Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-05-17, 14:19   #42 (permalink)
krisz1986
Bölcs
 
Csatlakozott: 11-11-12
Összes hozzászólás: 694
Kiosztott köszönetek: 62
Begyũjtött 46 köszönetet 44 hozzászólással
krisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útjánkrisz1986 Megindult a hírnév útján
Alapbeállítás re: Általános balesetvédelmi törvények

Na egy kis baleseti anatomia! Mely egy sor kérdést vett fel! Föleg egy munkahelyi baleset után. Ez több részre osztodik: elsősorban figyelmetlenség nem törödömség és forrás hiány valamint hanyagság!
Boncolgasuk már egy kicsit ezeket a szavakat!
Figyelmetlenség:
Mikor nem biztosítjuk az anyagszálításnál a tolatást jelzöörel. És tolatást végzünk. A tolatás utja nem látható be. Igy nem érzékeljük a dolgozot kit a teherjármüvünkel a falhoz szorítunk.
Nem törödömség: Mikor nem törödünk azzal,hogy megfeleöen rögzítsük magunkat egy sátortetön cserép felrakás közben. Vagy mikor csigával huzuk fel a betont vödörben a felsöbb szintre és nem elnörizük a kötél álapotát.
Forrás hiány: Mikor a dolgozó kénytelen a roszz minöségü sokszor preparált készülékel dolgozni ami már töbször széteset vagy több helyen sérült a dugalj vagy a vezetéke.
Hanyagság: Mikor a dolgozó nem gyözödik meg arról,hogy minden betáp pontot megszüntetett és nem elenörzi az elöirt modszerekel a feszültség megszüntét.

Balesethez sok kis apró probléma együtese szükséges. Például egy építkezésen egy 230v üzemelő betonkeverő dolgozik. Melette közvetlen közelben kerticsap található. Álapota ütöt kopot rozsdás. A betonkeverő villamosági betápja több helyen kifogásolható. Ez a csap eltörik és mint gejzir elásztatja a köröte lévő területet. A betonkeverő kezelöje életét veszti társa ki az az elsősegényujtásban szeretné részesíteni szintén életét veszti. A kiérkező tüzoltok és az áramszolgáltató munkatársai szüntetik meg a feszültséget. A kihalgatások során a a gép kezelöjének fönökét hallgatják ki és kéárik töle az építési naplót melyben szerepel ugyan munkavédelmi oktatás de az elhunyt dolgozok neve nincs rajta. Állítása szerint probanaposak voltak. Elöveszik a müszaki vezetöt is akinek állítása szerint semmilyen nemü tudomása nem volt az új dolgozokról és a naplóba tett korábi bejegyzése alapján ő jelezte hogy a fönyomó cső és csap hibás valamint a betonkeverő álapotát is csak forrás hiány miatt nem érkezet meg az új és a javításokra nem került sor. De utasítást kapot szóban bármi áron a munkának halladnia kell. Ezt az utasítást ő megtagadta és le is jegyezte a naplóba. Ezért fel kérték távozon az építkezésről. A baleset elött fél órával. Tehát felügyelet nélkül folyt a munka. A nyomozás kiderítete hogy semm a cég semm a dolgozok iratai és egyéb dolgai között nagyon sok dolog nem stimmel. Hisze itt hallált okozó munkahelyi veszélyteztetésről beszélgetünk ami rádasul még ketös gyilkoságnak is felfogható.

Tanulságok: Ha akkor reagálnak a veszély elhárításra és mindent elkövetnek azért hogy a berendezés müködjön. Szabályosan. Valamint a dolgozokat kioktatják rendesen és csak a megfeleő munkakört bizzák rájuk valamint a hiba elhárítását megkezdik ez a példa baleset se következhetet volna be.
krisz1986 nem elérhető   Válaszol idézettel