Hozzászólás egyedi megtekintése
Régi 2012-04-02, 21:44   #1 (permalink)
Lincz
Új tag
 
Csatlakozott: 12-04-02
Összes hozzászólás: 5
Kiosztott köszönetek: 0
Begyũjtött 0 köszönetet 0 hozzászólással
Lincz Van már jó hozzászólása
Alapbeállítás Borospince szigetelése

Heló!

Tanácsot szeretnék kéri. Adott egy téglalap alakú ház. Ennek az egyik sarkában van egy borospince. A borospince alja nincs lebetonozva, sima döngölt kavicságyazat. A ház pinceszintje javarészt föld alatt van. A pincerészen kívülről 2 réteg bitumenes vízszigetelés és 20 cm vastag szigetelés van. A borospince funkciója az lenne, hogy a benne tárolt zöldség, gyümölcs "friss" maradjon a feljövő párától. A falak alul szintén vízszigeteléssel ellátottak. A borospincének értelemszerűen 4 fala van. Ebből 2 a külső rétegrenddel találkozik (vízszig. és hőszig.). A másik kettő pedig a pinceszint másik fűtött helységével közös falszakasz. Remélem érthetően sikerült leírnom. A borospince ajtaja az épületen belülről van, a szomszédos fűtött helységből.
Kérdés: a borospince falait és mennyezetét a helységben belülről kell e szigetelni, és az alulról feljövő párától hogyan kell leghatékonyabban megvédeni? A plafon szigetelése a felette lévő lakószint miatt nem kérdés, de az oldalfalak már inkább. Vagy netán a fűtött helységben kell feltenni az oldalfalra a "hőszigetelést"?
Cél, hogy a borospincében alulról meglegyen a pára, de azt ne vegye át a borospince fala, és ne dobja le a fal másik oldalán a fűtött helységben a festést. Hogyan lehet a vízszigetelést a legnormálisabban megoldani a borospincében belülről, mert a külső falain már ugye megvan. Belülről bitumenes lemezt felmelegíteni elég vad megoldásnak vélek. Milyen másik megoldás van? Vakolás, valamilyen egyéb anyag felhordása? És azt is szeretném elérni, hogy ez a helység ne "melegedjen" át a szomszédos fűtött helységek miatt! Pár centis szigetelést a fala melyik oldaláról érdemes rátenni? Kell e egyáltalán? A falak uni beton pincefalazóból készültek 38-as vastagságban. A fűtött helységekkel közös 2 belső fal 30 cm vastag.
Másik megoldanó probléma a helység szellőzése. Mire érdemes figyelni? Hogyan érdemes, kell kialakítani? Elég ha az ajtaján van alul-felül? Vagy inkább az egyik legyen a szabadba kivezetve? A mellette lévő helység mesterséges gépi szellőzést kap-konkrétan ott befúvás lesz egy helyen. A borospince helységben még megoldható egy gépi elszívás is, ha esetleg ez lenne a legjobb megoldás. Az elszívott levegő pótlására csak az ajtóba vágott lyukak jelenthetik a megoldást (melegebb levegő), vagy egy tetőre kivezetett cső jelentené a jó megoldást? Vélemény?
Remélem ezt a komplex kérdést sikerül megemészteni, és hasznos tanácsokkal ellátni. Előre is köszönöm.

Lincz
Lincz nem elérhető   Válaszol idézettel