Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-06, 14:23   #1 (permalink)
Zsuzsa
Bölcs
 
Zsuzsa avatarja
 
Csatlakozott: 10-12-10
Hely: Budapest
Összes hozzászólás: 979
Kiosztott köszönetek: 10
Begyũjtött 133 köszönetet 123 hozzászólással
Zsuzsa Vannak jó hozzászólásaiZsuzsa Vannak jó hozzászólásai
Üzenetküldés Skype™-on keresztül Zsuzsa részére
Alapbeállítás A favédőszerek felhordása, kiválasztása

Favédőszerek felhordása-gyakorlati útmutató

Amikor építünk egy családi házat,sok helyre építünk be faanyagot, és felmerül a kérdés, hogy , hogy kell helyesen kiválasztanunk a faanyagvédőszert, majd ezt hogy kell felhordani?
A kérdés nem egyszerű és ebben az írásban nem biztos, hogy tudunk választ találni mindenkinek és mindenre egyformán.
A tető és fafödém, vakpadló, párnafa védőkezelése elsősorban megelőző védelmet igényel gomba és rovar ellen. Többféle favédőszer közül választhatunk jelenleg:Impralit CCO, Impra Sanol F, BasilitB Flüssig, stb.
A tetőszerkezet elemeit lehet mázolni, permetezni, mártani, meríteni. Bármelyik megoldás megfelelő, lényeg, az, hogy a kívánt védőszer teljes mennyiségben felkerüljön a fára.
A védőszerhez kapunk egy műszaki adatlapot, amin ez az érték olvasható.
Mint taglaltuk már a fafödém falazatba érő végének a szigetelése fontos, és a gerenda végének a védőkezelése. Gomba és rovar ellen kell elsősorban védeni. Majd a víz ellen szigetelni.
A parketta védőkezelése:Embalit Hausbock nevű szerrel a lehetséges rovarfertőzést tudjuk megelőzni. Impra Sanol F gomba és rovar ellen véd.
Ajtók, ablakok védőkezelése:lenolajkencével történjen. Ha nagyon óvatosak vagyunk, akkor a nyílászáró falazattal érintkező oldalát kenjük le gomba és rovar elleni favédőszerrel.
Egy egyszerű lakóépületben nincs égéskésleltetésre vonatkozó előírás, ez elsősorban irodaépületekre , készházakra, faházakra vonatkozik.
Kell-e égéskésleltetés? Ha jelentős középületről van szó, minden esetben ez előírás.
Meg kell jegyezni, hogy igen költséges a valóban jól elvégzett védőkezelés. 500nm alapterületű épület egyszerű tetőszerkezetének kb.1 millió forintos tétele a jól és gondosan elvégzett égéskésleltetés, Pyronatur nevű szer esetén.
A nádtetős épületek nádfedelének a védőkezelése:Commu Nova égéskésleltetővel történhet, tetejére vízpergetőt kell felhordani.

A kerítésre minden esetben kültéri favédelem szükséges, ami elég költséges. Érzékeny zóna a föld-levegő találkozása. A kívánt terület védelme külön figyelmet igényel, régen kátrányozták a szölőkarókat pontosan ezért.

A szarufák főfalon túl kinyúló végeit bütüvédővel zárjuk le, mert a bütü a fertőzési kapu, itt a fa vizet szív fel és könnyen fertőződik
__________________
A könnyező házigomba, a lakóépületek legveszélyesebb károsítója!!
Az Építkezés Fórum Igazságügyi faanyagvédelmi szakértője: Holyop Zsuzsa, 06-70-366-60-18
faanyagvédelmi szakértés, kivitelezés, szaktanácsadás
Zsuzsa nem elérhető   Válaszol idézettel