Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-21, 18:23   #5 (permalink)
sbs
Könyörtelen tereprendező :-)
 
sbs avatarja
 
Csatlakozott: 10-05-03
Hely: Tárnok-Budapest
Összes hozzászólás: 1.594
Kiosztott köszönetek: 542
Begyũjtött 191 köszönetet 170 hozzászólással
sbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtagsbs Rendkívül híres fórumtag
Alapbeállítás re: Házat zsalukőből?

Nem tudom, én így 40 felett már meglehetősen a szokások és hagyományok rabja vagyok. Nekünk a 38-as porotherm külső szigetelés nélkül is jól működik. Nem mondom, hogy nem spórolhatnék kb évi 70-80e Forintot ha fent lenne a dryvit szigetelés is, de ha felteszem, jópár év mire megtérül.

Éppen ezért nekem a zsalukő és a beton elsősorban a ház alapját és a födémet jelképezi, nem építenék belőle falakat. Annak meg műszakilag kell utána járni pontosan, milyen minimális szélességű zsalukő kell a tartófalakhoz. Téglánál ez ugye 30 cm (a jó öreg B30-as), de szilárdságra ennek megfelelője lehet egy 20-25-ös zsalukő kiöntve betonnal. Viszont akkor a sávalapot és annak vasalását is másképpen kell méretezni az már egyszer biztos, hiszen a szerkezeti falak súlya biztos nagyobb lesz.

A villanyszerelés és egyéb gépészet szintén kérdéses, hiszen nálunk is szinte minden a falba van vésve, ezt jól át kell gondolni. Én is a gipszkarton szárazvakolatot javasolnám, a mögött minden elvezethető és még egy újabb hőszigetelő légréssel leszel gazdagabb. Itt is kérdéses a későbbi rögzítéstechnika (csillárok, karnisok) de az szerintem nem gáz annyira.

Szóval az első lépés, hogy pontosan megtudd a minimális és ésszerű zsalukő falvastagságot. Mondjuk elmehetsz a Leierhez is, ők gyártanak ilyet.
__________________
Az építkezés egy nagy kaland!
Olasz kémények képgalériája 2012: www.kemenyek.info
sbs nem elérhető   Válaszol idézettel