Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-20, 15:07   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás A méret a lényeg?

colos
Ez a tetőszerkezet a háború után készült, colos deszkából. A maga módján ez nagyon gondosan , szépen elkészített szerkezet. A szarufa helyébe 2 darab deszkát tettek, mind a kettő három részből hossztoldott, a közéjük rakott palló fogja össze őket. Érdemes megnézni a szarufa és födém kötését, 2-2 pallóval megoldva. Maga a szarufa 1 colos deszkából készült, a födém 2 colos, 21x5 cm a palló mérete. Érdekes a fedése, mert néhol csak nád van a födémen és döngölt agyag. Gondolom ez volt kéznél, vagy ez volt a legolcsóbb abban az időben. Egy lakónak már sikerült leszakadnia, mert a beázások miatt legyengült már a szerkezet.
A tetőtér két vége kontyolt, itt 80 cm-es rövid pallókat használtak az épület két végén, a két élszaru között 7 darab palló van.
A kémény nem nagyon zavarta az ácsokat , van ahol szinte ráfektették a szarufát a kéményre.
Persze égéskésleltetés, vagy gomba, rovar elleni védelem sincs, mégis a tető nagyon szépen kibírta a több, mint 60 évet. A cserepekből a szervetlen sók kimosódtak, levelesen válnak szét, a cseréptartóléceket szétmarta a kiváló só, szálkásak, hajlottak, ezek lényegesen kevesebbet bírtak, mint a pallók. Az épület kéményeit a kéményseprők életveszélyessé nyílvánították, ezért vált szükségessé ez a vizsgálat.
A jelenlegi OTSZ szerint ez a pallóméret nem felel meg az előírásnak, fenyőnél 1 mm/perc a tűz haladási sebessége, ezek a pallók nagyon rövid idő alatt elégnének, szükséges a cseréjük már. Egy szép ácsszerkezetet akartam bemutatni, mert a jövőben nem igen láthatunk ilyent, legalább is lakóépületnél.
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel