Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-06-06, 16:03   #20 (permalink)
istvan62
Építész
 
istvan62 avatarja
 
Csatlakozott: 10-06-11
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 3.318
Kiosztott köszönetek: 46
Begyũjtött 826 köszönetet 768 hozzászólással
istvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtagistvan62 Rendkívül híres fórumtag
Üzenetküldés Skype™-on keresztül istvan62 részére
Alapbeállítás re: Kivitelezés megkezdésének bejelentése

Kedves Szuszka!

A probléma a régi berögződött szokások, és az érvényes rendeletek közötti ellentétből ered. Régen tényleg megszokott volt a leírt eljárás a kivitelezés lebonyolításában. (A felelős műszaki vezetőket egyébként a két kamara, az MMK, és a MÉK névjegyzékei tartalmazzák FMV, illetve MV kstegóriában)
Ha egy kivitelezés megkezdését bejelentették, onnan kezdve számítani kell egy esetleges építés felügyeleti ellenőrzésre, amit nem a helyi hatóság, hanem a kormányhivatal építésfelügyeleti osztálya tart. Ha ők hibát találnak, akkor a 238/2005 (X.25.) korm rendelet szerint járnak el. Szerintem ennek a rendeletnek az 1. sz melléklet, I. rész 8. pontját vonatkoztatják erre az esetre. A büntetés számítás alapja az építmény külön rendelet alapján számított értéke, amit az engedélyezési tervnek tartalmaznia kell! (feltételezésem szerin esetünkben az építmény értéke 2,8 MFt) De előfordulhat a II. rész 3. pontja is, ilyen esetem szerencsére még nem volt, a gyakorlatot nem ismerem.
A bejelentés elmulasztása esetén az 1. sz melléklet, II. rész 1. alapján 50.000,- Ft a büntetés. Minden esetben a kivitelezés folytatását a jogsértő állapot megszüntetéséig megtiltják. Amennyiben az elkészült szerkezetek megfelelősége nem bizonyítható felelős műszaki vezető nyilatkozatával, fennmaradási engedély kérelmet kell benyújtani, aminek része az építésügyi szakértői vélemény a meglévő szerkezetekről.
Ha az épület "titokban" felépül, és nem derül ki menet közben semmi, az engedélyező hatóságnak az engedély érvényességének lejárta előtt mindenképpen kötelessége helyszíni szemlét tartania, és felhívni építtető figyelmét a szükséges tennivalókra. Itt visszajutunk a műszaki vezető, vagy szakértő kérdéséhez.
__________________
Mérnöki szolgáltatások álmai megvalósításához - http://www.csaladi-epitesziroda.hu/
istvan62 nem elérhető   Válaszol idézettel