről már nem is szólok, aki látott már bárdolás utáni tetőt, az sírva fakad.
Azt gondolom, hogy a gerendák leportalanítása és favédőszerrel való kezelése, az egyik lehetséges megoldás, a másik a csere. Nem kellene erőltetni ezt a bárdolást, különösen 230 darab elem esetén. A III. padlásteret teljes egészében cserére javasoltam, az I-II padlásterekben a csomópontoknál kiváltásokat, és hát védőkezelést.
Gombátlanítás történt két lépésben, az elmúlt évtizedben,majd folytatódik a felújítás, jelenleg nem lakható épület.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel