Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-07-17, 19:30   #2 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Esztrich beton

Kedves FBX!

Elsősorban egy dicséret, és egy kis pontosítás: a jól kihegyezett kérdések alapos előkészületről árulkodnak, a hivatkozott anyag pontos neve viszont esztrich. Megpróbálok minden kérdésre válaszolni:
Az úsztatott betonnak 5 cm alá tényleg nem illik menni, esztrich esetében lehet vékonyabb is. (A burkolat fajtájától, és az esztrich összetételétől függően akár 3 - 4 cm! Találtam egy cikket a témáról egy szaklapban: Építési megoldások)
A födém lejtését többféleképpen lehet korrigálni. Ha a födém teherbírása engedi, lehet a betont vastagítani. Lehet lépésenként változtatni az úsztató réteg vastagságát, vagy lehet használni valamilyen feltöltő, kiegyenlítő anyagot (pl.: perlit, vagy Rigidur szárazesztrich)
A padlóba lépéshanggátló anyagoknak lépésszilárdnak is kell lenniük, különben nem tehetnénk padlóba. Az viszont igaz, hogy a sima lépésszilárd szigetelőknél nagyobb az összenyomódásuk.
Az egymást keresztező csövek tényleg problémásak, akár a beton átlyukadását is eredményezhetik, különösen ha merev csövek, és hosszabb távon mennek a beton felszín közelében. Egy ilyen helyzet nem csak az átlyukadást, hanem az aljzat törését is okozhatja, az pedig a burkolat felszínén is megjelenik.
Ha a lépcsőkaron belül egy fok magassága (pl az utolsóé) eltér a többitől, azon nagyot lehet esni. Azt, hogy egy ilyen eltérést a konkrét esetben hogy lehet kijátszani azt látatlanban nem tudom, de előfordulhat, hogy helyiségenként egy fél centit elcsalnak, akkor össze lehet hozni.
Az esztrichnek tényleg nagy előnye a gyorsaság, és a simaság.
Az aljzat készítését kevésbé zavarja a hőség, mint a födém betonozást, vagy a homlokzat vakolást.
Az úsztatott aljzatnak tényleg az a lényege, hogy sehol nem érintkezik közvetlenül, vagy merev anyagon keresztül (pl réz fűtőcső) az épület szerkezetével. Ez sajnos természetesen azt is jelenti, hogy az ilyen helyeken számolni kell a csatlakozó felületek egymástól független "mozgásával". Itt mindig rugalmas fugát, vagy független rögzítésű takaró elemet kell alkalmazni.
A kavics nagyságára azt mondanám, hogy a kisebb szemcsemérethez, azonos szilárdság esetén sokkal több cement szükséges.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel
Hálásak a hozzászólás írójának
FBX (2012-07-17), sbs (2012-07-17)