Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-05-01, 07:20   #6 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás re: kavitációs kazán!!!! erről egyenlőre ennyit!!!!

Ezermester » 2011 » október » Gépek, szerszámok, technológiák » Nyomtatható verzió

Magyar találmány
Kavitációs kazán
2011-11-24 12:12:09 | Módosítva: 2011-11-24 12:19:36

Nyomtatás

A helyi hőellátásban jól alkalmazható találmányát mutatta be, Kardos Péter feltaláló.
A bemutatott kazánt egy nyolc kilowattos villanymotor működteti, és az újítás jelentősége abban áll, hogy a kazán háromszor annyi hőenergiát állít elő, mint amennyit a villanymotor elfogyaszt. A kazán egy négyszáz négyzetméteres épület ellátására alkalmas.

A kavitáció lényege az, hogy a folyadékokban a nyomás gyors esésekor buborékok keletkeznek, amelyek hőt fejlesztenek. A hasonló amerikai hőfejlesztőkben forgó tárcsa állítja elő a buborékokat, míg a Kardos-féle berendezésben egy csőben képződnek a buborékok, forgó alkatrész nélkül.
A berendezés ára 1,3 millió forint, de - a feltaláló szerint - ha nagyobb tételben gyárthatnák, az ár a felére csökkenne. A beruházás megtérülésénél számításba kell venni, hogy a gáz ára az utóbbi időben - és várhatóan a jövőben is - gyorsabban emelkedik, mint a villanyáramé.

A kavitáció különös jelenségének lényege a következő. A vízben gyorsan mozgó test által gyors áramlásra késztetett víz belsejében a nyomás helyenként annyira lecsökken, hogy a víz ott elpárolog. Az így keletkezett kavitációs buborékok összeroppanása közben robbanás történik igen magas hőmérséklettel, és lökéshullám indul. Ezt a jelenséget használja ki a Hydro Dynamics „ShockWave Power”-e, hogy egy villanymotorból 100 százalék fölötti hatékonyságot hozzon ki. A bekerülési költségről és az elhasználódás üteméről még nincsenek adatok, de az elv és a szerkezet első ránézésre mindenképpen jövőbemutató megoldásnak tűnik.

A kavitációs kazán a folyadékból kiváló gőzbuborékok keltését, kezelését és kellő időben történő szétrobbantását végzi. A berendezésben vizet áramoltatnak át meghatározott körülmények között, és az előidézett „kavitációs effektus" révén nagy mennyiségű hőenergia szabadul fel, amit hasznosítanak. A jelenleg működő első szériás kazán lakások, lakótömbök, lakóparkok, termek, műhelyek, ipari, egészségügyi létesítmények stb. fűtési és melegvíz-használati igényeinek kielégítésére egyaránt alkalmas.


A cikk eredeti változata az alábbi címen olvasható az Ezermesterben:
Kavitációs kazán - Ezermester 2011/10
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel